FOTO: 500 djece iz deset zborova nastupilo na Zlatnoj harfi na Humcu

Na temu „Divan je Bog u svetima svojim“, jučer 3. svibnja, u crkvi sv. Ante na Humcu, obilježena je 39. obljetnica smotre dječjih zborova Zlatna harfa, na kojoj se okupilo oko 500 pjevača i 10 zborova s područja Hercegovine. Po dvije pjesme otpjevali su članovi dječjeg zbora Radost iz Ljubuškog, Golubići mira iz Međugorja, Gospini Slavuji iz Širokog Brijega, Raspjevani Anđeli iz Čitluka, Zbor fra Grga Martić iz Posušja, Ključići svetog Petra iz Kočerina, Zbor Nikole Tavelića iz Tomislavgrada, Zbor Svetog Stjepana Prvomučenika iz župe Gorica-Sovići, Anđeli iz Dobrkovića, te domaćini Ljiljani svetoga Ante sa Humca. Misno slavlje od 18 sati predslavio je novi pročelnik Zlatne harfe fra Emanuel Josić, koji je za naš radio kazao kako mu je ovaj susret ispunio dušu, te objasnio koliko je Zlatna harfa važna za djecu, za male pjevače.

„Ovi susreti su itekako bitni, jer Zlatna harfa kao jedan dugoročan projekt ima i svoju performativnu ulogu. Ona zapravo djecu odgaja i za umjetnost i budi jedan poseban vjerski ambijent u čovjeku, jer pjevanje je samo po sebi jedan skup svih reakcija i psiholoških, i fizičkih, i socijalnih, i društvenih… Jako je važno u odgoju djece uključiti ih u sam program i pjevanje i nastupanje, a na poseban način jer se ovdje radi o liturgijskom pjevanju gdje se djeca ujedno i odgajaju za jedan zdrav i racionalan kršćanski pristup i odgoj na euharistijama i svetim misama, zatim susretima, klanjanjima…“, kazao je fra Emanuel Josić, novi pročelnik Zlatne harfe te istaknuo kako je pred njim veliki izazov organiziranja 40. obljetnice osnutka Zlatne harfe iduće godine.

S pjesmom „Mučeniče dragi“, i „Kyrie Eleison“, koju su izvukli iz košarice, nastupili su i članovi dječjeg župnog zbora Golubići mira iz Međugorja. Zbor Golubići mira, koji tijekom školske godine animira misno slavlje nedjeljom u 9 i 30, vodi sestra Irena Azinović, nova pokrajinska povjerenica Zlatne harfe za Hercegovinu. Pjesmu „Mučeniče dragi“, skladao je međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić, koji je i sam kao dijete sudjelovao na Zlatnim harfama te je istaknuo kako su ove godine svi zborovi bili jako dobro uvježbani i kako ovi susreti izgrađuju čovjeka, izgrađuju djecu.

„Mi možda ne vidimo iz naše perspektive, ali ja koji sam bio dijete znam kako su mi se urezali ti događaji, ovi nastupi na Zlatnoj harfi, ta druženja, pripreme… Ne sama Zlatna harfa, nego te pripreme za Zlatnu harfu, učenje novih pjesama, dolazak na probe, učenja drugih glasova, cijeli taj proces, jer Zlatna harfa nije samo jedan dan. Djeca rade više mjeseci, uz sve one pjesme i probe na kojima se pripremaju za nedjeljna slavlja na kojima svi ovi zborovi redovito pjevaju na misi, uspiju naučiti i nove pjesme koje se od njih traže na Zlatnoj harfi. Što se nauči u djetinjstvu, to i ostane i nadam se kako će i ova djeca, koja ovdje sada pjevaju, nastaviti pjevati i kasnije i da će njihov život biti tako lijep i svet da će biti kao nova pjesma Gospodinu“, kazao je međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić.

Voditelji dječjih zborova, koji su nastupili na Zlatnoj harfi na Humcu, dobili su i svečane diplome, koje su im uručili dosadašnji pročelnik Zlatne harfe fra Stipica Grgat i njegov nasljednik fra Emanuel Josić.

Andrija Šego

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne