FOTO: Nadbiskup Vukšić u Sarajevu zaredio petoricu novih đakona

Danas 23. studenoga 2022., na Svjetski misijski dan, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, u katedrali Srca Isusova u Sarajevu predvodio je svečano euharistijsko slavlje i za đakone zaredio četvoricu kandidata Franjevačke provincije Bosne Srebrene: fra Miru Belju iz župe Rama-Šćit, fra Nikolu Livaju iz župe Busovača, fra Stjepana Orkića iz župe Tolisa i fra Dragu Blaževića iz župe Uskoplje te kandidata Vrhbosanske nadbiskupije Darka Endricha iz župe Uzvišenja Sv. Križa – Osijek, prenosi KTA.

U koncelebraciji je bilo 25 svećenika među kojima otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH mons. Amaury Medina Blanco, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, odgojitelji i profesori budućih đakona i drugi svećenici. Na misnom slavlju sudjelovali su roditelji, braća, sestre i rodbina ređenika, kolege bogoslovi i studenti, redovnice raznih družbi i drugi vjernici.

Tijekom euharistijskog slavlja asistirali su bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i Franjevačke bogoslovije pod ravnanjem vlč. Ivana Rake, a liturgijsko pjevanje animirali su franjevački bogoslovi pod ravnanjem maestra fra Emanuela Josića.

Nakon naviještene Božje riječi rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa preč. Zdenko Spajić i meštar Franjevačke bogoslovije fra Danijel Nikolić predstavili su kandidate i zamolili nadbiskup Vukšića da ih zaredi za đakone. Na pitanja nadbiskupa reditelja o spremnosti vršenja đakonske službe sva petorica kandidata su izrazila svoju spremnost.

U prigodnoj propovijedi pod naslovom „Zaodjenite se u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost i strpljivost“ nadbiskup Tomo je kazao da su za vrijeme Euharistijskog slavlja „Isusovi vjernici su uvijek okupljeni na molitveni način, puni zahvalnosti za Kristovu prisutnost i Riječ Božju koju slušaju“.

Propovijed nadbiskupa Vukšića na Svjetski misijski dan

Potom je nadbiskup Vukšić protumačio naviješteni odlomak iz Lukina evanđelja u kojem, „pričom o dvojici ljudi koji dolaze u hram na molitvu, Isus poučava svoje suvremenike o ispravnom stavu duše onoga tko dolazi pred lice Božje na molitvu i o pravom načinu molitve“. Dodao je da je Isus sliku o spomenutoj dvojici, jednom farizeju i jednom cariniku, kako tumači sveti Luka, ispripovijedao „nekima koji se pouzdavahu u sebe da su pravednici, a druge potcjenjivahu“ (Lk 18,9).

„Carinikov način molitve je posvema drukčiji od farizejeva. On je ponizan u svojoj savjesti i drži se podalje jer je svjestan svojih slabosti, ali ga svetomu približava iskrena pobožnost. Carinik je na Boga gledao izdaleka ali je upravo zato Bog njega gledao izbliza. On pred Bogom nije skrivao svoje slabosti i duhovne rane niti je napadao tuđe… Farizej je bio ohol zbog svojih dobrih djela, a carinik je bio ponizan zbog svojih loših djela. Pri tomu, Bogu se svidjela carinikova poniznost u njegovim lošim djelima, a nije mu se svidjela farizejeva oholost u njegovim dobrim djelima“, rekao je nadbiskup Vukšić te podsjetio na Isusov konačni jasan stav: „Svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen; a koji se ponizuje, bit će uzvišen“ (Lk 18,14).

„Poštovana braćo đakoni! Vama danas u Kristovo ime Crkva podjeljuje red đakonata da molite i da druge učite moliti. Daje vam ga kao dar i kao nepovratan kredit sa željom da ga koristite kao duhovno sredstvo za svoje napredovanje u poniznosti i za služenje onima koji podižu oči prema nebu i sklapaju ruke u molitvi za pomoć Božju. Pri tomu budite ponizni sluge i svjedoci kršćanske ljubavi prema svakom čovjeku kojega budete susretali. Budite radosni poslužitelji sredstava spasenja i veseli navjestitelji Božje Riječi i Isusovih pravila života. Pri tomu, radujte se i svakom grešniku koji kao carinik bude ulazio u hram u kojemu ćete služiti i podržite ga na njegovu putu obraćenja. A i farizeju, ako na njega naiđete, omogućite drugu priliku. I treću. I četvrtu. I još jednu. Kao što je Isus činio. To jest, budite u načelima uvijek jasni a blagi u primjeni na konkretnoga čovjeka. I neka vaše dušobrižničko djelovanje uvijek krasi strpljivo svjedočenje Božjega milosrđa“, kazao je nadbiskup Tomo te poželio ređenicima da „po zagovoru svetoga đakona Stjepana, svjedoka Kristova, svaka njihova molitva bude ponizna i svjedočenje dosljedno; da ih dragi Bog usliša i blagoslovi njihovo đakonsko služenje, i da njihovo buduće svećeničko svjedočenje, posvećivanje i naviještanje bude plodno i radosno“. „I neka svi, kojima budete služili, osjete da ste usvojili savjet apostola Pavla: ‘Zaodjenite se dakle – kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni – u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost’ (Kol 3,12)“. rekao je na kraju nadbiskup Vukšić.

Kandidati za đakonat izrazili su svoju spremnost prihvatiti posvećeno beženstvo, obdržavati bogoslužje časova i poštovanje i poslušnost. Dok je cijela zajednica molila litanije Svih svetih, đakoni su ležali prostrti na tlo, nakon čega je nadbiskup Vukšić položio ruke na svakog od kandidata te izmolio posvetnu molitvu. Potom su župnici župa iz kojih dolaze novozaređeni đakoni pomogli đakonima obući službenu liturgijsku odjeću: štolu, koja je znak dostojanstva i vlasti, i dalmatiku, simbol spasenja, radosti i pravednosti. Nakon što su đakoni, primajući evanđelistar, obećali naviještati Božju riječ, cijela kršćanska zajednica izmolila je Vjerovanje, a đakoni su pristupili oltaru posluživati u skladu sa svojom službom.

Na kraju Misnog slavlja nadbiskup Vukšić je zaređenim đakonima podijelio potvrde o đakonskom ređenju.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne