24 C
Međugorje
28.05.2222.

Blagoslovljen zavjetni kip svetog pape Ivana Pavla II. u župi Podhum kod Livna

Prva nedjelja došašća za župu Podhum je započela na poseban način blagoslovom zavjetnog kipa svetog pape Ivana Pavla II. Na pučkoj Svetoj misi u prijepodnevnim satima koju je predvodio biskup Komarica uz koncelebraciju domaćeg župnika fra Jurice Periše i patera Mate Anića upriličen je nesvakidašnji prizor u župi Podhum. U dupke punoj crkvi sv. Ivana Krstitelja župljanke i župljani bogatiji su za terrakotin kip svetog pape Ivana Pavla II. koji će na poseban način resiti ovu župnu zajednicu.

U obraćanju vjernicima fra Jurica je istaknuo kako pored kipa bl. Alojza Stepinca i slike bl. Ivana Merza kip sv. Ivana Pavla II. popunjava ovu župnu zajednicu s velikanima koji su se na poseban način istaknuli kod Hrvatskog katoličkog puka i obilježili suvremenu povijest našega naroda.

Biskup Komarica se u propovijedi dotaknuo načela svetog pape Ivana Pavla II. koji je obilježio njegov pontifikat, a to su obitelj, mladi i živa zajednica. „Papa Ivan Pavao II. duboko se utkao u naš Hrvatski narod koji je posjetio našu Banjolučku biskupiju i naglasio kako moramo ostati i opstati u svojoj zajednici… On je molio za nas dok je bio među nama, ali sigurno sada kada je s ostalim svetima da su njegove molitve još upućenije i blagoslovljenije za čitav naš narod“, istaknuo je biskup Komarica.

Nakon Svete mise upriličena je zakuska za pjevače, ministrante i sve koji pomažu živu zajednicu sv. Ivana Krstitelja u Podhumu.

Župa Podhum uspostavljena je 1936. godine, odvajanjem od Vidoša, posljednja je župa na jugu zemlje koja pripada provinciji Bosni Srebrenoj. Trenutno broji oko 1500 vjernika, a dok je 1991. godine imala 3500 vjernika, prenosi mrežna stranica Radio Marije BiH. (kta)

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne