U Gorici promovirana knjiga fra Josipa Vlašića o otajstvima krunice

Sinoć je u Pastoralnom domu u Gorici u organizaciji Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići i Župnog ureda Gorica-Sovići upriličena promocija knjižice fra Josipa Vlašića „Razmatranja o otajstvima krunice“.

Na početku večeri u prepunoj dvorani doma pozdravne riječi uputio je župnik u Gorici, fra Marin Karačić koji je istaknuo da je Gorica savršeno mjesto za započeti promociju s obzirom da je fra Josip rodom iz te župe, te da je svoje prve molitvene korake napravio upravo u crkvi u Sovićima.

Svakom želim jednog fra Josipa u životu da mu bude prijatelj i siguran kontakt kada dođe neka životna briga. Fra Josipa Vlašića poznajem od njegovog dolaska u Mostar na službu, slušao sam ga jako puno puta u različitim duhovnim prigodama, ali jedna rečenica mi je osobito ostala u sjećanju, a to je: „ U svom životu zahvalan sam Bogu što sam se naučio živjeti s neodgovorenim pitanjima.“ Ova rečenica meni je toliko puta bila poticajna u životu. I vremenom, Bog odgovara na pitanja. Ovih dana intenzivno razmišljam o potrebama svijeta. I negdje slutim da je to potreba ljubavi. Gospine ljubavi. Gospina jednostavnost i njezini nježni pozivi u Međugorju ono su što je današnjem svijetu prijeka potreba. Potreba ljubavi.  Gospine jednostavne poruke danas, odgovor su na ovaj komplicirani život i standarde koji ne nude suštinu i sadržaj. Ljepota duhovnosti Međugorja krije se u njezinoj jednostavnosti i ljubavi kakvu samo Majka može darovati“, kazao je, u svom obraćanju prisutnima, Vedran Vidović, direktor Informativnog centra Mir Međugorje u čijoj su nakladi izišla ova razmatranja.

Ovu promociju skladbama posvećenim Blaženoj Djevici Mariji svojim pjevanjem i sviranjem uzveličale su Goričke framašice Marija Bušić i Marija Prlić, dok je ulomak iz knjižice kazivala Jelena Grizelj.

Voditeljica promocije Marija Prlić istaknula je kako fra Josipa poznaje još iz mladenačkih dana dok su oboje bili aktivni članovi Bratovštine , te da joj je izuzetna čast biti u ulozi u kojoj se našla tu večer.

Gospa u svojim porukama u Međugorju majčinom blagošću i upornošću poziva na molitvu krunice koja je jedna od najsnažnijih, najljepših, ali i najstarijih molitava u katoličkom narodu koju je neizmjerno važno njegovati u obiteljima.

Paula Tomić, jedna od predstavljačica na promociji dala je svoj osvrt na autora, na sama razmatranja, zaključivši svoje predstavljanje riječima: „Ima neka posebna ljubav između muškog dijela populacije i Gospe. Vjerojatno je to jedna prirodna veza – privlačnost koja sina veže uz Majku i muškarca vuče prema ženi. Kao i obrnuto: čini mi se da mi žene više tražimo i komuniciramo s Isusom, a tek poslije otkrijemo Njegovu Majku i shvatimo kako je Ona zapravo prečica da se brže stigne Isusu.  Stoga ne čudi da i fra Josip voli Mariju i da preko Nje traži Isusa. Jer zna da će ga tako sigurno naći, jer je prava marijanska pobožnost uvijek kristocentrična. A izdavanje ovog molitvenika, od strane fra Josipa i izdavačke kuće Informativnog Centra Mir Međugorje, najbolji je način da nas se potakne da se odlučimo ući u ovu molitvenu avanturu susretanja s Marijom, a onda preko Nje s Isusom i da tako počnemo otkrivati njihov božanski plan sa svakim od nas.“

Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići ovaj događaj je upriličila u čast i slavu Blaženoj Djevici Mariji, Kraljici svete Krunice i u čast svetkovini Svih Svetih i spomendanu Svih naših vjernih mrtvih.

Fra Josip je istaknuo da mu je iznimno drago što je to bila njihova nakana.

„Objava knjižice razmatranja o Gospinoj krunici kao i ova večerašnja promocija za mene su velika radost. Sveci su govorili: “O Mariji nikad dosta!” Radujem se da večeras i mi govorimo o Mariji i molitvi koja nas s njom povezuje. U mome iskustvu Gospa je važna. Ona je moja draga suputnica. Molitva krunice, pa i samo držanje krunice u džepu, podsjeća me na njenu prisutnost. Razmatranja koja su zabilježena u ovoj knjižici način su kako ja molim i o čemu ja razmišljam dok molim pojedino otajstvo krunice. Lijepo je kada ono što se događalo s Marijom i Isusom postane nešto što se tiče i našeg života i našeg odnosa s Bogom. Kroz molitvu krunice i razmatranja otajstava upravo to se može dogoditi“, kazao je fra Josip.

Razmatranja o otajstvima krunice možete nabaviti u suvenirnici Informativnog centra Mir Međugorje, u Franjevačkoj kući molitve u Masnoj Luci, te na našem WEB SHOPU.

Tekst: Antonija Bubalo
Foto: Ante Pejić

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne