U Međugorju 43 osobe darovale krv

U dvorani sv. Ivana Pavla II u Međugorju u četvrtak, 11. srpnja  održana je akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Pozivu za sudjelovanje u humanitarnoj akciji odazvala se 51 osoba, od kojih su 43 osobe, nakon kraćeg liječničkog pregleda, darovale krv.

”Kratko mogu kazati da je ovo šesta akcija koju organizira Crveni križ Čitluk, Župni ured sv. Jakova Međugorje te mjesne zajednice Bijakovići i Međugorje u suradnji s Transfuziologijom SKB Mostar”, kazao je Andrija Stojić iz organizacije, dodajući kako je odziv bio na visokoj razini.

”Krv je potrebna, ovih dana apeli su upućeni s više strana, mnogo je potrebitih, velike su vrućine, učestali su operativni zahvati i još mnogi faktori. Krv je potrebna te mi nastojimo da informiramo, animiramo sve potencijalne davatelje krvi kao i one redovite da se uključe u akciju kao što je i ova danas organizirana u Župnom uredu u Međugorju. Nastojat ćemo u tom duhu i poslanju da i dalje organiziramo ove akcije apelirajući na osobe, redovite davatelje krvi kojih iz dan u dan ima sve više i više što je na čast i ponos našeg broćanskog puka.

Mi imamo danas davatelje koji su darovali krv preko sedamdeset i više puta, a da ne govorim o pedeset i trideset. Postigla je se jedna razina kulture redovitog  darivanja krvi i to je veliko i najveće što može podariti jedna osoba za potrebe druge”, kazao je Stojić.

”Nisam standardni darivatelj krvi. Nastojim kada mogu, obično vidim po portalima pozive. Nastojim pomoći onome tko je u potrebi, uvijek gledam to ljudski, stavim se u poziciju kada meni treba pomoć, drago mi je da se netko odazove. Tako i ova situacija, svi oni koji trebaju krv su u nekoj nažalost nevolji tako da mislim da je najmanje  što možemo napraviti dati to malo krvi od nas, a nas to ništa ne košta”, kazao je Josip Grbavac, jedan od prvih darivatelja kojega smo susreli u dvorani Ivana Pavla II.

”Ovo mi je prvi put u Međugorju, obično sam darivao krv u Čitluku, u udruzi Dinamo u srcu Brotnja. Da budem iskren, krv dajem jednom godišnje. Imam posebnu grupu B negativnu te su me i nedavno kontaktirali iz Transfuzijskog centra u Mostaru da krv dajem svako pola godine. Ovdje sam došao s posla i evo sve je prošlo ok. Nemam nikakvih tegoba, popio sam kavu i pojeo dvije banane, jutros”, kazao je Mirko, koji je krv darovao deseti put.

Dinko krv daruje 23 put i ponosan je zbog toga.

”Darivanje krvi znači spasiti nekome život, to treba biti vodilja svima nama koji možemo dati krv. Meni ide dobro, već sam darovao krv i jako dobro se osjećam. Pozivam sve koji mogu da se odazovu na ove akcije darivanja krvi. Dođite, ništa strašno nije. S ovim činom pomažete mnogima kojima je krv potrebna”, kazao je Dinko.

Svi koji su željeli darovati krv, a mogli doći u Međugorje moći će 30. srpnja sudjelovati u akciji dobrovoljnog darivanja krvi u Čitluku. Akcija će se održati u vremenu od 9 do 11 sati u dvorani pored Župnog ureda župe Krista Kralja – Čitluk.

Ivana Čilić

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne