Nadbiskup Tomo Vukšić dobiva palij

Na svetkovinu apostolskih prvaka Petra i Pavla, 29. lipnja u vatikanskoj bazilici tijekom svečane sv. mise papa Franjo blagoslovit će palije za metropolite koji su preuzeli službu u proteklih 12 mjeseci. Među njima je i vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić, objavljeno je iz Vrhbosanske nadbiskupije.

Jedan od prepoznatljivih znakova metropolita je palij kojega nose preko misnice u liturgijskim slavljima u svojim ili u sufraganskim biskupijama. Simbolizira tijesnu povezanost s rimskim prvosvećenikom jer je pridržan za nositi samo Svetom Ocu i metropolitama.

Napravljen od čiste janjeće vune što je ujedno simbol biskupa kao Dobrog pastira i raspetoga Jaganjca koji se žrtvovao za spas čovječanstva. Redovito se blagoslivlja uz Petrovo, a papa Franjo je 2015. donio odredbu prema kojoj u nadbiskupijama u kojoj su na službi nove metropolite apostolski nuncij u toj zemlji tijekom euharistijskog slavlja treba im staviti palij na ramena. Time se dodatno želi posvijestiti povezanost metropolite i rimskog biskupa.

Palij metropolita može nositi u svojoj nadbiskupiji ili na području sufraganskih biskupija. Zakonik kanonskog prava iz 1983. u kanonu 437 nalaže novoimenovanim metropolitama da u roku od tri mjeseca od trenutka biskupskog posvećenja, ili ako su već posvećeni, od trenutka preuzimanja službe zatraži osobno ili preko posrednika palij od rimskog prvosvećenika.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne