Duhovni poticaj Živo vrelo od 18. do 23. srpnja 2022. – fra Renato Galić

Kratku emisiju ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ slušatelji Radiopostaje Mir Međugorje mogu čuti od ponedjeljka do subote u 3 sata, te u 7:10. Emisije priređuju svećenici i časne sestre u tjednim ciklusima.

Ovog tjedna, od 18. do 23. srpnja 2022. godine, ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ priprema i kazuje fra Renato Galić, svećenik Hercegovačke franjevačke provincije i župni vikar u Međugorju. Ako ste ih propustili u našem programu, donosimo ih i na našoj web stranici.

Duhovni poticaj Živo vrelo 23. srpnja 2022.

Dopustimo da Gospodnja ruka drži naše slabe i krhke ruke

Započinjući Djela apostolska, evanđelist Luka, indirektno koristi jedan lijep motiv. To je motiv pisanja. On govori kako je već napisao, odnosno sastavio jednu knjigu o svemu onome što je uskrsli Isus činio i naučavao u svom životu do trenutka uzašašća na nebo (usp Dj 1,1-2).

Svoje živote, odnosno svaki dan koji nam je darovan, možemo usporediti s praznim stranicama po kojima trebamo ispisivati te tako stvarati jednu lijepu knjigu koja drugima može postati svjedočanstvo života i vjere u Boga. Svaki dan je potrebno ispisivati te stranice dobrim djelima, zahvaljivanjem Gospodinu, molitvom, radom i tako dalje.

Svjesni smo kako naše ruke u pisanju koji put pogriješe. To se događa jer često stranice knjige svoga života ispisujemo sami, ne oslanjajući se na Gospodina. Tada se lako dogodi neka greška ili krivi potez koji je potrebno ispraviti. Bog uvijek omogućuje da to popravimo te On može učiniti da iz jednoga krivoga poteza nastane nešto lijepo.

Stoga, dok ispisujemo ove stranice, dopustimo da Gospodnja ruka drži naše slabe i krhke ruke, dopuštajući mu da On čini čudesna djela koristeći naše ruke, odnosno naše živote. Budimo primjer drugima te budimo im poticaj da i oni dopuste Gospodinu da to čini i u njihovim životima.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 22. srpnja 2022.

Sve u životu, trebamo činiti po Isusu

U svakom slavlju svete Euharistije čujemo određene molitve. Tako na primjer za svaku nedjelju kroz godinu Crkva pred nas stavlja tri različite molitve: zbornu, darovnu i popričesnu. To su zaista sadržajne i bogate molitve koje nam mogu biti izvor za našu duhovnost.

U njima se pojavljuje jedan lijep detalj. Naime, u većini slučajeva te molitve su upućene Bogu Ocu te završavaju ili riječima po Gospdodinu našemu Isusu Kristu ili po Kristu Gospodinu našemu.

Kako nam ove molitve govore, sve što činimo u svom životu, trebali bi činiti po Isusu. Upućivati svoje molitve Bogu po Njemu jer je On sam Bog i On boravi u Bogu.

Često svoje živote živimo slijedeći primjere drugih ljudi. Zašto ih ne živimo po Kristu. Završni usklik na kraju svake euharistijske molitve glasi: po Kristu, i s Kristom i u Kristu. Kako lijepi detalji u ovim prijedlozima. Živjeti po Kristu, vodeći se uvijek njegovom logikom, njegovim primjerom, hodeći njegovom stazom; biti uvijek povezan s Njim, ništa ne činiti bez njega već s njim; biti u Njemu, dozvoliti da On u molitvi prebiva u meni i ja u Njemu nama.

Neka nam ove molitve budu poticaj da sve što činimo, činimo po Gospodinu našemu Isusu Kristu.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 21. srpnja 2022.

Jedino Bog je pravi oslonac

Iz životnog iskustva svima nam je poznato koliko je važno imati dobar temelj ako na primjer nešto gradimo. Ako je on čvrst i postojan, kasnije neće biti problem ako se odlučimo nadograđivati i graditi u visinu. Slično je i u duhovnom životu. I u njemu je potrebno imati čvrst oslonac kako bismo mogli biti postojani, pogotovo u izazovnim životnim trenucima kada smo skloni sumnji, padovima i raznim lutanjima.

Za nas kršćane je jedino Bog pravi oslonac. On je čvrsta stijena na kojoj smo pozvani graditi svoje živote.

Prorok Izaija je to lijepo pojasnio na jednom mjestu kada kaže: ako se na me ne oslonite, održat se nećete (Iz 7,9b).

Nema trajnijeg i sigurnijeg oslonca za život od Gospodina. To nam Božja riječ jasno svjedoči. Tko je god gradio svoj život na toj stijeni, s Njim, ostao je nepoljuljan u raznim iskušenjima. Stoga, dok i mi koračamo ovim izazovnim vremenima, vodimo se ovim biblijskim primjerom. Ne tražimo oslonac u prolaznim stvarima, niti u sebi i svojim mogućnostima već u Gospodinu. On je uvijek pouzdan partner koji nas nikada neće iznevjeriti niti dopustiti da nas previše poljuljaju razni vjetrovi. Oslonimo se na njega i hrabro koračajmo stazama svoga života.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 20. srpnja 2022.

Lijepo je vidjeti Boga koji ne bježi od čovjeka

Evanđelja nam svjedoče kako je Isus bio gost u domovima pojedinih ljudi ili obitelji, na primjer kod Petra, Mateja, Zakeja, Marije i Marte i tako dalje. Govoreći o Isusovu pohodu Mariji i Marti, evanđelist Luka ističe jedan lijep detalj. Kaže naime kako ga je Marta primila u svoju kuću (usp Lk 10,38).

Kako je lijepo vidjeti Boga koji ne bježi od čovjeka već nam se približuje i prihvaća naš poziv. Od nas se traži samo to da ga pozovemo jer On uvijek želi biti dragi gost u našim obiteljima i našim životima.

Kad ga pozivamo u goste, važno je da naši domovi budi spremni, odnosno da naša duša i srce bude prikladna za takvog neobičnog gosta; da naša nutrina bude čista i neokaljana.

Pozivajmo ga često u naše živote, za naše obiteljske stolove. Neka njegova prisutnost bude blagoslov našim obiteljima. Neka bude poticaj da učimo od njega; da u svojim domovima živimo one vrijednosti koje je i sam Isus živio u svojoj obitelji. Neka naše obitelji bude slika nazaretske obitelji. Učimo se od njih međusobnom razumijevanju, poštivanju, obiteljskoj molitvi, poštenu radu i otvorenosti drugima, onima koji su u potrebi.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 19. srpnja 2022.

Budimo ljudi

Evanđelja nam na nekoliko mjesta lijepo svjedoče kako je Isus bio blizu ljudima u potrebi. Mogli bismo reći kako nam pokazuju Isusa u njegovoj ljudskosti. Tako nam evanđelist Ivan svjedoči kako je Sin Božji zaplakao za svojim prijateljem Lazarom, čuvši vijest da je mrtav. Isus Krist, pravi Bog i pravi čovjek, pokazuje svoju bol, ali ne staje tu te gleda dalje. Bog koji je blizu čovjeka, blizu Lazarovim sestrama jer ih voli; dijeli s njima teške životne trenutke.

U Isusu Kristu imamo Boga koji nam je uvijek blizu, iako koji put nismo niti svjesni tog neizmjernog dara. Imamo Boga koji se ne udaljuje od nas. Mi smo ti koji to nažalost činimo i ponekada smo nevjerni. Ovaj lijepi detalj iz Ivanova evanđelja bi i nama treba biti poticaj da se uvijek čvrsto držimo uz Isusa, u svakom životnom trenutku; da mu budemo blizu; da naslonimo svoju glavu na njegovo srce poput ljubljenog učenika.

Lijepo je biti blizu uz drugoga, uz brata i sestru u potrebi. Činimo to uvijek. Ono što je Isus nama u našim teškim životnim trenucima, budimo i mi drugima u njihovim teškoćama. Budimo ljudi.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 18. srpnja 2022.

Slijediti primjer svoga Učitelja

Mi kršćani smo pozvani slijediti primjer svoga Učitelja dok koračamo svojim životnim putovima; ići njegovim stopama. On je sam proživio naš ljudski život: osjetio je također njegovu težinu. Bio nam je jednak u svemu, osim u jednoj stvari – osim u grijehu. On nam je pokazao kako uistinu biti čovjekom te svima nama postao idealom u odnosu na kojega trebamo ogledati svoje živote.

Kad se sam Bog udostojao postati čovjekom, postati nam jednak, nema većega poticaj od toga da i mi pokušamo biti slični njemu. Iako smo svjesni da za vrijeme svoga života taj cilj nikada nećemo dostići, to nas ne smije obeshrabriti da neprestano pružamo svoju ruke prema Njemu te iz mu se dana u dan da suobličujemo.

Na tom putu izbjegavajmo grijeh jer on nije dio izvornog Božjeg plana za čovjeka. On nas udaljuje od Boga i čini da se potpuno razlikujemo od njega. Ono što čini da Mu budemo slični je jedino ljubav. Slijedimo u tom Učiteljev primjer. Ljubimo svog Oca na nebesima onako kako je on to činio. Snagom te ljubavi, ljubimo i jedni druge. Nastojmo i njemu biti poticaj na putu preobrazbe Isusu Kristu.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne