PITAJTE SVEĆENIKA: Fra Goran Azinović o tome tko su i kako se postaje crkvenim naučiteljem

Za papu emeritusa Benedikta XVI, koji je preminuo posljednjeg dana prošle godine odmah se počelo govoriti kako bi mogao biti proglašen crkvenim naučiteljem.

’’Tko su crkveni naučitelji i kako se postaje crkvenim naučiteljem?” zanimalo je naše slušatelje koji su odgovor potražili u emisiji ‘Pitajte svećenika’ Radiopostaje Mir Međugorje, a dao im ga je fra Goran Azinović, svećenik Hercegovačke franjevačke provincije koji je na službi misIonara u Zürichu.

”Nakon sprovoda velikog pape Benedikta XVI., govori se da bi mogao biti proglašen crkvenim naučiteljem, latinski Doctor Ecclesiae. To je naslov koji crkva daje onim ljudima koji su sveti. To su sveci kojima je Crkva priznala veličinu, ne samo u primjeru njihova svetog života nego, također, i u nauku koji su ostavili Crkvi pa ih je i službeno proglasila časnim naslovom, a to je crkveni naučitelj”, kazao je fra Goran Azinović ističući kako je samo jedan Učitelj – Isus Krist.

”Crkveni naučitelji pomažu približiti Kristov nauk, Crkveni nauk. To znači kao da Crkva kaže da kod tih crkvenih naučitelja možeš ispravno i jednostavno pronaći onaj nauk koji je Krist naučavao. Ono što je najdublje crkveno, ono što je čisto, što nema hereze, što je katolički, što je sveobuhvatno, što pripada svakom vjerniku… to možemo pronaći u nauku crkvenih naučitelja. Ova se titula, ako se tako može kazati, dodjeljuje nakon smrti i nakon što je netko proglašen svetim i Crkva se tu ne žuri. Rijetki su. Samo je 36 svetaca u povijesti katoličke crkve koji nose naslov crkveni naučitelj”, kazao je fra Goran Azinović napominjući kako su među ovih 36 naučitelja Crkve i četiri žene, naučiteljice Crkve, među kojima je i sveta Mala Terezija od Djeteta Isua.

”Ona je napisala samo jednu knjigu, svoju biografiju ‘Povijest jedne duše’, ali njezin lik i nauk odavno su nadišli okvire karmelskog reda. Njezina duhovnost privlači i nadahnjuje zvanja, ne samo karmelskim, nego i svim drugim redovima i družbama. I eto to što bi na kraju bilo to da je netko crkveni naučitelj. Netko tko je zapravo svim životom pripadao Crkvi, svetošću života, ali i naukom i to se rijetko proglasi, ali Crkva ipak proglašava. To su sve velike osobe, iznimni sveci, ali s Malom Terezijom smo pokazali zapravo da Crkva to može dati nekome tko je napisao samo jednu knjigu, ako je taj nauk ispravan i zahvaća velik broj ljudi”, kazao je fra Goran Azinović, osvrnuvši se na kraju još jednom na Benedkita XVI.

”Nema sumnje da je puno pisao, da je kvalitetno pisao i ako jednog dana bude proglašen svetim što je vrlo vjerojatno, onda je također vrlo vjerojatno da će biti proglašen i crkvenim naučiteljem, jer upravu njegov nauk, kažu, pripada jednoj od najposebnijih teologija 20. pa i 21. stoljeća, kazao je fra Goran Azinović, a cijelu emisiju ‘Pitajte svećenika’ u kojoj je fra Goran Azinović govorio o crkvenim naučiteljima poslušajte u audiozapisu.

Ako i vi imate pitanja ili nejasnoća javite nam se. Pitanja se mogu postaviti porukom (SMS, Viber, WhatsApp) na broj mobitela 00387 63 455 655 ili e-mailom na adresu: radio-mir@nullmedjugorje.hr.

Rubrika ‘Pitajte svećenika’ u programu Radiopostaje Mir Međugorje je ponedjeljkom od 8 sati i 20 minuta, te u reprizi ponedjeljkom navečer u 20 sati. U njoj na pitanja slušatelja odgovaraju svećenici, suradnici Radiopostaje Mir Međugorje.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne