Ružica Franjičević: Dok nisam pogledala film ‘Pasija’, bila sam neutješna zbog smrti kćeri

Ovotjednu emisiju ‘Sitan kamen do kamena’ posvetili smo vjernom puku u Bosni i Hercegovini koji je stoljećima njegovao različite pučke pobožnosti u korizmenom vremenu. Stoga su i gosti bili ljudi iz naroda, naš vjerni puk koji te pobožnosti čuva, živi i njeguje.

Prva gošća je Janja Prskalo iz Gradnića nam je predstavila pučke pobožnosti u Brotnju.

Druga gošća bila nam je Ružica Franjičević, predsjednica HKD Napredak iz Kreševa i dugogodišnja pjevačica zbora u Kreševu, koja nam je predstavila i korizmene običaje u Kreševu.

Ružica Franjičević

”Tradicionalni običaji se nisu puno promijenili, ali ono što je zasigurno ostalo do danas vrijedno spomena je pobožnost ‘Sedam žalosti Majke Božje’. Po riječima o. Zvonka Martića, vrsnog etnologa ta je pobožnost zadržana jedino u Kreševu. Obavlja se svakog korizmenog petka u crkvi u šest sati ujutro. Iznosi se slika koja prikazuje Majku Božju, čije je srce probodeno sa sedam mačeva, što simbolizira sedam žalosti, koje je doživjela za vrijeme muke Isusa Krista. Tada imamo posebne napjeve, molitve, čitanja… Ostala je i pobožnost Križnog puta. Oživljeno je za vrijeme korizme, iako je bilo skoro prestalo, pjevanje Gospinog plača. To je svakog četvrtka nakon večernje svete mise, imamo uloge, pjeva zbor, a mi Gospinu dionicu, Isusovu, Ivanovu…”, kazala nam je naša sugovornica Ružica Franjičević, napominjući kako je pobožnost ‘Sedam žalosti Majke Božje’ zadržana još u Kreševu.

Pobožnost u čast sedam žalosti Marijnih

Snimku pobožnosti ‘Sedam žalosti Majke Božje’, koja je izvedena 2006. godine u sarajevskoj katedrali, a u izvođenju je sudjelovala i naša sugovornica Ružica Franjičević, možete poslušati u audiozapisu na kraju emisije, a dio iz Gospinog plača smo i njoj pustili u emisiji.

”Sjećam se ovog snimka”, rekla nam je Ružica kroz suze, koje nije mogla zaustaviti, ”Tu dionicu Gospinog plača pjevala sam solo u vrijeme mojih izuzetno teških životnih trenutaka jer nisam mogla odbiti o. Zvonku Martića. To je bilo brzo nakon smrti moje kćeri. I sada sam pjevala u crkvi dionicu Gospinog plača, ali je s nekim odmakom pa mi je bilo puno lakše”, govori nam Ružica.

”Vratili ste me baš u to vrijeme, a te godine smo pjevali u Zagrebu i katedrali u Mostaru”, jecajući priča Ružica, koja zbog gubitka djeteta u potpunosti razumije Blaženu Djevicu Mariju, koja je doživjela mnoge boli.

”Sigurno ima puno vaših slušatelja koji su doživjeli slične, teške trenutke u životu. Sigurno nema ništa teže za majku nego izgubiti dijete. Bila sam neutješna dok se nisam prisilila pogledati film ‘Pasija’. Znam muku Isusovu, ali nisam mogla vizualizirati, dok nisam pogledala film. Poslije toga sam prestala plakati za svojom kćeri, za mojom Marijom… Tada sam vidjela šta je naša Blažena Djevica Marija preživjela, kakve je muke gledala i kako je to morala podnijeti, a ostala je to što je bila. Na neki način to mi je pomoglo i dalo mi utjehu da ostatak života provedem u nadi da ću se jednog dana sresti  sa svojom kćeri na jednom ljepšem mjestu”, svjedoči nam Ružica svoju vjeru, nastojeći poslije svega živjeti sadržajan život. Bol razumije, ali iz nje crpi snagu za život, jer zna da ”smrt nije kraj i da će biti sa svojom kćeri, kao i mnogi drugi roditelji sa svojom djecom…”

Crkva u Kreševu

Kaže četvrtkom pjevaju Gospin plač u crkvi, ali žene se okupljaju i u kućama pjevajući Gospin plač. Dodaje kako im je kreševski napjev Gospinog plača najteži, ali oni ga, kroz smijeh kaže, mijenjaju ”da im ne bude dosadno”, pa pjevaju i fojnički, travnički, vareški…

Izvrsna poznavateljica tradicije ovoga kraja Ružica Franjičević govorila je i o narodnim nošnjama, pobožnostima, molitvenim preporukama… u korizmi. Sve to i još puno toga poslušajte u potresnoj emisiji, koju uređuje i vodi Vedran Vidović, a koja je na našem YouTube kanalu.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne