Papa Franjo: Nemojte bježati od Crkve. Crkva je velika

Dogovoreni mir bolji je od beskonačnoga rata, rekao je papa Franjo misleći na Ukrajinu, Gazu i ratove koji potresaju svijet, u intervjuu za američku radioteleviziju CBS, koji je dao u srijedu 24. travnja poslijepodne u Domu svete Marte, prenosi Vatican News.

Neki dijelovi intervjua, koji je trajao oko sat vremena, a vodila ga je direktorica „CBS Evening News” Norah O’Donnell, emitirani su kada je u Europi bila prošla ponoć. Proširena verzija razgovora bit će emitirana u nedjelju 19. svibnja, uoči Svjetskoga dana djeteta koji će se obilježavati u Rimu 25. i 26. svibnja.

Ako u nekoj župi župnik ne izgleda gostoljubivo, razumijem to, ali idite i potražite negdje drugdje, mjesta uvijek ima, uvijek. Nemojte bježati od Crkve. Crkva je velika. Ona je više od hrama… ne morate bježati od nje

Papa je potaknuo sve zemlje u ratu da zaustave sukobe. Pokušajte pregovarati. Tražite mir, rekao je. Na novinarkin poticaj da prokomentira izraz ‘genocid’ u odnosu na ono što se događa u Gazi, Papa je ponovio tu riječ te rekao da održava svakodnevni kontakt s tom stvarnošću patnje. Mnogo molim za prekid vatre u Gazi, dodao je podsjetivši da svake večeri u 19 sati zove jedinu katoličku župu u Pojasu Gaze kako bi dobio vijesti: situacija je vrlo teška, vrlo teška, rekao je, također zato što se ljudi moraju boriti da bi dobili hranu.

Na pitanje o posljedicama ruske invazije na Ukrajinu koje snose djeca, papa Franjo je odgovorio: „Ta se djeca ne znaju smijati. Ja im nešto kažem, ali oni su zaboravili kako se smiješiti; a kad dijete zaboravi kako se smiješiti, to je vrlo ozbiljno”.

Papa Franjo je govorio i o klimatskim promjenama koje doista postoje, a što se tiče Svjetskoga dana djeteta rekao je da mališani „uvijek nose poruku”: daju nam priliku da imamo mlađe srce. Na pitanje o njegovu zdravlju, smiješeći se odgovorio je: „Dobro je”.

Potom je ponovio da u Crkvi ima mjesta za svakoga: „Rekao bih da uvijek ima mjesta. Ako u nekoj župi župnik ne izgleda gostoljubivo, razumijem to, ali idite i potražite negdje drugdje, mjesta uvijek ima, uvijek. Nemojte bježati od Crkve. Crkva je velika. Ona je više od hrama… ne morate bježati od nje”, prenosi Vatican News. (ika)

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne