Fra Zvonimir Pavičić u Marseilleu sudjeluje na susretu rektora mediteranskih svetišta

U Mareilleu se održavaju ‘Mediteranski susreti’, koji će trajati do nedjelje. Danas u Marseille dolazi i papa Franjo. U 18 sati će kod spomenika posvećenoga mornarima i migrantima izgubljenima u moru biti trenutak razmatranja s vjerskim poglavarima i tamo će Sveti Otac održati govor.

U sklopu svih događanja u Marseilleu ovih dana održava se i susret rektora mediteranskih svetišta.

”Na ovaj susret pozvani smo i mi kao župa Međugorje, kao mjesto gdje mnoštvo hodočasnika dolazi moliti, tražiti utjehu i častiti Blaženu Djevicu Mariju Kraljicu Mira. Ovih dana imamo sastanke gdje se prvo upoznajemo jedni s drugima, upoznajemo druga mediteranska svetišta, zatim razgovaramo, dijelimo iskustva… Jednostavno pokušavamo i odgovoriti na neka aktualna pitanja, osobito pitanja migranata, ali i općenito hodočasnika koji dolaze u naše svetište. Danas poslije podne imat ćemo i molitvu sa Svetim Ocem kod spomenika koji je podignut svim onim žrtvama koje su nestale u Mediteranu, a tražile su bolji život u Europi”, kazao nam je međugorski župnik, koji je ovih dana u Marseilleu.

Inicijativu ‘Mediteranski susreti’, koja započinje danas i trajat će do 24. rujna, organizira nadbiskupija Marseille. Riječ je o inicijativi koja slijedi nakon druga dva susreta promišljanja i duhovnosti, s naslovom „Mediteranska granica mira“, koji su održani najprije u Bariju 2020., a potom u Firenci 2022. godine. Oba susreta organizirala je Talijanska biskupska konferencija.

Sutra će Sveti Otac imati privatni susret s nekoliko osoba koje se nalaze u teškoj ekonomskoj situaciji, nakon kojega će sudjelovati na završnom zasjedanju Mediteranskih susreta. Potom će uslijediti susret i razgovor s francuskim Predsjednikom, a poslijepodne završna misa koju će papa Franjo predvoditi na stadionu “Vélodrome” u Marseilleu. Nakon mise Sveti će se Otac u večernjim satima vratiti u Vatikan.

”Riječ je o lijepoj inicijativi koja se održava u važnim gradovima Sredozemlja, okupljajući crkvene i civilne vođe kako bi promicali putove mira, suradnje i integracije oko ‘mare nostrum’, s posebnom pozornošću na migracijski fenomen. To je izazov koji nije lak, kao što vidimo i iz vijesti ovih dana, ali s kojim se moramo suočiti zajedno, jer je bitan za budućnost sviju, a koja će biti sretna samo ako se gradi na bratstvu, stavljajući na prvo mjesto ljudsko dostojanstvo, konkretne osobe, posebno one najpotrebitije”, kazao ej Sveti Otac uoči odlaska u Marseille.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne