Duhovni poticaj Živo vrelo od 5. do 10. travnja 2021. – s. Dijana Mlinarić

Kratku emisiju ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ slušatelji Radiopostaje Mir Međugorje mogu čuti od ponedjeljka do subote u 3 sata, te u 7:10. Emisije priređuju svećenici i časne sestre u tjednim ciklusima.

Ovog tjedna, od 5. do 10. travnja 2021. godine, ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ pripremala je i kazivala sestra Dijana Mlinarić, Karmelićanka BSI, koja je u samostanu sv. Terezije Avilske u Gabela Polju. Njezina duhovna promišljanja svakodnevno smo slušali u našem programu, a za one koji su ih propustili ili ih žele čuti/pročitati ponovno, donosimo ih i na našoj web stranici.

Duhovni poticaj Živo vrelo 10. travnja 2021.

Marija i Uskrs

Svatko tko je izgubio voljenu osobu i svatko tko je na bilo koji način silno patio može se poistovjetiti s Marijom. Kao što papa Benedikt kaže: „Patnici svih dobi pronalaze u samilosnoj Majci najčišći odraz božanske samilosti koja je jedina istinska utjeha… Jer u samoj svojoj suštini sva bol i sva patnja jest usamljenost, manjak ljubavi, razorena sreća onoga koji je odbačen“. Slika Pietè „jasno tumači da je u Mariji Božja majčinska bol izložena pogledu“ te je možemo dodirnuti i suosjećati s njom. Ona nam pokazuje kako trebamo živjeti, kako slijediti Isusa u Njegovoj Muci. Mi to ne možemo učiniti sami, i nitko od učenika nije uspio osim jedne, Marije.

Marija je ona koja čuva sve u svome srcu.

Prema tome, dragi prijatelju kad promišljaš o životu, osobito u teškim trenucima, gubicima, razmatraj s Marijom kako bi imao svijetlo vjere. Upravo tada moći ćeš uočiti vezu između Kristove smrti i uskrsnuća što itekako preobražava i moj i tvoj život, donosi spasenje i veliku radost.

Hvala Ti Majko što si prihvatila križ…što u tvojoj samilosti možemo doživjeti i osjetiti Božju samilost i što je tvoja bol postala bol Uskrsa. Hvala Ti na toj blizini svakome od nas, hvala Ti što sam Tvoje dijete.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 9. travnja 2021.

Živ je Gospodin pred čijim licem stojim

Neki čovjek je došao monahu na razgovor. Upita ga: „Što uopće naučiš od tog života u neprestanoj šutnji?“ Monah je upravo grabio vodu iz zdenca pa reče svom posjetitelju: „Zaviri u zdenac! Što vidiš?“ Čovjek pogleda, slegne ramenima i odgovori: „Ne vidim ništa osim uzburkane vode.“ Nakon nekog vremena monah koji je stajao potpuno miran reče: „Pogledaj sada! Što vidiš u zdencu?“ Čovjek pogleda i usklikne: „Sada vidim sebe, odraz svoga lika u vodi!“ Monah mu odgovori: „Vidiš, kad bacim vedro voda se uzbiba, a sada je sasvim mirna. Tako ti je i sa šutnjom – čovjek se smiri i vidi sebe!“

Sv. Ivan od križa veli: „Samo u šutnji duša čuje i razabire Riječ.” Stoga nađi i danas vremena za šutnju jer tako ćeš još više postajati i otkrivati u sebi vrt Božji.

„Živ je Gospodin pred čijim licem stojim“, svjedoči nam prorok Ilija. U pustinji smo kako bismo osluškivali riječ Božju koja će nas voditi u vrt Božji. Dođi, Duše Sveti, odvedi nas u pustinju kako bismo više uzljubili Boga, više zavoljeli bližnjega, te prihvatili sami sebe.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 8. travnja 2021.

Podmuklije od svega jest srce

Podmuklije od svega jest srce. A danas često možemo čuti izraz „Idi za srcem“.

Duhovni put nas poziva: Idi za Riječju Božjom jer srce nas može prevariti. Što se više u životu nečim ili nekim očaramo, to se više poslije razočaramo.

Bog je taj i Njegova riječ je kriterij, a srce…ono treba biti poslušno. Dokle god smo živi, napasnik djeluje i ako zaboravimo da moje srce nije jednako Božjem Srcu onda padamo.

No i padovi su sastavni dio života i borbe…i pravi cilj u duhovnom životu nije samo stići negdje nego biti na putu. Put je bitan, a ne plodovi.

Mi toliko nekad tražimo plodove u svom životu, ali ih redovito ne vidimo. Ono što sijemo, često ne žanjemo i zbog toga mnogi odustaju….no nemoj i ti brate i sestro. Ostani na putu. Isplati se

Gospodine, Ti si u meni. Vjerujem da si jači od svih ponuda i napasti koje me satiru. Ti znaš koliko imam potrebu kontrolirati i sve unaprijed znati, a Ti me pozivaš da Ti potpuno vjerujem.  Molim Te pomozi mojoj nevjeri…pomozi mi svaki dan krenuti ispočetka i biti na putu…Tvome putu. Amen.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 7. travnja 2021.

Obratimo se Gospodinu i upitajmo što On želi

Jedan je čovjek živio i radio na selu. Jednog je dana sjeo i mudrovao nad životom. Vjetrić je lagano puhao, a on je gledao svoju njivu te vidio bundevu i orah kako rastu i rekao: „Bože kako si Ti stvorio tako velik plod bundeve, a tako malu stabljiku na njoj. A gle ovaj orah – tako veliko stablo a tako mali plodovi.“ U tom trenutku jedan mu orah padne na glavu i to ga malo zaboli.

Odmah je pomislio kako je ipak bolje da je sve onako kako je Bog stvorio jer da mu je pala bundeva na glavu – ne bi ga više bilo.

Često i mi, poput ovog čovjeka iz priče, ne znamo što ištemo… i ustrajavamo u nečem svom. Sv. Terezija Avilska je rekla kako ju je upravo to pouzdanje samo u sebe ubijalo. Čovjek se vrti oko samog sebe i to uvijek ima negativnu posljedicu za samu osobu, ali i širu zajednicu.

Izlaz je u tome da se obratimo Gospodinu i upitamo što On želi. Isus ne okoliša kad nama postavlja to pitanje, a niti nas ostavlja izgubljenima kad tražimo Njegovu volju u svom životu. Tada mogu pustiti kad treba pustiti, promijeniti ono što treba promijeniti, prihvatiti ono što treba prihvatiti.

U ovim vremenima vidimo kako je sve je u životu nesigurno, ali je siguran Bog pred čijim licem stojim. Blago čovjeku koji se uzda u Gospodina.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 6. travnja 2021.

Strah

Vrlo često u ovo uskrsno vrijeme možemo čuti Isusovu poruku i poziv: „Ne bojte se!“

On želi nas i naš život osloboditi svega što nas zarobljava, tako i straha koji nas zaustavlja u nama samima i ne da nam naprijed.

Tamo gdje je Bog prisutan, nema mjesta strahu, Isus naše srce oslobađa svakoga straha. Oslobađa nas straha od samoće i ostavljenosti, on je tu, s nama i uz nas. Oslobađa nas straha od uzburkana mora i silna vjetra, on je uz naš život, on nas prati, on i utišava oluje i smiruje mora. Oslobađa nas straha od tame; on želi biti svjetlo koje nas ne razotkriva i ponižava, ali unosi svjetlo u svaki naš sumrak, u svaku našu tamu i pronalazi nas u našim izgubljenostima.

Neka nas radost i sloboda, koju nam uskrsnuće daruje, vode jedne k drugima. Koraci su tada ubrzani, poletni i slobodni. Isus i dalje dolazi ususret. I nakon uskrsnuća Isus traži susrete sa svojim učenicima, traži pogled u oči onih koji u sebi nose ljubav i želi u toj ljubavi živjeti. Zove nas natrag u Galileju našega života, mjesto prvoga susreta, mjesto prve ljubavi, želi s nama i u nama graditi novi početak, s nama i u nama graditi novi svijet. Uskrsnuće nije samo Isusova osobna pobjeda nad smrću, nego je i naša pobjeda. Pobijedio je smrt i grijeh za nas i zbog nas. I zato…radujmo se. Pobijedio je život.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 5. travnja 2021.

Isus moj vječni suputnik

Iako je danas svanuo novi dan koji može djelovati posve isto kao i oni prethodni, u srcu znam da nije tako jer Tvojim Uskrsnućem Isuse, sve biva novo, pa i ovaj današnji dan i moja svakodnevica i sve što me otprije muči i sve s čime se borim.

Toliko puta vapim i molim: Isuse učini ovo, ono, ozdravi, napravi, ispuni…Želim da ispunjaš moje sitne prolazne želje, potrebe i očekivanja, onako kako ja hoću. I čak mi se ponekad čini da nisi sa mnom, da si me napustio?

A Ti…Ti Isuse…i danas hodaš sa mnom, Ti si moj vječni suputnik.

Samo ja više pozornosti pridajem vlastitim očekivanjima koja bi Ti po mojim računicama morao ispuniti. A Ti mi želiš darovati neizmjerno više: SAMA SEBE!…Do kraja…I to činiš svaki dan.

Dira me to Isuse, hvala Ti što nikad je odustaješ od mene.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne