FOTO: U Sisku počeo šesti Mladifest Hrvatska

U organizaciji Marijine legije Petrinja i uz potporu Sisačke biskupije, u petak 28. lipnja u Župi sv. Kvirina u Sisku počeo je šesti Mladifest Hrvatska, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Sisačke biskupije.

Ovogodišnji program Mladifesta, koji se organizira po uzoru na onaj u Međugorju, održava se pod geslom „Blago mirotvorcima, oni će se sinovima Božjim zvati!“ (Mt 5, 9). Susret je otvorio pokretač Mladifesta u Hrvatskog i potpredsjednik komicija Gospe Snježne iz Petrinje Vlado Sučec, a sve okupljene, kao i one koji Mladifest prate putem televizijskih kanala i društvenih mreža, pozdravili su i povjerenik za mlade Sisačke biskupije Marijan Štingl i rektor bazilike sv. Kvirina Robert Jakica. Oni su iskazali dobrodošlicu u grad sv. Kvirina, istaknuvši kako takvi susreti donose brojna dobra i duhovne plodove.

Slijedilo je svjedočanstvo predsjednice Udruge „Betlehem“ Alberte Vrdoljak i međugorskog župnika fra Zvonimira Pavičića, a katehezu je održao fra Ante Vučković. Misno slavlje prvog dana Mladifesta predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s više svećenika. Na početku, biskup je pozdravio sve okupljene, poručivši kako su se okupili da Gospodina mole da budu nositelji Kristova mira.

U propovijedi je fra Zvonimir podsjetio kako svaki put, kada se u euharistiji naviješta Riječ Božja, progovara sam Bog. „Bog nam u euharistiji progovara na više načina i oblika, ali na poseban način progovara po svojoj riječi. Što nam Bog želi reći i što želi da usadimo u svoja srca? Današnji evanđeoski ulomak započinje Matejevom izjavom da je Isus sišao s gore. Ako smo bili pažljivi proteklih dana na misi, onda smo mogli primijetiti kako se čita Isusov veličanstveni govor na gori. Matej, donoseći jedan takav govor, misli na čitatelje ovog Evanđelja, znajući da to treba potkrijepiti svjedočanstvima života. Upravo zato govori da kada je Isus sišao s gore, pohrli za njim silan svijet te narod nastavi pratiti Isusa, željan njegove riječi. Kao što smo čuli proteklih dana, on nije govorio kao njihovi pismoznanci i farizeji već kao onaj koji ima moć. Govorio je tako jer je pravi Bog i pravi čovjek i svojom riječi dotiče svakog čovjeka te njom iscjeljuje i liječi“, poručio je, među ostalim, fra Zvonimir.

Nakon popričesne molitve, biskup je upoznao okupljene kako će u subotu 29. lipnja u bazilici sv. Kvirina biti svećeničko ređenje trojice mladića te je pozvao na molitvu za njih i za nova duhovna zvanja. Nakon mise održana je i molitva za zdravlje duše i tijela koju je predvodio župnik sisačke župe Pohoda BDM Ivan Faletar, a prvi dan zaključen je križnim putem nerođenih koji su predvodili članovi Udruge Betlehem, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Sisačke biskupije.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne