FOTO: Fra Ivan Hrkać proslavio mladu misu na Širokom Brijegu

U nedjelju u 11 sati na vanjskom oltaru ispred crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije na Širokom Brijegu svoju mladu misu proslavio je fra Ivan Hrkać iz Širokog Brijega. U koncelebraciji je bilo još 20-ak svećenika, a na početku misnog slavlja nakon ulazne procesije riječi pozdrava i čestitke uputio je fra Stipe Biško, dosadašnji župnik u Župi Uznesenja BDM u Širokom Brijegu. Prigodnu propovijed na mladoj misi uputio je fra Jozo Hrkać, rođak mladomisnika fra Ivana Hrkaća, u kojoj je zahvalio Majci što je fra Ivana pratila svojom majčinskom ljubavlju i zaštitom da može danas stajati u osobi Isusa Krista.

„U znak zahvale Nebeskoj Majci ti si odabrao za svoje mladomisničko geslo njezinu rečenicu koju je izgovorila na svadbi u Kani Galilejskoj: „Što god vam rekne učinite“ (Iv 2,5). U čitavom Novom Zavjetu Marija se spominje 19 puta, a zapisano je samo osam njezinih rečenica. Ali ova rečenica je tako posebna, jer u njoj kao da je sadržan cjelokupni Marijin život i predstavlja svojevrsnu Marijinu oporuku. Zajednički nazivnik cijelog Marijinog života bio bi jedan silni DA Božjoj volji u njezinom životu. Ona je uistinu nastojala činiti ono što je u duhu shvaćala Božjom voljom i nastojala biti poslušna svome Sinu Isusu. Ako pokušamo dozvati u pamet sve Marijine rečenice, sjetit ćemo se Marijinog dijaloga s anđelom, njezinog molitvenog klicanja u susretu s Elizabetom, razgovora sa svojim Sinom… Redovito su to Marijini osobni susreti s drugima, ali ovo je jedino mjesto u Bibliji gdje se Marija obraća skupini ljudi, i to poslužiteljima na jednoj svadbi. Jasno je kako te stranice Evanđelja daju nam iščitati poruku za sve nasljednike Isusa Krista i ljubljene Kristove Majke, jer njezina poruka staje u samo jednoj rečenici: „Što god vam rekne učinite“ (Iv 2,5)“, kazao je fra Jozo naglasivši kako se ta rečenica posebno odnosi na fra Ivana jer je izgovorena poslužiteljima, a fra Ivan je po sakramentu svetoga reda postao djelitelj Kristovih otajstava i poslužitelj Božje riječi.

„Ulazeći u milost sakramenta svetoga reda, ti si na poseban način postao hodočasnik, hodočasnik prema vječnosti. I na tom svom hodočašću obilazit ćeš različita mjesta, sela i gradove, ponekada i čak ona koja nećeš sam birati i željeti, a možda ti se neće i svidjeti, ali uvijek i svugdje propovijedati o Onome koji te čeka na koncu svoga hodočašća. Stoga neprestance budi zagledan u konačni cilj svoga hodočašća i namjeru s kojom si krenuo na njega. To će ti davati snage kada te pritisne težina puta, kada naiđeš na nerazumijevanje svojih suputnika i svoje braće, kada tijelo pokaže svoje slabosti, kada te bolovi u mišićima i žuljevi budu tjerali da odustaneš. Sjeti se onoga koji je prošao tim putem prije tebe, onoga koji sam za sebe kaže da je Put, Istina i Život“, kazao je fra Jozo, završivši propovijed riječima: „Dragi brate mladomisniče, neka te na tvom putu svećeništva, na tvom putu borbe spasenja za sebe i za narod, prati zagovor naše nevino ubijene braće i naše Širokobriješke Gospe. Amen“.

Na kraju misnoga slavlja svoje riječi čestitke uputio je i fra Ivan Marić, novi župnik Župe Uznesenja BDM u Širokom Brijegu, čestitavši fra Ivanu, njegovoj obitelji, rodnom mjestu, ocu, majci, braći i sestrama, te zahvalivši svima koji su danas došli.

„Dragi fra Ivane, sinoć sam bio u Međugorju, i ušao sam u tvoju ispovjedaonicu. Ti si bio ovdje na Brigu, ja sam bio dole u Međugorju. I uđem unutra kako je slobodna, te vidim sliku naše Širokobriješke Gospe u ispovjedaonici. I nemam više što reći. Svećenik koji nosi Mariju u srcu, koji nosi njezin lik, a ti si svoj habit okitio njezinim znakovima, znakom Ave Marija – Totus Tuus, taj svećenik će moći živjeti svoje redovništvo, svoje zavjete poslušnosti, siromaštva i čistoće, i oni će biti izvor za tvoj krepostan svećenički život. Često nam se vrati i uvijek se vraćaj svojoj i našoj Majci ovdje na Brigu“, kazao je fra Ivan Marić.

Na kraju se svima obratio i mladomisnik fra Ivan Hrkać, koji je zahvalio svima koji su ga pratili na njegovom životnom i svećeničkom putu.

„Najveću zahvalu dugujem i iskazujem dragom dobrom Bogu na daru života i svemu što mi je u životu obilato darovao, obilato blagoslivljao i iskazivao… Hvala mojoj obitelji, roditeljima, braći i sestrama i cijeloj mnogobrojnoj rodbini. Dobri vas Bog nagradio za sve što se učinili i što činite u mom životu“, kazao je fra Ivan zahvalivši se redom svojoj Provinciji, braći fratrima, životnim odgojiteljima koji su bili s njim od vrtića, časnim sestrama, rodnoj kući, sjemeništu, novicijatu i bogosloviji, zatim prefektima, meštrima, učiteljima u školama, a posebno u životnim školama. Zahvalio se također dosadašnjem međugorskom župniku fra Marinku Šakoti, kao i svim fratrima u Međugorju, te svim župljanima Međugorja od kojih su mnogi došli danas na ovu mladu misu, te se zahvalio svim onim brojnim ljudima koji su molili za njega sve ove godine. Nakon toga uslijedio je svečani mladomisnički blagoslov, te se nastavilo radosno druženje za obiteljskim stolom.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne