6.4 C
Međugorje
30.11.2323.

Duhovni poticaj Živo vrelo 4. do 9. listopada 2021. – s. Dijana Mlinarić: Patnja – neobična slast?

Kratku emisiju ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ slušatelji Radiopostaje Mir Međugorje mogu čuti od ponedjeljka do subote u 3 sata, te u 7:10. Emisije priređuju svećenici i časne sestre u tjednim ciklusima.

Ovog tjedna, od 4. do 9. listopada 2021. godine, ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ pripremala je i kazivala sestra Dijana Mlinarić, članica Družbe karmelićanki Božanskog Srca Isusova. Njezina duhovna promišljanja svakodnevno smo slušali u našem programu, a za one koji su ih propustili ili ih žele čuti/pročitati ponovno, donosimo ih i na našoj web stranici.

Duhovni poticaj Živo vrelo 9. listopada 2021.

Ti dolaziš

Ti dolaziš….

Dolaziš u obitelji i samostane, malima i velikima, kršćanima i ateistima, zdravima i bolesnima. Dolaziš svima.

Jednako si prisutan u našem obilju i negdje u krajnjoj bijedi – na ratištima, u bolnicama,

u bezizlaznim situacijama našeg života, u gladi, umiranjima…

Ti svemu daješ novi život iako to čovjek često ne vidi jer gleda Tvoju sliku, a ne istinski Tebe.

A Ti dolaziš svima i svugdje.

Donosiš spas svakom čovjeku u svakoj životnoj situaciji.

Ti dolaziš moćno…ali tako nenametljivo da nam možeš promaknuti.

Dolaziš bez obzira na osjećaje, vjerovanja i očekivanja.

Ti dolaziš, a mi čekamo ili bježimo – svakakvih nas ima Bože,

I ne možemo van iz svoje kože.

I Ti nas takve razumiješ, voliš…i iznova nam dolaziš.

I pitam se danas – što mogu…za silazak Neba?

Pogledati križ, bližnjeg do Sebe. Prepustiti se treba.

Duhovni poticaj Živo vrelo 8. listopada 2021.

Patnja – neobična slast?

Otkuda patnja, zašto patnja, koja je njena uloga i smisao, vječna su pitanja koja zadiru u život svakog čovjeka. Da li je ona nešto izvanjsko ili unutarnje? Oboje može biti njenim uzrokom, ali ona je uvijek proživljena u najdubljem i najskrovitijem dijelu čovjekova bića – u njegovu srcu. I nema tog srca koje ju ne bi osjetilo kad-tad u životu. No, zanimljivo je to što ju svako srce odbija i svim snagama se bori protiv nje, jer ne zna njen smisao i njene plodove, jer ne razumije da patnja ide zajedno sa ljubavlju i radošću, slobodom, pravednošću i istinom, zajedno sa spasenjem. Zašto? Jer se za njih treba boriti i žrtvovati.

Samo je jedan čovjek – Bogočovjek, samo jedno srce – Božansko Srce koje je za tu cijenu vječnog spasenja bilo potpuno predano i probodeno, koje je osmislilo tu ljudsku patnju i udijelilo joj vječne plodove ali i vremenite utjehe u ovoj borbi čovjekova života na zemlji. Božansko Srce Isusovo pokazalo nam je Put koji vodi u Istinu i Život. No, malo ih je koji žele ići tim putem potpunog predanja i odricanja samoga sebe. Svi bi radije nekim drugim, ugodnijim i lakšim putem do Istine i Života ali njega nema! Ima do iživljavanja i životarenja ali ne do istinskog Života.

Majka Marija Terezija od Sv. Josipa, kao i svi sveci Božji, jedna je od rijetkih koja je otkrila vrijednost i smisao patnje. Ona je od Boga primila posebnu milost – žarku ljubav prema patnji koja se rodila i rasla iz ljubavi prema Božanskom Srcu Isusovu.

Jednom je prilikom rekla: „Patnja nije za mene bila patnja jer se, prihvaćena s velikom ljubavlju i zahvalnosti, pretvorila u neobičnu slast.“

Gospodine, pomozi i nama prihvaćati naše svakodnevne križeve, a iznad svega smisao i plodove prihvaćene patnje. Hvala Ti što si s nama u svakoj situaciji i što se Tvoja snaga pogotovo očituje i kad smo najslabiji.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 7. listopada 2021.

Kraljica Krunice – ‘Bogu ništa nije nemoguće!’

Krunica je oduvijek bila snažno oružje u svakoj pobjedi. Njezino je širenje krenulo u vrijeme kada je kršćanski svijet bio ugrožen.

I danas su, možda više nego ikad, ugrožene kršćanske vrijednosti. U olujama današnjice trebamo snagu Krunice. Marija nam je poput svjetionika i Ona jasno poručuje istinu koju je upila u svoje srce i dušu još u trenutku navještenja: „Bogu ništa nije nemoguće!“ Na toj se istini gradi i podiže naša nada, vjera i sigurnost u pobjedu Božjega nad svijetom.

Vrijeme je kada naš život više ne teče onako kako smo naviknuli. Prebroditi ovakvo vrijeme najbolje možemo upravo tako da uzmemo krunicu u ruke i molimo razmatrajući njezina otajstva. Jer krunica je najmoćnija molitva naše Majke. A što ju čini tako snažnom molitvom otkrili su nam sveci i blaženici. Sv. Padre Pio kaže: „Ljubite Majku i molite njezinu krunicu. Krunicom možemo pobijediti sve zlo ovoga svijeta. Sve Božje milosti dolaze preko Blažene Djevice Marije.“


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 6. listopada 2021.

Nisam dostojna

Isuse, Ivan Krstitelj je rekao da nije dostojan sagnuti se i odriješiti Tebi remenje na obući. Nisam ni ja. Ti si Bog, ja čovjek, Ti veliki ja mala, Ti svemoćan ja nemoćna. Ti Otac ja kći. Ne daj da ikada pobrkam te pojmove. Ti ne trebaš mene, ali ja ne mogu bez Tebe

Ti mene uvijek voliš. Oprosti – ja se time baš ne mogu uvijek pohvaliti – moj život ponekad govori suprotno iako ne bi htjela da bude tako.

Ti mi Isuse vjeruješ i uvijek iznova daješ nove prilike, a ja Tebi ponekad postavljam granice i bježim…No, i tada mi opraštaš. I to me dira. Tvoja Ljubav me dira. Vidim i osjećam Ti čezneš za mnom, ali i ja unatoč svim ponudama, padovima, lutanjima…istinski čeznem za Tobom.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 5. listopada 2021.

Isuse, uzdam se u Tebe

U današnjem su svijetu sigurnost i povjerenje jako bitni baš zato što je sve prisutniji strah. A čega se to bojimo? Ako se već bojimo, u čemu tražimo utočište? U zdravlju, financijama, materijalnoj sigurnosti? Tražimo li možda potporu moćnika ovog svijeta? Ili se prepuštamo varljivosti egoizma, koji traži priznanje i potvrdu baš u svemu? Zaviri danas u svoje srce i iskreno odgovori gdje je, u kome i u čemu je tvoje pouzdanje?

Sveto pismo nam jamči: »Blago čovjeku koji se u Gospodina uzda, koji ne ide za štovateljima lažnih bogova, za onima koji se predaju prijevari.« (Ps 40, 5) Srce tog zaziva jest ime ISUS: »U njegovo sveto ime mi se uzdamo.« (Ps 33, 21) Božja riječ nam obećava da ćemo zazivajući to ime biti spašeni; štoviše, samo je u tom imenu spasenje. Prepoznala je to i živjela sv. Faustina Kowalska koju je Gospodin na poseban način izabrao da bude apostol Božjeg Milosrđa, a ono je srž cijele povijesti spasenja.

Mi smo kršćani pozvani staviti svoje pouzdanje u Gospodina. Govoreći: »Isuse, uzdam se u tebe!«, istovremeno govorimo da se ne uzdamo u nešto drugo. Ne pouzdajem se u sebe, u svoje ideje, svoje bližnje ni u išta stvoreno, jer sve stvoreno ima neku manu i nijedno me stvorenje ne može spasiti, ne može mi dati život. Pouzdajem se isključivo u Božje milosrđe. Kada izgleda da se nemamo više za što primiti, da se nemamo komu obratiti, da ne možemo pronaći izlaz; tada ta kratka molitva postaje jedan spasonosni vapaj. Lako je izgovarati te riječi kad je sve u životu u redu. Međutim ta rečenica dobiva svoj smisao i težinu tek onda kada se čovjek nađe u raznim trpljenjima i krizama. Kada izgubim sva druga pouzdanja, izgovarajući tu molitvu zapravo autentično molim. Ta je molitva vapaj i poruka milosrdnomu Isusu da izabirem i odlučujem u svim životnim prilikama, a osobito neprilikama, da je moje jedino pouzdanje u Isusu Kristu i njegovu milosrđu.

I danas odlučujem iznova neprestano iz srca ponavljati i vapiti: Isuse, uzdam se u tebe.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 4. listopada 2021.

Stvarnost pročišćava ideale

Mi često bivamo zaneseni životima svetaca, no njihove nam živote Crkva ne stavlja za primjer kako bi imali prigodu za svečano slavlje i eventualno toga dana zaključili kako je to izvanredan čovjek. Ne. Sveci su ustvari naši prijatelji koji nam žele pomoći i koji nam svjedoče kako je s Bogom sve moguće, sve predivno i sve smisleno. I danas Crkva pred nas stavlja lik svetog Franje. Njegov konkretan život pokazuje kako se s Bogom preskaču zidine svojih ograničenja, slabosti, nemoći, te kako Bog uvijek sve čini novo, osobito u situacijama kad ljudska pamet staje.

To su one kritične situacije u kojima bi najradije pobjegli glavom bez obzira, ali baš su te stvarnosti prilika za koračanje putem svetosti. Sveci nisu bježali od sebe i svoje stvarnosti jer su shvatili veliku istinu – da je to u biti nemoguće. Nisu se grčevito držali svojih sigurnosti, nego su vjerovali da je Bog već tamo kamo ih šalje. Krenuli su, poslušni Božjoj Riječi i nošeni Božjom ljubavlju, putem kojim nisu nikad išli, svakodnevno napuštajući svoja očekivanja i planove. A na to smo pozvani i ti i ja dragi brate i draga sestro. Pozvani smo vjerovati Isusu. On nam pruža Svoje Ruke, otvara Svoje Milosrdno Srce i svakodnevno poziva.

Ključna je riječ svakodnevno – jer se svaki dan trebamo odlučivati za Božji put.

Stvarnost je takva da ja mnogo puta ili bježim ili situacije i druge osobe pokušavam prilagoditi svojim očekivanjima i teško puštam svoje želje i planove. Ali baš tu svaki dan imam izbor – nastaviti putem nerealnih očekivanja ili ići onkraj svojih granica bacajući se s vjerom u Božje naručje. Tu se rađa istinska svetost – u stvarnosti koja pročišćava sve naše ideale.

Dragi moj prijatelju sveti Franjo, danas čitava Crkva gleda kako je Gospodin preobrazio tvoj život. I ja danas s tobom molim da mi Gospodin podari smirenost da prihvatim stvari koje ne mogu promijeniti, hrabrost da promijenim stvari koje mogu promijeniti i mudrost da ih razlikujem.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne