2.4 C
Međugorje
07.02.2323.

Duhovni poticaj Živo vrelo od 19. do 24. rujna 2022. – fra Velimir Bavrka

Kratku emisiju ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ slušatelji Radiopostaje Mir Međugorje mogu čuti od ponedjeljka do subote u 3 sata, te u 7:10. Emisije priređuju svećenici i časne sestre u tjednim ciklusima.

U ovom tjednu od 19. do 24. rujna 2022. godine, ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ priprema i kazuje fra Velimir Bavrka, član Franjevačke provincije Sv. Kriza Bosna Srebrena, koji obnaša službu župnika u Vitezu. Ako ste ih propustili u našem programu, donosimo ih i na portalu.

Duhovni poticaj Živo vrelo 24. rujna 2022.

Zbog čega gubimo nebeski okus?

Što smo mi? Što treba da postanemo? Mi bi trebali biti sol zemlje. Takvi moramo postati. Solju se meso čuva od kvarenja a s mesom mnoge druge živežne namirnice. Ali da li bi sol mogla osoliti kad ne bi bila slana? Kako ćemo mi kršćani soliti druge, ako smo izgubili okus? Zbog čega gubimo NEBESKI OKUS? Ljudi smo, da, ali tko je Isus? Onaj koji ima sa sobom svu snagu. Ali što nam koristi sva snaga koju nam On predaje, ako je mi rasipamo po lavinama putenosti i ljudskog mišljenja? Svijet je, za onoga koji je zaljubljen u njega, tako širok, lijep, šarolik. Nudi sve cvijeće i sve plodove valjanje za trbuh i putenost. Isus nudi samo jedno: SVETOST. Ta je stvar na zemlji najoskudnija, najsiromašnija, nastrmija, najprogonjenija od svega što postoji.  U Nebu se njena skučenost mijenja u neizmjernost; njezino siromaštvo u bogatstvo; njezina trnovitost u cvjetan sag, njezina strmost u put gladak i blag; njezino progonstvo u mir i blaženstvo. Nema se hrabrosti dopustiti Bogu da čini ono što želi s našim životima. Tko će zasvjedočiti Boga danas? Što te, brate i sestro, priječi da se pustiš Bogu do kraja? Bolesno je vrijeme u kojem živimo, ali smo navikli na bolest i manje-više je ne primjećujemo. Nikad čovjek nije bio ugroženiji, nego u ovo naše vrijeme, uza sve deklaracije o ljudskim pravima. Već odavno u nekim crkvama nema ljubavi. Zar je tako teško živjeti predano Bogu? Zato vas dragi vjernici pitam i molim, hoćete li se prinijeti kao žrtve Gospodinu za spas svih onih koji nisu upoznali ljubav Božju? Mir i blagoslov Božji neka vas prati!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 23. rujna 2022.

Tražiti Boga s ljubavlju

Dragi moji! Mi ne osjećamo božje osjećaje! Ne osjećamo njegovu tugu, njegovu radost, ni njegovu očinsku ljubav prema nama tada kad stojimo daleko od njega. Ako ti izgleda da Bog nema srce, ni osjećaje, onda je to zbog toga što stojiš daleko od Isusa. Treba prići bliže i osjetit ćeš blizinu. kad smo s nekim u bliskom odnosu, onda i ono nevažno iznenada postane važno. Kad su učenici bili za večerom i zbunjeni oko toga tko će izdati Isusa, Ivan kaže za „učenika kojega je Isus ljubio“ da je naslonio glavu na njegovo rame, a ja bi preveo na Isusovo srce! Ali Ivan nije morao ni nasloniti glavu na Isusovo srce jer Ivan je ćutio Isusa, znao je sve jer je ljubio. Kršćanin može moliti i postiti, ići na misu i ispovijedati se, činiti dobro, a ne tražiti Boga s ljubavlju. Kad nam naša kršćanska praksa ostane bez ljubavi, onda možemo sve činiti, a duhovno biti mrtvi. Onda možemo znati za zapovijed ljubavi, a dopustiti sebi mržnju! Možemo znati za Isusovo praštanje neprijateljima, a sami neprestano živjeti u sukobima. Mogu li se ja naći u Ivanovoj koži i za sebe reći da sam učenik kojega je Isus ljubio? Ako to mogu reći, onda mogu ispričati i svoju priču: kad sam ja otkrio da me Isus ljubi kao svoga učenika? Ako ne mogu, bilo bi dobro upitati se zašto mislim da me ne ljubi? Ovo nije ispit u kojem moram dati ispravan odgovor. ovo je za nas susret s važnim pitanjem i otkrićem gdje smo u odnosu prema Raspetome? Odgovori su nam važni. Imamo vremena IZBISTRITI IH, doći bliže onome što nam je pojedinačno važno. Imamo vremena za susrete s Isusovom i našom majkom, s Raspetim, s drugim ljudima i svaki nam susret može biti dobra prigoda da za sebe otkrijemo da smo Isusovi!  Mir vama!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 22. rujna 2022.

Nema kršćanstva bez križa

Papa Franjo kaže: „Svi koji su susreli Isusa na svom putu, osjećaju u srcu vedrinu i radost koju im nitko ne može oduzeti. Naša je radost Krist, njegova vjerna i neiscrpna ljubav! Zato kada neki kršćanin postane žalostan, to znači da se udaljio od Isusa.“ Mnogi kršćani, vjernici, ne žive kršćanstvo srcem i dušom, nisu ozbiljno uzeli Isusove riječi pa u kršćanstvu ni ne mogu naći potpun smisao i sreću. Oni pod utjecajem liberalnog društva, koje nameće svoj relativistički stav, tragaju za nečim drugim. Pokušavaju živjeti MȀLO KRŠĆANSTVO MȀLO NEŠTO DRUGO, žele neko KRŠĆANSTVO BEZ KRIŽA, KROJE GA PO SVOJOJ MJERI. Mnogi i utjecajni mediji redovito relativiziraju vjeru i šire mišljenje da je zapravo svejedno kojoj vjeri čovjek pripada. A to je kao da kažu: „Najbolje je ne pripadati ni jednoj.“ Eto, to je ta tužna slika današnjega svijeta koji nam predstavlja ljude već klonule na rubu povijesti, ravnodušne, bez nade.  Brate i sestro! Vrijeme je da se vratiš sebi! Vrijeme je da se vratiš Isusu  koji je poradi tvojih grijeha umro smrću na križu. Mir neka bude mir između tebe i Boga, mir između tebe i ljudi. Unatoč očaju koji današnjeg čovjeka obuzima, izranjeni čovjek želi vjerovati da postoji izlaz, da postoji nada. Ako je MILOST DOTAKLA ZEMLJU, AKO JE NEBO DOTAKLO ZEMLJU I OČITOVALO SVOJU LJUBAV, KAKO NE DOĆI NA NEDJELJNI SUSRET SA SVOJIM BOGOM? Ovdje pred Isusom i to Raspetim shvaćaš da se na tebe iz Isusova probodenog boka izlijeva ISUSOVA KRV. TVOJ GREŠNI SVIJET NESTAJE. I ne treba se bojati ni strepiti jer vjera nas naša uči: KRIST NAM JE DAROVAN I ON JE S NAMA U SVE DANE DO SVRŠTEKA SVIJETA. Neka Kristov mir nas prati i ponesite da i darujete svima na svome životnom putu! Mir vama!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 21. rujna 2022.

Prepustimo Isusu ove trenutke da nas nahrani sobom

Ono što kalja čovjeka je to što je njegovo, jedino njegovo, što se rađa i začinje u njegovu ja. Ili ono što on ima u srcu, te iz srca izlazi na usta i u glavu, te kvari misao i riječi i onečišćuje cijeloga čovjeka. Iz srca izlaze zle misli, preljubi, bludnost, kriva svjedočanstva, psovke. Iz srca izlazi lakomost, požude, oholost, zavisti, srdžbe. Iz srca izlaze poticaji na sva djela. Pa ako je srce zlo, bit će i sva djelovanja. Nauk Božji nije zemaljska stvar, blato koje svatko gazi. Nego je uzvišena stvar koja živi u krajevima zvijezda i odatle silazi sa zrakama svjetla da se objavi pravednicima. Nemojmo je skidati sa Neba i ponižavati u blato. Da bi jeka mogla postojati mora stajati blizu Glasa, ako ne, umre.  Mi smo s Isusom, Glasom koji i dan danas govori, poziva, moli. Otvorimo se Isusu, prepustimo mu ove trenutke da nas nahrani sobom kako bi bili životni i molimo ga da podrži našu slabost do te mjere da nas Zli ne mogne uvesti u napast. Sve vas blagoslivljam u zazivam na vas Božji blagoslov. Mir vama !


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 20. rujna 2022.

Živjeti kao pobjednik, a umrijeti kao gubitnik

Hvaljen Isus i Marija! Braćo i sestre! Bog koraca našim životom, ne iza nas ili ispred nas, već s nama, ukorak s nama. I Bog je putnik. Bog ne nosi ništa sa sobom, jer Bog je ljubav. Ljubav traži samo drugoga, i Bog želi sam s nama koračati. Andre Frossard napisao je knjigu koja nosi naslov: BOG POSTOJI, JA SAM GA SUSREO. Moram priznati, kada sam pročitao naslov knjige duboko sam bio potresen i prvi put shvatio DA JE TO ŽIVOTNO PITANJE. Kada sam pokušao kroz pamćenje navesti mjesta i vrijeme gdje sam susreo Boga u svome životu, čudno, OSJEĆAO SAM SE KAO ČOVJEK KOJI UVIJEK KASNI. Nikada nisam susreo Boga. Nikada. Uvijek sam kasnio na susret, poput igrača koji dođe na kraj utakmice, bez ijedne minute u igri, a moja momčad uvijek pobijedi. Čudno, u životu sam imao mnogo pobjeda, a nisam ni u jednoj sudjelovao. Ipak možeš cijeli život živjeti kao pobjednik, a umrijeti kao gubitnik. Tek sad shvaćam bremenite riječi koje napisao pred kraj života Jean Guitton kao jednu vrsta dijaloga, priče ili oporuke s prijateljem, papom Pavlom VI. Naime papa ga pita: Kako si proveo svoj život, jesi li ljubio? Jean odgovara: Mnogo sam čitao. Papa ga opet pita: Jean, jesi li ljubio? Jean odgovara: Napisao sam mnogo knjiga o Bogu o ljubavi. Papa će opet: Jean, jesi li ljubio? Jean odgovara: Drugima sam pomagao i mnogo sam novca dao za siromašne. Papa će na to blagim riječima: Jean, jesi li ljubio? I kada je Jean smogao hrabrosti da odgovori izdahnuo je i umro. Ova priča mnogo govori. Ljubimo da bi bili s Bogom! Mir vama i blagoslov Neba neka vas prati.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 19. rujna 2022.

Budite sveti i savršeni!

Hvaljen Isus i Marija! Braćo i sestre! Što Bog od nas očekuje? Kakve zadatke nam zadaje? Svatko je od nas na raskrižju života. Svi mi pomalo negdje oklijevamo osobito u toj duhovnoj ozbiljnosti da jedanput kažeš sebi i svom životu:„ Moralo bi biti drugačije“. Nama se danas čini sljedeće: NEMOGUĆE JE SLIJEDITI ISUSA U DRUŠTVU, CIVILIZACIJI I PORETKU TOLIKIH GRIJEHA I ZABLUDA I STRANPUTICA KOJE SU OROBILE OVO NAŠE VRIJEME. To je zamka zla. Moramo razmišljati drugačije. Upravo smo mi kršćani, pozvani da ulazimo u takav svijet, baš u svijet grijeha. Što Isus kaže svojima: „Ja vas šaljem kao janjce među vukove“ „I ja vas pozivam budite svete i savršeni kao što je svet i savršen Otac vaš nebeski.“ Pazite, dragi moji, nije OVO SAVJET, NEGO ZADATAK koji je Isus ostavio kad je polazio sa ovoga svijeta. BUDITE SVETI I SAVRŠENI! Koliko smo na tragu ispunjena toga zadatka i koliko se barem povremeno u nama rodila ta želja da uistinu uskladim svoj život s onim što je Isus htio. Svatko sebi može odgovoriti! Ali nemojte sebe lagati! BUDITE PREMA SEBI ISKRENI! NEMATE PRAVO BITI LAŠCI! Jer ste pred Onim koji vas je zadužio svojim životom! Sve vas blagoslivljam u ime Isusa Krista. Mir vama!

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne