Duhovni poticaj Živo vrelo od 18. do 23. prosinca 2023. – s. Rastislava Ralbovsky

Kratku emisiju ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ slušatelji Radiopostaje Mir Međugorje mogu čuti od ponedjeljka do subote u 3 sata i u 7:10. Emisije priređuju svećenici i časne sestre u tjednim ciklusima.

Ovog tjedna, od 18. do 23. prosinca 2023. godine, ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ pripremala je i kazivala s. Rastislava Ralbovsky, koja pripada družbi Milosrdnih sestara sv. Križa hrvatske provincije u Đakovu.

Duhovni poticaj Živo vrelo 23. prosinca 2023.

Isus – Kralj Mira – u našim obiteljima

Evo, Božić nam već kuca na vrata. Koja? Zar najviše ne kuca na vrata naših obitelji? Na Božić sam Bog postaje članom ljudske obitelji. Tu su Josip i Marija, a među njima Bog, kao maleno božansko Djetešce: Sveta obitelj!  Za Gospu je to dan neizmjerne radosti u koju želi uvući i nas, napose obitelji. Ali to je i dan kada nam donosi svog Sina, kao kralja mira. Zato u porukama pokazuje put do toga.

Draga djeco! Danas vam na poseban način donosim Malog Isusa da vas blagoslovi svojim blagoslovom mira i ljubavi. … Vi kažete da je Božić obiteljski blagdan. Stoga, draga djeco, stavite Boga u svojim obiteljima na prvo mjesto da bi vam on dao mir i da bi vas zaštitio. Ne samo od rata, nego da vas i u miru štiti od svake sotonske napasti. Kad je Bog s vama, imate sve. A kada ga ne želite, jadni ste i izgubljeni, te ne znate na čijoj ste strani. Stoga, draga djeco, odlučite se za Boga, a onda ćete dobiti sve. Hvala vam što ste se odazvali mom pozivu!” (25. prosinca 1991.)

Zauzimajući se za obitelji, Gospa neumorno ponavlja poziv da obnovimo molitvu našim obiteljima.Takvu poruku nam je i nedavno uputila:

„Draga djeco! Pozivam vas na jaku molitvu. Modernizam želi ući u vaše misli i ukrasti vam radost molitve i susreta s Isusom. Zato, draga moja dječice, obnovite molitvu u vašim obiteljima, da moje majčinsko srce bude radosno kao prvih dana kad sam vas izabrala i danonoćna molitva se odazivala, a nebo nije šutjelo nego obilno darovalo ovom mjestu milosti mir i blagoslov. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu.“ (25.IX.2023.)

Vjerujemo da ni danas nebo neće šutjeti, nego nas obilno darovati milostima. Molimo zato za naše obitelji sa fra Slavkom Barbarićem:

„Isuse, zahvaljujem Ti što živo želiš biti svjetlo, mir, ljubav, čežnja, put i život našim obiteljima, očevima i majkama, roditeljima i djeci, mladima i starima, bolesnima i zdravima!

Ti želiš biti Bog s njima i u njima. Budi blagoslovljen, hvaljen i uzvisivan u našim obiteljima!

Budi čežnja naših obitelji, da se tako otvore miru i radosti, ljubavi i zajedništvu! …

 Oprosti našim obiteljima, oslobodi ih i budi danas Emanuel – Bog s našim obiteljima. Probudi nam čežnju za Tobom!

Neka naše obitelji budu oslobođene od svake prijevare i svake grješne čežnje i svakog zavođenja! Neka duboka svijest o Tvojoj nazočnosti probudi obitelji, neka ih obrati, smiri, učvrsti, usreći i učini bogatima životom.“ Amen. (fra Slavko Barbarić, Klanjajte se srcem mome Sinu, str. 22)

Završimo ovo razmišljanje Gospinom porukom:  “Draga djeco!.. Želim na poseban način na Božić dati majkama svoj posebni majčinski blagoslov, a ostale će blagosloviti Isus svojim blagoslovom.“ (19. prosinca 1985.)  Tako neka bude!

Hvala vam, što smo ovaj tjedan s ljubavlju pratili Gospine poruke i razmišljanja fra Slavka Barbarića, i tako pripravili svoja srca za Isusovo rođenje u našim srcima.

Na dobro vam došlo porođenje Isusovo!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 22. prosinca 2023.

Obraćenje srca kao božićni dar

Ovih dana pisali smo čestitke ili slali poruke, a običaj je također darivati jedni druge. Kao čestitke, mi obično jedni drugima želimo zdravlje, uspjeh, sreću, Božji blagoslov. Promotrimo sada što je Gospa molila da nam Bog daruje za Božić. Kakav bi to bio dar? Ona kaže:

“Draga djeco! Danas vas posebno blagoslivljem svojim majčinskim blagoslovom i zagovaram vas pred Bogom, da vam dadne dar obraćenja srca. Godinama vas zovem i potičem na duboki duhovni život i jednostavnost, a vi ste tako hladni. Zato, dječice, molim vas prihvatite s ozbiljnošću i oživotvorujte poruke, da vam ne bude duša žalosna, kad ja ne budem više s vama i kad vas ne budem više vodila kao nesigurnu djecu u prvim koracima. …. Volim vas i zato vas sve pozivam na put spasenja s Bogom. Hvala vam što ste se odazvali mom pozivu!”  (Božić,1989.)

Neobičan je to dar: Dar obraćenja srca! Poruka je to iz početnih godina ukazanja, ali je i danas vrlo aktualna. Gospa nas je godinama zvala na duboki duhovni život i jednostavnost. Doživjela je da smo ostali tako hladni. Ipak, kao Majka, Ona je ustrajna sve do danas u svojim pozivima. Nedavna je dala poruku: “Draga djeco! Vjetrovi zla, mržnje i nemira viju zemljom da unište živote. Zato me Svevišnji vama posla da vas vodim prema putu mira i jedinstva s Bogom i ljudima.“ (25.X.2023.)

Kušnje, zlo, mržnja, nemiri, sve nas to okružuje. Ali mi vjerujemo da je svjetlo ljubavi jače od tame grijeha. U himnu Božanskog časoslova ovog tjedna pjevamo: „Gle, već se sjaje jaslice od blista Svjetla vječnoga. To svjetlo nema zalaza i našoj vjeri stalno sja.“

U toj vjeri molimo sada riječima fra Slavka Barbarića:

„Dođi, Gospodine Isuse, u ovaj svijet i rasprši njegovu tamu! Tamo gdje su ratovi, nepravde, mržnje, duh nasilja, duh prijevare – Ti i tamo zasjaj! Znam da svojom tamom pridonosim tami svijeta. Zato se sada odričem svoje tame, svojega grijeha, svega što Ti smeta da dođeš. Odričem se u ime svih koji to neće ili ne mogu, ili ne znaju učiniti, da se svako srce otvori Tvome dolasku, Tvome svjetlu. Isuse, svjetlo naroda, prosvijetli sve ljude i narode!

Hvala Ti što Te smijem zvati da dođeš! Hvala Ti jer čuješ moj glas, jer pripremaš moje srce! Neka Te sav moj život hvali i blagoslivlje! Neka me Tvoj dolazak potpuno zahvati, da budem potpuno prožet Tvojim svjetlom! Učini me svjedokom svojim, preko mene dođi u moju obitelj, zajednicu, Crkvu i svijet!

Dođi, dodirni svako bolesno i svako tamno mjesto u mojemu životu i u životu svih nas! Proslavi se! Privuci sve k sebi! Dođi i tamo gdje su se srca razočarala, te ostala osamljena, odvojena i od Tebe i od drugih ljudi! Dođi i ostani s nama!“ (fra Slavko Barbarić: Klanjajte se srcem mome Sinu, str.32-33)

Tako neka bude. Amen!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 21. prosinca 2023.

Biti cvijet kraj jaslica

U pripremi za Božić danas ćemo promotriti Gospinu poruku koju je dala župi Međugorje na samim počecima ukazanja:

Gospa je 20. prosinca 1984. rekla: “Draga djeco! Danas vas pozivam da nešto stvarno učinite za Isusa Krista. Želim da svaka obitelj župe donese, kao znak predanja Isusu, po jedan cvijet do dana radosti. Želim da svaki član obitelji ima po jedan cvijet kraj jaslica da Isus može doći i vidjeti vaše predanje njemu! Hvala vam što ste se odazvali mom pozivu!”

Drugog dana dala je preko Jelene Vasilj ovo tumačenje: “Želim da budete cvijet koji će cvjetati na Božić za Isusa. I cvijet koji neće prestati cvjetati kada se završi Božić. Želim da vaša srca budu pastiri Isusu!” (poruka 21. prosinca 1984.)

Gospa preko ovog dražesnog vanjskog znaka cvijeta potiče na unutarnje predanje Isusu. Važan joj je svaki član obitelji, jer svaki treba imati svoj cvijet. A Isus, kojega Gospa kod svakog božićnog ukazanja donese u svom naručju, vidjet će to predanje. Time će Božić postati dan radosti.

Ova Gospina želja izražava svu nježnost Božića. Pjevamo Gospi: Ti si lijepi cvijet, Gospo blažena, ružo rumena! A božićne pjesme pune su nježnih izraza. Pred otajstvom Božjeg Djeteta, iz čovjekova srca izranja ono najljepše, najljubeznije, najčistije.

Što je taj cvijet koji Gospa traži, objašnjava Ona sama u poruci od 18. prosinca 1986.: “Draga djeco! …Kad molite, vi ste puno ljepši, kao cvjetovi koji poslije snijega pokažu svu ljepotu i sve boje postaju neopisive. Tako i vi, draga djeco, nakon molitve pokažite više pred Bogom sve ono lijepo, da mu omilite. Zato, draga djeco, molite i otvorite svoju nutrinu Gospodinu, da on čini od vas složeni i lijepi cvijet za raj. Hvala vam što ste se odazvali mom pozivu!”  Kad molimo, mi postajemo ljepši… Kad molimo, sve ono što je ledeno, smrznuto u nama počinje se otapati, a izranja ono lijepo. Tako možemo omiljeti Bogu tako možemo obradovati Malog Isusa. Takvi su bili pastiri sa svojom vjerom, ljubavlju i stavom klanjanja. Takve želi Gospa i nas. Naravno da želi, da takvi cvjetovi ne prestanu cvjetati kada se završi Božić. To ostaje trajni životni zadatak.

Stanimo pred jaslice, pred Isusom, „mladim Suncem“ s visine, koji je dar premilosrdnog Srca Oca našega nebeskoga. Stanimo s povjerenjem i predanjem, onakvi kakvi jesmo. U jednoj božićnoj pjesmi se pjeva: „Zdravo Sunce milosti, što nam bijednim sinu, zrakom vječne svjetlosti rastjeraj svu tminu“.  Pred suncem led i snijeg se tope. Moleći pred jaslicama postanimo toga svjesni. Iskusit ćemo, da će pred ovim Djetešcem izranjati iz našeg srca najnježniji osjećaji, najljepši pokreti dobrote i ljubavi. A time ćemo omiljeti Bogu. Nije li to nešto veliko: mi slaba ljudska bića možemo omiljeti Bogu, koji je neizmjerna ljubav! Dopustimo da nam srce zadrhti od te spoznaje!

Mir vam i dobro!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 20. prosinca 2023.

Biti čovjek je nešto veliko jer je Bog postao čovjekom

U tjednu smo radosne priprave za Božić. U Božanskom časoslovu pjevamo: „Ti, Sine jednak Ocu svom, obuci tijelo čovječje i slabost tijela našega opasuj snagom božanskom!“

Bog oblači naše tijelo, naše slabo tijelo, i postaje čovjekom. On to naše slabo tijelo  opasuje božanskom snagom! Kakve su to uzvišene stvarnosti! Koje dostojanstvo i vrijednost ima čovjek! „Ti ga učini malo manjim od anđela, slavom i čašću njega ovjenča“ pjeva psalmista (Ps 8) Ali ne samo to. Sv. Ivan piše: „Onima koji ga primaju daruje moć da postanu djeca Božja!“ (usp.Iv 1,12), a Pavao tumači: „Tako više nisi rob, nego sin; ako pak sin, onda i baštinik po Bogu.“ (Gal 4,7) To su istine, koje bez pomoći Duha Svetoga ne možemo ni dokučiti. A tako su velike! Biti čovjek je nešto veliko, jer je Bog postao čovjekom. Time sve ono što je ljudsko dobiva na posebnoj vrijednosti. Naši međuljudski odnosi u tom svjetlu dobivaju dublji smisao. Svaki čovjekov život je vrijedan, jer je Bog postao čovjekom. To je ne samo veliko, nego i uzvišeno, jer smo pozvani da budemo više od toga; da budemo djeca Božja.

Nek se iz našeg srca vine zahvalnost Bogu Ocu koji nam je sve to darovao u svome Sinu, kako nam to iznosi sv. Pavao u divnom hvalospjevu u poslanici Efežanima (Ef 1,3-10), a s. Mariangela Žigrić je to sročila u stihove, kako bi to cijela crkva mogla radosno pjevati (PGPN: br.225):

„Hvaljen, slavljen bio ti, koji nas blagoslovi, Oče Kristov, Oče naš, sve nam po njem darivaš.

U njemu nas izabra, od iskona odabra, djeca da ti budemo, u tvom svjetlu hodimo.

Ljubavlju nas posini, voljom svojom odredi hvalom da se žarimo, svim te žićem slavimo.

Zamilova bijedne nas u Kristu koji naš je Spas. Krv nam njeg’va otvori vrelo tvoje milosti.

Milost, mudrost ulij nam, volju svoju otkrij sam: Isus Krist je Gospod naš, u njem sve je: život, spas.

Tvoja djeca mi smo svi, daj nam svoje ljubavi!“

Biti dijete Božje je veliki i uzvišeni poziv. Gospa nam kaže:

„Dječice, ja sam vas vodila i vodim kroz ovo vrijeme milosti, da postanete svjesni svoga kršćanskog poziva. Sveti mučenici su umirali svjedočeći: Ja sam kršćanin i Boga ljubim iznad svega! Dječice, i danas vas pozivam da se radujete i budete radosni kršćani, odgovorni i svjesni da vas je Bog pozvao, da na poseban način budete radosno ispružene ruke prema onima koji ne vjeruju  da vašim primjerom života dobiju vjeru i ljubav prema Bogu… Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu! (25.XI.1997.)

Kršćanine, upoznaj svoje dostojanstvo! Za ovu istinu isplati se živjeti i umrijeti. S Gospinom pomoću odvažimo se i mi na to, kako bi naš Božić postao plodonosan.

Mir vam i dobro!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 19. prosinca 2023.

Znati čekati Mesiju –  kao Marija

Svijet nam već tjednima nudi „čarolije Adventa“. Sve je već tu: okićeni borovi, božićne pjesme, razne zabave. Ne čeka se dan Božića. Iako je lijepo biti zajedno, uživati u ponuđenim stvarima, radovati se blještavilu svjetla, kupiti nešto da bi obradovali druge, ipak postoji još nešto ljepše, a to je: biti u krugu obitelji, misliti na bolesne i osamljene, zastati u tišini i udubiti se u otajstvo dolaska Sina Očeva, kako bismo ga iščekivali na ispravan način. Potrebno je naučiti  čekati.

Pogledajmo Gospu. Ona je iščekivala Mesiju cijelim svojim bićem i zato je mogla reći „da“. Ona nije bila iznenađena što dolazi Mesija. Bila je iznenađena što je upravo Ona izabrana. Kad bismo mi iščekivali Mesiju kao što ga je Marija iščekivala, ne bismo se gubili u nevažnim stvarima ovoga svijeta, nego bismo bili usredotočeni na Isusa.

Možemo biti slični Mariji u tom iščekivanju. Ona je iščekivala Mesiju otvorena srca i uma, moleći se i posteći. Samo na taj način može se čekati. Mnogi su izgubili duh molitve i posta, jer su izgubili duh iščekivanja. Možemo se zapitati, što činimo kako bismo ostali u duhu iščekivanja? Što nas sprječava, što nas umara dok čekamo Mesiju? Možda nas najviše zamara naša želja za trenutnim rezultatima u molitvi. Kad ih nema, umorimo se. Izgubili smo osjećaj za čekanje, dimenziju iščekivanja. Kad izgubimo tu dimenziju, postajemo kao slijepci, nismo svjesni Božje nazočnosti ni u sebi ni među nama.

Gospa nam svojom prisutnošću kroz tolike godine pomaže da ostanemo budni, da možemo svakog dana iščekivati i ljubiti. 25.studenog 1993. Ona je rekla: „Pozivam vas da se sada, u ovo vrijeme, kao nikad dosad pripremite za dolazak Isusov.“  Mi svakog dana primamo Isusa u sv. Pričesti, a Gospa nam kaže da se pripremimo za Njegov dolazak kao nikad dosad. Želi nas izvući iz rutine u kojoj tako lako prestanemo biti svjesni Božje nazočnosti i prestanemo čeznuti i iščekivati. Svi smo u toj opasnosti. A kad izgubimo čežnju za Božjim dolaskom, zaboravljamo da je ljubav iščekivanje pa s vremenom izgubimo ljubav.

Zato molimo:

Isuse, molim te, probudi u meni duboku čežnju i ljubav za tvoj dolazak. Probudi me duhovno. Probudi one koji su duhovno uspavani i bave se samo materijalnim stvarima, užicima ili sukobima. Probudi ih duhovno. Ispuni svako srce ljubavlju, da tvoj dolazak iščekuju u ljubavi.

Marijo, pomozi mi iščekivati Gospodinov dolazak strpljivo i s ljubavlju kao što si ti činila, znajući da će Spasitelj sa sobom donijeti pravi mir za kojim svijet tako očajnički žudi. Amen.

(Prema fra Slavko Barbarić: Budite slični mome Srcu, Međugorje 2021, str. 43 i sl.)

Mir vam i dobro!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 18. prosinca 2023.

Otac nam daruje svog Sina

Nalazimo se u zadnjem tjednu pred Božić. Svugdje nas već okružuje blagdansko ozračje užurbanih priprema i radosti. Produbimo sada i duhovnu dimenziju Božića, da nas ne bi zarobila materijalna strana, kako nas to i Gospa opominje. Želimo imati udjela na njenoj radosti, i slijediti njene poruke, da se ne bi dogodilo što nam je poručila već na samim počecima ukazanja u Međugorju pred Božić  (6.XII.1984) „Draga djeco, ne dopustite da dan radosti bude meni najžalosniji dan“.

Ovaj tjedan Crkva u Božanskom časoslovu pjeva: „Sa silnim glasom proroci naviještaju nam spasenje, i milosti otkupljenja, i Kristov slavni dolazak.“ Tko je taj Krist, tj. Mesija? Otkuda dolazi? Što će raditi na zemlji? Koga predstavlja?

Znamo: Krist, Mesija, je Bog. Tko je Bog? Bog je Otac, Sin i Duh Sveti. Odakle dolazi Mesija, ili bolje, tko mu je naredio da dođe među ljude? Bio je to Bog Otac. Koga će Mesija predstavljati na zemlji? Svog Oca, Boga. Što će raditi na zemlji? Upoznat će svijet s Bogom Ocem da ga svi zavole. Očeva je želja, stoga, da ga ljudi upoznaju, da ga ljube i da On zauvijek ostane s njima.

Ljubav je ta koja je nagnala Oca da u punini vremena pošalje svoga Sina, da bude vidljivo očitovanje te njegove beskrajne ljubavi za čovjeka. Dok slavimo tajnu utjelovljenja Sina Božjega i promatramo Isusa u štalici, ne zaboravimo sa zahvalnošću sjetiti se Oca koji nam Ga daje. Otac ne želi da budemo poput robova i da Ga se  bojimo. On želi da shvatimo da nam je Otac, koji nas toliko ljubi da nam daruje sebe u svome Sinu za naše spasenje.

To je lijepo opjevala s. Mariangela Žigrić (PGPN, br.233) u pjesmi „Punina kad dođe vremena“.

Punina kad dođe vremena, da ropstvo nam skine s ramena,
tad odasla Bog sa visina Riječ svoju, premilog Sina.
Od Djevice Majke se rodi, da sve nas privede k slobodi
i Brat nam on premili posta, a Sin Božji zauvijek osta.
O ne boj se, čovječe, više, ta ime ti na nebu piše!
Ti dijete si Previšnjeg Boga, sin posinjen Tvorca si svoga.
A u srcu našem Duh moli: o Oče, ja žarko te volim,
o Abba, za Isusa hvala, što ljubav nam tvoja ga dala.

Neka nam ova pjesma bude danas poticaj, da i mi kličemo u Duhu: ABBA, Oče, hvala ti za Isusa!  Tako neka bude!

Mir vam i dobro!

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne