Nuncij Pezzuto u Međugorju: Gospodin zna, Gospodin vidi i nismo sami! Nismo prepušteni sebi!

Nakon molitvenog maratona u kojem se večeras (15. svibnja 2021.) molilo iz Međugorja, a koje je organiziralo Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije i u kojem se kroz cijeli mjesec svibanja iz 30 svetišta i mjesta molitve iz cijelog svijeta moli krunica za prestanak pandemije, u međugorskoj crkvi sv. Jakova misno slavlje predvodio je apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto u koncelebraciji s provincijalom Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenkom Štekom, međugorskim župnikom fra Marinkom Šakotom i još 17 svećenika.

Molitveni maraton iz Međugorja: Ova kušnja  prilika je za svjedočanstvo naše vjere

”Prošlog četvrtka smo proslavili blagdan Uzašašća. Ove nedjelje evanđelje produbljuju poruku Uzašašća, odnosno spasenjsku poruku. Prvo produbljivanje poruke uzašašća je ovo: Isus se vraća Ocu, ali to je samo jedan dojam da Isus odlazi. Isus odlazi, ali da bi bio još prisutniji među nama. On sam je rekao, ako ne odem k Ocu, ne mogu vam poslati Duha Svetoga, a Duh Sveti je duboka nazočnost Isusova među nama. Dakle, Isus odlazi, ali ostaje među nama. I na dan Uzašašća Petar i ostali apostoli to su shvatili jako dobro.

Kad Isus uzlazi na Nebo, Djela apostolska kažu da su se apostoli vratili u Jeruzalem puni radosti. Svi mi smo iskusili da kad jedna osoba odlazi, mi smo tužni. Međutim, Isus uzlazi na Nebo, a apostoli su radosni. To je zbog toga, jer su apostoli shvatili da Isus odlazi i na taj način još više produbljuje svoju nazočnost među nama. Ne može se objasniti taj strah koji nas ponekad obuzima, strah kada imamo dojam da je Isus daleko od nas. Upravo s osjećajem duboko vjere živi se to iskustvo potpunog predanja Bogu. Primjerice, tko od nas u vremenu ove pandemije nije rekao: ‘Gospodine, gdje si? Zar ne vidiš što se događa?’ Ja javno ispovijedam da sam to ponekad rekao, ali sam siguran da ste i vi ponekad to rekli. Je li to istina?”, upitao je mons. Pezzuto, naglašavajući kako je siguran da je bilo otpora prema Bogu u ovom vremenu pandemije.

Očito je da je molitva krunice za ovu župnu zajednicu stup koji je toliko čvrst da se bez njega više ne može.

nadbiskup Luigi Pezzuto,
apostolski nuncij u BiH

”Večeras u ovoj euharistiji trebamo reći. Ne samo za strah u ovoj pandemiji, nego za bilo koji strah: ‘Neka strah ode iz moga života, jer je Gospodin blizu nama’. Gospodin zna, Gospodin vidi i nismo sami, nismo prepušteni sami sebi”, kazao je nuncij Pezzuto, kojemu za dolazak u Međugorje zahvalio župnik fra Marinko Šakota, naglašavajući kako ”smo večeras svi sretni i zahvalni jer je Međugorje izabrano među trideset svetišta u svijetu u kojima se moli za prestanak pandemije”.

”Jako sam zadovoljan kako su oci franjevci i vi kao zajednica organizirali ovaj susret da bi sudjelovali u molitvenom maratonu kojega je organizirao papa Franjo. Očito je da je molitva krunice za ovu župnu zajednicu stup koji je toliko čvrst da se bez njega više ne može. Koliko poznajem papu Franju, da je on bio na mome mjestu sigurno bi vam rekao iste stvari”, kazao je mons. Pezzuto pozvavši sve da ne zaborave moliti za apostolskog vizitatora nadbiskupa Henryka Hosera da se oporavi i nastavi raditi među nama.

Tekst: Velimir Begić
Foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne