Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine zasjeda u Mostaru

Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine, u jutarnjim satima 21. ožujka 2023.  u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru, započela je svoje 86. redovito zasjedanje pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tome Vukšića, predsjednika BK BiH.

Na početku zasjedanja Biskupske konferencije BiH mons. Vukšić pozdravio je sve biksup, među kojima je prvi put i apostolski nuncij mons. Francis Chullikatt, kojemu je zaželio ”uspješno djelovanje u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori za dobro katolika i svih ljudi i naroda”.

Osvrnuo se nadbiskup Vukšić i na obljetnicu – ”deset godina otkako papa Franjo predvodi katoličku zajednicu Isusovih vjernika pa molimo Nuncija da mu prenese našu zahvalnost i obećanje da ćemo ga i ubuduće pratiti svojim molitvama da, nastavljajući službu apostola Petra, svoju braću i sestre jača u vjeri (usp. Lk 22,32)”.

”Ovo svoje zasjedanje održavamo u vremenu koje na razini cijele katoličke Crkve bitno obilježavaju priprave za održavanje prvoga dijela biskupske sinode o sinodalnosti koji je najavljen za mjesec listopad ove godine. Također uvelike teku priprave za svjetski susret mladeži koji će krajem srpnja i početkom kolovoza ove godine biti održan u Portugalu. Na tom susretu, na kojemu će sudjelovati mladi također iz naših biskupija, najavljen je dolazak i pape Franje”, kazao je nadbiskup Tomo Vukšić, koji je pozdravio i goste na ovom zasjedanju križevačog vladiku mons. Milana Stipića, predstavnik Talijanske biskupske konferencije umirovljeni nadbiskup iz Pesara mons. Piero Coccia te predsjednika Hrvatske biskupske konferencije mons. Dražena Kutlešu, kojemu je čestitamo na imenovanju na službu zagrebačkoga nadbiskupa koadjutora, koji se obratio i iznio najvažnije događaje u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji u proteklom razdoblju.

Zasjedanje traje i sutra, a konferencija za medije bit će u podne.

U ponedjeljak 20. ožujka 2023. u večernjim satima, u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru svečano Euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskup koadjutor zagrebački mons. Dražen Kutleša u zajedništvu s apostolskim nuncijem u BiH i biskupima BK BiH

Prigodnu propovijed uputio je nadbiskup Kutleša koji je najprije podsjetio na brojna teška stradanja u svijetu.

”Prema UNICEF-ovim procjenama, svakog dana u svijetu se rodi 353.000 beba a u minuti njih 255. Svakodnevno, prema nekim podacima, umire najmanje oko 150.000 ljudi, a svjetska populacija je dosegla broj od 8 milijardi stanovnika. U tim se silnim brojevima i svjetskim razmjerima čovjek pojedinac doima jako malenim. Rekli bismo da je poput zrnca prašine u svemiru; a da je ljudski vijek poput trave što sahne u povijesti svijeta i čovječanstva (usp. Iz 40,8)”, kazao je nadbiskup Kutleša te istaknuo da svetkovina sv. Josipa ohrabruje čovjeka stavljajući pred njega skrovitog, poniznog i tihog čovjeka, Josipa iz Nazareta.

”Sveti Josip je doista bio ‘tihi čovjek’ u povijesti ljudskog spasenja. Ni samo Sveto Pismo ne donosi puno zapisa o njegovu životu niti bilježi riječi koje je govorio. No upravo mu je ta skrovitost priskrbila nezaboravno i nevjerojatno mjesto u našoj kršćanskoj vjeri. Njegov je lik privukao mnoštvo svetaca, teologa i papa u povijesti Crkve, koji su govorili ili pisali o njemu. Prije nešto više od 150 godina, ovaj ‘tih’ i malen čovjek proglašen je zaštitnikom sveopće Crkve. Tu smo obljetnicu obilježili 2021. godine, tzv. Jubilejskom godinom – ‘Godinom svetog Josipa’. Te iste godine u svome Apostolskom pismu Patris corde Sveti je otac ustvrdio: ‘U sv. Josipu, čovjeku koji prolazi neprimijećen, čovjeku svakidašnjice, diskretne i skrovite prisutnosti, svi mogu pronaći zagovornika, potporu u teškim trenutcima. Sv. Josip nas podsjeća da svi oni koji su naizgled skriveni ili u ‘drugom redu’ imaju u povijesti spasenja ulogu bez premca.’ Drugim riječima, važni smo Bogu. Svaki je čovjek bitan, i ukoliko pusti Boga u svoj život, dobiva ulogu bez premca. Život pak, u kojemu nema Boga, ostaje bez živahne i domišljate ljubavi, i zato je promašeni život”, kazao je nadbiskup Kutleša, a nakon svete mise otvorena je u Biskupijskom centru izložbena postava umjetničke i povijesne zbirke Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije pod naslovom ‘Biskupijsko umjetničko blago’.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne