4.4 C
Međugorje
29.11.2323.

Pitajte svećenika: Fra Goran Azinović o ispravnom čitanju i shvaćanju Biblije

U današnjoj emisiji ‘Pitajte svećenika’ gostovao je fra Goran Azinović, a pitanje na koje ste tražili odgovor glasilo je: ”Kako ispravno čitati i shvatiti Bibliju, naročito Stari zavjet?”

Fra Goran je kazao kako Biblija nije samo jedna knjiga nego više knjiga.

”Samim tim kao da dolazimo u jednu knjižnicu. Pisana je kroz veliki raspon. Veliki vremenski raspon nastanka tih knjiga je više stoljeća. I sve to obuhvaćeno je u kanon, Crkva je procijenila da su to nadahnute knjige, da su to knjige koje pripadaju Bibliji. Ima još nekih knjiga koje su se nudile da uđu u Bibliju, ali nisu pronađeni razlozi da se uvrste u Bibliju, odnosno da to nisu Bogom nadahnute knjige”, kazao je fra Goran dodajući kako je Bog pisac Biblije.

”On nadahnjuje ljude, a autori su samo bili Bogom nadahnuti, On ih je samo iskoristio da napišu jedan dio Biblije”, kazao je fra Goran pojašnjavajući i kako čitati Bibliju i uputio nas na knjigu fra Ivana Dugandžića ”Upoznajmo Bibliju”.

”Bilo bi dobro kroz tu knjigu napraviti uvod u Sveto pismo. Nije isti ključ čitanja svakog Evanđelja. Stari i novi zavjet jako se razlikuju. Stari se otkriva u Novom, a Novi se skriva u Starom zavjetu. Ljudima je lakše čitati Novi zavjet. Stari zavjet je nekad i napet. Više se radi o Božjem traganju za čovjekom, a ljudi više puta ostanu zbunjeni, ali opet vidimo da je Biblija obuhvatila sve vrste života, kroz komedije, tragedije, ironije, nekad ima tuge, radosti… Sve je to u Bibliji obuhvaćeno”, kazao je fra Goran Azinović, a što je još preporučio o čitanju Biblije doznajte iz razgovora koji je s njim vodila Ivana Grbavac, a koji donosimo u audiozapisu rubrike ‘Pitajte svećenika’.

Ako i vi imate pitanja ili nejasnoća javite nam se. Pitanja se mogu postaviti porukom (SMS, Viber, WhatsApp) na broj mobitela 00387 63 455 655 ili e-mailom na adresu: radio-mir@nullmedjugorje.hr.

Rubrika ‘Pitajte svećenika’ u programu Radiopostaje Mir Međugorje je ponedjeljkom od 8 sati i 20 minuta, te u reprizi ponedjeljkom navečer u 20 sati. U njoj na pitanja slušatelja odgovaraju svećenici, suradnici Radiopostaje Mir Međugorje.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne