Duhovni poticaj Živo vrelo od 18. do 23. travnja 2022. – don Filip Pavlović

Kratku emisiju ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ slušatelji Radiopostaje Mir Međugorje mogu čuti od ponedjeljka do subote u 3 sata, te u 7:10. Emisije priređuju svećenici i časne sestre u tjednim ciklusima.

Ovog tjedna, od 18. do 23. travnja 2022. godine, ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ pripremao je i kazivao don Filip Pavlović, koji trenutno obnaša službu upravitelja Župe bl. Augustina Kažotića u Lupoglavu. Njegova svakodnevna duhovna promišljanja možete pročitati i(li) poslušati i ovdje na našoj web stranici.

Duhovni poticaj Živo vrelo 23. travnja 2022.

Pokreni nas, Isuse, da dijelimo bogatstva svoga rada

Razmišljajući o klimatskim promjenama ovih dana mogli smo doživjeti kako klimatske katastrofe ne samo da uništavaju domove, nego i izvore sredstava za život. Ratari gube svoje usjeve, ribari gube svoj ulov, što bi Petar i učenici dobro razumjeli, kad se sjetimo situacije jučerašnjeg evanđelja, gdje su cijelu noć lovili pa nisu ulovili ništa. Ta me je scena nagnala na razmišljanje da i u našem nastojanju za bolji svijet i zaštitu okoliša bez Boga ne možemo ništa. Bez njega nećemo imati snage ustati, započeti iznova, nakon poplave, katastrofe, devastacije doma i zemljišta.

Papa Franjo u enciklici Laudato si kaže: “Stvoreni smo za rad… Rad je nužnost, sastavni dio smisla života na ovoj zemlji, put sazrijevanja, ljudskog razvoja i osobnog ispunjenja. U tom smislu, financijsko pomaganje siromašnima mora uvijek biti privremeno rješenje, kojemu se pribjegava u izvanrednim situacijama. Pravi bi cilj uvijek morao biti taj da im se omogući dostojanstven život putem rada” (Laudato si 128)

“Svrha našega rada je postati bolno svijesni, osmijeliti se da ono što se događa u svijetu preoblikujemo u osobno trpljenje te tako prepoznamo koji doprinos svako od nas može dati…” (Laudato si 19)

Uskrsli i Milosrdni moj Gospodine, Ti si rekao svojim učenicima: “Pođite, po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju.” Svemu stvorenju je potrebna tvoja radosna vijest nade, zato, po Duhu svome zapali u nama osjećaj zajedničke odgovornosti za stvoreno u vremenima klimatskih i raznih drugih katastrofa. Pokreni nas, Isuse, da dijelimo bogatstva svoga rada kako bi drugi mogli zadobiti sredstva za život, rast, razvoj i osobno ispunjenje. Amen!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 22. travnja 2022.

Iskoračimo puni ljubavi i milosrđa ususret drugome

Naš Gospodin Isus imao je sućuti za trpljenje svojih prijatelja. Kada su učenici zajedno s Petrom ribarili na Tiberijadskome moru, “te noći ne uloviše ništa” – tada im u njihovoj potrebi pristupa Uskrsli. Papa Franjo kaže: “Otvorimo svoje oči i uočimo jad svijeta, rane naše braće i sestara kojima je osporavano dostojanstvo i prepoznajmo da smo primorani obratiti pažnju na njihov poziv u pomoć! Dosegnuti ih i dati im podršku tako da mogu osjetiti toplinu naše prisutnosti, našeg prijateljstva i našeg bratstva! Neka njihov krik postane naš da zajedno slomimo granice ravnodušnosti koje prečesto nadmoćno vladaju i maskiraju naše licemjerstvo i egoizam… Ponovno otkrijmo ona tjelesna djela milosrđa: gladna nahraniti, žedna napojiti, gola zaodjenuti, stranca prihvatiti, bolesna ozdraviti, zatvorenoga posjetiti i mrtva pokopati. I ne zaboravimo duhovna djela milosrđa: nesigurnoga savjetovati, neuka poučiti, grešnika opomenuti, žalosna utješiti, uvredu oprostiti, podnositi one koji nam čine zlo i moliti i za žive i za mrtve.” (Misericordiae vultus 15)

Uskrsli i Milosrdni Gospodine, pomozi nam da zaboravimo na sebe i da iskoračimo puni ljubavi i milosrđa ususret drugome kao odgovor na bol koju primjećujemo oko sebe, kao što si i ti primjetio bol svojih učenika i ublažio je svojom prisutnošću. Kao što si čudesnim ulovom ribe odagnao strah s lica i srca svojih učenika tako i nama daj svoju milost da bez bojazni radimo na dobro svojih bližnjih i pružamo utjehu siromasima u svijetu. Amen!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 21. travnja 2022.

Milosrdni Gospodine, potakni naša srca na obraćenja

Ti si Gospodine, svojim uskrsnućem donio utjehu svojoj i našoj presvetoj Majci. Po Njezinom majčinskom zagovoru izlij balzam svoje božanske nježnosti na srca majki diljem svijeta.

Više milijuna djece svake godine umre zbog pothranjenosti, dok drugi umiru zbog različitih iznenadnih katastrofa, ratova i bolesti. Nisu samo djeca ta koja trpe, trpe i njihovi roditelji, na poseban način trpe njihove majke koje diljem svijeta bespomoćno tuguju dok gledaju svoju djecu kako pate i umiru.

Papa Franjo u svojoj enciklici “Laudato si” kaže: “Marija, majka koja se brinula o Isusu, sada se majčinskom ljubavlju i boli brine za ovaj ranjeni svijet. Kao što je probodena srca oplakivala Isusovu smrt, tako sada suosjeća s patnjom raspetih siromaha i stvorenja ovoga svijeta, satrvenih čovjekovom rukom.” (Laudato si 241)

Nigdje, kao u Međugorju, se ne možemo uvjeriti u istinitost riječi pape Franje o Gospinoj posebnoj brizi za ovaj svijet, posebice za siromašne. Sada mi pada na pamet veliko marijansko djelo ljubavi i nježnosti – organizacija “Mary’s meals – Marijini obroci” koja hrani 2.279,941 dijete – to je Gospino jednostavno rješenje za glad u svijetu. Kraljice mira bdij nad nama da svi otkrijemo radost Božje blizine.

Uskrsli i Milosrdni Gospodine, potakni naša srca na život obraćenja, ljubavi i velikodušnosti. Ubrzaj naše korake prema napuštenima i potrebnima, zagovorom Kraljice mira tvoje i naše majke osposobi nas za novi život. Amen!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 20. travnja 2022.

Oduprijeti se napasti prekomjerne potrošnje

Narodi koji najviše pate zbog katastrofa i klimatskih promjena su oni koji su već siromašni, oni koji su ionako na izmaku snaga. Njima malo treba da ostanu na nogama, ali često njihov dom prvi pada jer skromna kuća ne može izdržati poplavu i oluju. Uskrsli Gospodine, ta kuća naše siromašne braće pogođenih klimatskim promjenama i katastrofama uzrokovanim našom sebičnošću je naše odredište za Emaus. Želimo skupa s tobom poći ususret našoj siromašnoj braći i zajedno s Tobom liječiti njihovo siromaštvo.

Papa Franjo u svojoj enciklici Laudato si kaže: “Ritam potrošnje, rasipanja i promjene okoliša nadmašio je mogućnosti planeta, tako da nas naš suvremeni način života, neodrživ kakav jest, može samo strmoglaviti u katastrofe, poput onih koje se s vremena na vrijeme događaju u različitim dijelovima svijeta” (Laudato si 161)

Uskrsli i Milosrdni Gospodine, pomozi nam oduprijeti se napasti prekomjerne potrošnje. Podsjeti nas na one koji zbog toga pate. Kad saznamo za neku katastrofu podaj nam da budemo sućutni prema ljudima koji su izgubili dom, te da rastemo u sućuti prema potrebnima. Ti si, Gospodine, pratio učenike na putu u Emaus i svojom prisutnošću ulio im novu nadu, ohrabri i nas kako bismo spoznali da ovaj svijet ima budućnost jedino u Tebi. Amen.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 19. travnja 2022.

I proslavljeni Krist nosi rane svoje muke

Dok slavimo Uskrs, ne možemo ne razmišljati o križu, jer i proslavljeni Krist nosi rane svoje muke. Tako i mi danas ne umanjujući radost Uskrsnuća svojom molitvom pođimo u susret svojoj braći u nevolji. Na poseban način duhovno posjetimo stradalu i ratom pogođenu Crkvu u Ukrajini, ali razmišljajmo također i o gladnima u Etiopiji, o svima onima koji teško pate jer moraju nevini nositi terete tuđe sebičnosti. Josip iz Arimateje i Nikodem su se pobrinuli da Ti, Uskrsli moj Gospodine, imaš dostojanstven ukop. Sjetimo se sada svih današnjim Arimatejaca i Nikodema, svih u spasilačkim službama, civilnoj zaštiti, mnogih volontera, svih onih koji rade ovaj posao, oni su nepoznata lica koja pružaju dostojanstvo u vremenu tuge i razaranja. Mislimo sada na njih, jer njihova briga i skrb omogućuje da se uskrsno svjetlo probije u tamu srdaca pogođenih katastrofom. Papa Franjo u svojoj enciklici Laudato si kaže: “Moramo osjetiti da trebamo jedni druge…” (Laudato si 229)

Uskrsli i Milosrdni Gospodine, daruj snage onima koji se žrtvuju i nose breme u vremenu katastrofa. I oni su poput Marije koja plače pored groba. Potreban im je netko da ih pouči, ohrabri  i pruži im nadu, Ti si im potreban Gospodine, jer će se ohrabriti vidjevši Tebe – “Učitelja”. Gospodine, pomoži nam da prihvatimo žrtve i odricanja kako bismo sačuvali dobra Zemlje, kako bi naš utjecaj na okoliš bio manji te omogućio da i drugi žive. Pomozi mi da mislim na one koji trpe zbog klimatskih promjena i rata, daruj mi da u odrucanju i molitvi pronalazim radost i mir. Nek su blagoslovljeni oni koji poučavaju, oni koji ohrabruju i oni koji pružaju nadu drugima. Amen.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 18. travnja 2022.

Lako je proživljavati noć kad čovjek znade da će svanuti

U jednoj svojoj propovijedi za Vazmeno bdijenje moj dragi profesor fra Ivan Dugandžić je rekao: “Lako je proživljavati noć kad čovjek znade da će svanuti!” To me je potaknulo da kroz ovih nekoliko dana Vazmene osmine, dana kada slavimo Uskrs, mogli bismo reći kroz ovih nekoliko najvažnijih dana u liturgijskoj godini, dana u kojima mnogi mole Devetnicu Božjem Milosrđu, da kroz ove dane razmišljamo zajedno o važnim temama brige za sve Stvoreno jer vlastitim nemarom za okoliš i prekomjernim trošenjem prirodnih bogatstava i zagađenjem ulazimo u noć iza koje možda neće svanuti ako ne promijenimo vlastiti stil života i odnos prema Stvorenome. Neka ovi dani budu poziv da budemo bolji u zadaći koju nam je Bog povjerio, a ta je da budemo čuvari Stvorenoga.

Naš zajednički dom, naša sestra Zemlja, osuđuje se na smrt. Zbog naše prekomjerne potrošnje prirodnih bogatstava, nebrige za siromašne, ljudi umiru ali umire i priroda, izumiru biljne i životinjske vrste, povećava se temperatura koja uzrokuje klimatske promjene globalnih razmjera. Sve zbog naše sebičnosti, jer nitko ne misli na siromašne te se oni osjećaju osuđeni i prepušteni smrti.

Papa Franjo u svojoj enciklici “Laudato si” kaže: “Ta sestra (Zemlja) jeca zbog zla koje joj nanosimo, zbog neodgovornog korištenja i zloporabe dobara koje je Bog stavio u nju… Zbog toga među najzanemarenije i najzlostavljanije siromašne ubraja se naša potlačena i opustošena Zemlja.” (Laudato si 2)

Uskrsli i Milosrdni Gospodine, kao što si pobjedom nad Smrću razveselio srca žena koje su ti došle iskazati počast na grobu te im na taj način pružio veliku utjehu, utješi i nas koji ti prikazujemo svoju nespremnost za reagiranje na gubitak života na našem planetu, nanovo nam otvori oči da se divimo ljepoti stvorenoga te brinući se i zahvaljujući ti za ono što si nam dao, zajedno sa svom prirodom doživimo milost uskrsne obnove. Amen!

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne