22.4 C
Međugorje
12.08.2222.

Franjevačka kuća u Masnoj Luci – odmor za dušu i tijelo u 2022. godini

Brojni od vas već su do sada imali priliku posjetiti Park prirode Blidinje, a u njemu posebnu i bajkovitu Masnu Luku s crkvom sv. Ilije Proroka i Franjevačkom kućom molitve. Taj skroviti kutak u utrobi Čvrsnice, neposredno ispod njezinoga najvišega vrha Pločna, mjesto je koje poziva na molitvu i odmor i za dušu i za tijelo. Kroz cijelu ovu 2022. godinu u Franjevačkoj kući molitve bit će organizirani molitveno-duhovni programi s različitim i zanimljivim temama.

Hercegovački franjevac Josip Vlašić, stigao je iz Istre u Masnu Luku početkom rujna prošle godine, te preuzeo službu kapelana samostalne kapelanije sv. Ilije Proroka i voditelja Franjevačke kuće molitve u Masnoj Luci na Blidinju. U razgovoru za naš radio kaže kako se još navikava na nadmorsku visinu, na planinski zrak, na drugačiju hranu, na nove ljude, ali vidi se na njemu kako kaže naš narod se ”popravio” i ”zarumenio” i da mu dobro ide prilagodba. No, osim navikavanja trebalo je prionuti i osmisliti programe kroz ovu godinu koji će biti ostvarivi u kapacitetima koje nudi prekrasan ambijent i Franjevačka kuća molitve.

Fra Petar Krasić i fra Josip Vlašić na misi u crkvi sv. Ilije proroka u Masnoj Luci

”Dugo, dugo godina dolazim u Masnu Luku. Mislim da je moj prvi dolazak bio početkom 90-tih godina kada sam bio ministrant s fra Antom Marićem i fra Vinkom Mikulićem Bajevićem. Tada sam upoznao fra Petra Krasića i slušao njegove priče o Masnoj Luci. Kasnije sam kao mladi fratar pratio kako se taj projekt naše nazočnosti tamo širi. I onda, kako sam se odlukom poglavara našao da budem dio razvoja tog programa, sjetio sam se svih tih priča i razgovora o Masnoj Luci”, kaže nam fra Josip, te dodaje ”posebno fra Petra koji je na Blidinju 40-tak godina. On trajno daje sebe i sve je to izgradio. Slušajući njega, njegove ideje, fratre, potrebe naših provincija i narod koji dolazi gore i otvoreno govori kako bi htjeli provoditi dane u Parku prirode Blidinje time sam se vodio u osmišljavanju programa u Masnoj Luci i tema koje bi mogle biti dotaknute kroz određenje programe koje ćemo u ovoj godini nuditi”.

A programi koji se nude kroz ovu godinu u Masnoj Luci su meditativno-duhovni, ali dodiruju sve sfere života i djelovanja čovjeka i za ove koji su ”jače” u vjeri i one koji su   tek na putu. Prvi od programa je seminar ”Post, molitva i šutnja” koji će započeti 27. veljače, a vezan je uz početak ovogodišnje korizme, a pod istim nazivom bit će ponuđen i za kraj godine, točnije uz početak vremena došašća.

Fra Josip je u razgovoru za naš program o svakom od seminara koji se nudi kazao po nešto, te kome je određeni program usmjeren. Bit će programa za vjernike, svećenike, za ove koji vole spojiti prirodu-sport-duhovnost, za mlade, a mi vam u nastavku teksta nudimo popis programa u Franjevačkoj kući molitve u Masnoj Luci u 2022. godini kako i linkove preko kojih se vrše prijave uz obvezni prijavni obrazac.

Pogledajte, prijavite se, odmorite i dušu i tijelo na Blidinju u predivnom ambijentu Masne Luke u Franjevačkoj kući molitve pod zaštitom sv. Ilije Proroka, a u audiozapisu i poslušajte cijeli razgovor s fra Josipom Vlašićem.

Dragan Soldo

 

Programi u Franjevačkoj kući molitve Masna Luka u 2022. godini

POST, MOLITVA I ŠUTNJA

27. veljače – 5. ožujka 2022.
20. – 26. studenoga 2022.

Uz početak korizme organiziramo intenzivne duhovne vježbe u postu, molitvi i šutnji. Početak je u nedjelju u večernjim satima, a završetak u subotu prijepodne. Programom su predviđena dva duhovna nagovora dnevno, euharistija, krunica i druge pobožnosti, cjelonoćno klanjanje, pokorničko bogoslužje s prilikom za ispovijed itd. Cijelo vrijeme blaguje se domaći kruh s planinskim čajem i medom.

Voditelj: fra Slaven Brekalo
Kotizacija: 180 KM
Prijave: https://forms.gle/LEPmHzRDuQFkyE9U8


 

DUHOVNE VJEŽBE ZA SVEĆENIKE

29. ožujka – 1. travnja 2022.
7. – 10. lipnja 2022.

Duhovne vježbe za svećenike počinju u utorak uvodnim nagovorom u 16 sati, a završavaju u petak s ručkom. Za organiziranje duhovih vježbi potrebno je najmanje 15 prijavljenih sudionika. Broj sudionika je ograničen na maksimalno 30.

Voditelji: fra Josip Vlašić (1. termin) i fra Ante Marić (2. termin)
Kotizacija: 180 KM
Prijave: https://forms.gle/MyNgohWtKX7ZTFmT6


 

DUHOVNE VJEŽBE ZA SUDIONIKE E-DV

7. – 10. travnja 2022.
8.– 11. prosinca 2022.

Ove duhovne vježbe namijenjene su onima koji sudjeluju u e-duhovnim vježbama putem istoimene aplikacije, ali i svima drugima koji žele četiri korizmena ili adventska dana provesti u duhovnom ambijentu zajedno s drugim bogotražiteljima. Program počinje u četvrtak večer, a završava u nedjelju s ručkom a sastoji se od svakodnevne euharistije, duhovnih nagovora, osobnih razmatranja, zajedničkih klanjanja Presvetom, molitve Puta križa i krunice u prirodi itd.

Voditelji: br. Marinko Klaić i fra Josip Vlašić
Kotizacija: 180 KM
Prijave: https://forms.gle/AXwQfqnL4pBdyM3Q7


 

EVO TI MAJKE!

6.– 8. svibnja 2022.
14.– 16. listopada 2022.

Svibanj i listopad dva su marijanska mjeseca. Osim što u tim danima intenzivno molimo krunicu, lijepo je poći u Marijinu školu i dopustiti joj da nas uči životu. Ovim programom upravo to želimo. Učit ćemo od Marije i s Marijom. Učit ćemo živjeti i vjerovati. Učit ćemo ljubiti i nasljedovati. Učit ćemo od nje kako se radovati i spasonosno trpjeti. Program počinje u petak navečer i završava u nedjelju s ručkom.

Voditelj: fra Ljubo Kurtović
Kotizacija: 120 KM
Prijave: https://forms.gle/dCqu9nauW9ZnJ5R4A


 

OBUCITE SE U SILU ODOZGOR!

2. – 5. lipnja 2022.

Uoči svetkovine Duhova pozivamo vas u molitveno duhovno zajedništvo naše kuće molitve. Kako iskusiti Duha Svetoga? Što znači radovati se u Duhu Svetom? Dođite i zajedno živimo i slavimo Pedesetnicu. Obucimo se u Silu odozgor! Program počinje u četvrtak večer, a završava u nedjelju s ručkom.

Voditelj: fra Stanko Mabić
Kotizacija: 180 KM
Prijave: https://forms.gle/FM3uipoz9BTwYG5u8


 

MOLITVA U POKRETU

16. – 19. lipnja 2022.
28. – 31. srpnja 2022.

Park prirode Blidinje nudi savršene uvjete ne samo za molitvu i odmor, nego i za sportsku rekreaciju. Molitva u pokretu je duhovno-rekreativni program. Ako želiš spojiti duh i tijelo, ako želiš iskusiti trenutke molitve i tjelovježbe – onda je ovo program za tebe! Bit će tu meditacije, pjesme, hodanja, trčanja i… Trebaju ti i Biblija i tenisice. Biblija će te čekati u Masnoj Luci, ali tenisice trebaš ponijeti sa sobom. Ako želiš imati i originalnu majicu, o tome ćeš nam reći prilikom prijave. Program počinje u četvrtak večer, a završava u nedjelju s ručkom.

Voditelji: Kristina Jurić, sportska trenerica, Vedran Vlašić, dipl. kineziolog, i fra Josip Vlašić
Kotizacija: 180 KM
Prijave: https://forms.gle/NSqAcvA2X9gSPGgS8


 

GOSPODINE, ŠTO HOĆEŠ DA UČINIM?

7. – 10. srpnja 2022.

Za sve mlade između 18 i 30 godina, bilo da su radnici ili studenti, nudimo dane zajedništva, molitve, pjesme, boravka u prirodi… Što je volja Božja za tvoj život? Kako doći do istinske radosti? Koji je smisao tvog postojanja? Zajedno uzlazimo na goru, tražimo odgovore i radujemo se životu. Pridruži nam se! Početak je u četvrtak večer u 18 sati. Na kraju svega nećemo se htjeti rastati, ali ipak ćemo morati završiti nedjeljnim ručkom u 13 sati.

Voditelj: fra Marin Karačić
Kotizacija: 150 KM
Prijave: https://forms.gle/9hcUFXkjgWY1UkU19


 

ADAME, GDJE SI?

1. – 4. rujna 2022.

Program je namijenjen muškarcima: i oženjenima i neoženjenima, i muževima i samcima, i očevima i sinovima… Kroz predavanja, rad po skupinama, propovijedi i razmatranje biblijskih tekstova tražit ćemo istinu o cjelovitom muškarcu. Molit ćemo, razgovarati, pjevati, hodati, šutjeti. Spojit ćemo psihologiju i duhovnost. Tražit ćemo Adama u sebi. Tražit ćemo sebe. I Boga. Ako želiš biti dio ekipe, pridruži nam se!

Voditelji: Kristijan Kraljević, dipl. psiholog, i fra Josip Vlašić
Kotizacija: 180 KM
Prijave: https://forms.gle/V5QpaYmFRTkWwPuPA


 

Gdje smo?

Franjevačka kuća molitve Masna Luka smještena je u srcu Parka prirode Blidinje (BiH) na 1200 metara nadmorske visine. Vode joj putovi s tri strane: preko Posušja i Rakitna,  preko Tomislavgrada i Lipe kao i preko Jablanice i Doljana.

Google Maps


 

Tu smo za vas

Osim ponuđenih programa koje organiziramo i na koje se možete prijaviti, Franjevačka kuća molitve u Masnoj Luci nudi vam prostor za organiziranje vaših vlastitih duhovnih programa. Nudimo vam više od 50 ležajeva u 40 jednokrevetnih i 8 dvokrevetnih soba, blagovaonicu, dvije dvorane, kapelicu od 30-ak mjesta, crkvu, prostor za druženje, očaravajući prirodni ambijent i još mnogo toga. Za sve informacije obratite nam se na: masnaluka@nullgmail.com ili na +387 63 882 042.


 

Podržite naš rad

Hercegovačka franjevačka provincija Uznesenja BDM
Franjevačka 1, 88000 Mostar
S naznakom: Donacija za programe u Masnoj Luci
Addiko Bank d.d.

BAM: 3060010000177819

EUR: IBAN: BA393060203740488158
SWIFT: HAABHR22

HRK: IBAN: BA393060012272428233
SWIFT: HAABHR22

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne