Papa molio krunicu u Fatimi: Gospa žuri kako bi nam bila blizu

Papa Franjo je pretposljednjeg dana svog apostolskog putovanja u Portugal, 5. kolovoza, posjetio Međunarodno svetište Gospe Fatimske od Krunice u Fatimi, gdje je u kapelici ukazanja zajedno s mladim bolesnicima predmolio krunicu.

Prema procjenama, krunicu je molilo gotovo 200 tisuća ljudi.

Drugi je to put da je Sveti Otac posjetio Međunarodno svetište Gospe Fatimske – prethodno ju je posjetio 2017.

Molitvi je prethodila duga vožnja papamobilom od zračne luke do svetišta, za vrijeme koje je Papa pozdravljao i blagoslivljao mnoštvo.

Jednom u svetištu, papa Franjo je pred Gospinim kipom stavio zlatnu krunicu kao dar svetištu. Potom su izmoljena radosna otajstva krunice.

Biskup Leiria-Fatime, José Ornelas Carvalho, predsjednik Portugalske biskupske konferencije, u svom pozdravu Papi je poručio: „Pridružujemo se molitvi Vaše Svetosti za mir, s kojim je ovo svetište duboko poistovjećeno, posebno misleći na rat u Ukrajini i mnogim drugim žarištima sukoba u svijetu, koji dramatično opterećuju živote i budućnost posebice djece i mladih”.

Obraćajući se prisutnima nakon molitve, Sveti Otac je spontano, uglavnom mimo pripremljenog govora, kazao kako Crkva jedino može biti „kuća radosti”.

„Kapelica u kojoj se nalazimo predivna je slika Crkve. Gostoljubiva i bez vrata – crkva nema vrata, kako bi svi ušli. Tu možemo naglasiti da svatko može ući, jer ovo je Majčina kuća, a majka uvijek ima otvoreno srce za svu svoju djecu, sve, sve, bez izuzetka”.

„Marija je u pokretu, hoda, ne stoji na mjestu”, naglasio je Papa. Svaki put kad je problem – dodao je – ona ne odgađa, ona dolazi odmah. Žuri. Gospa žuri kako bi nam bila blizu. Žuri jer je majka.

Nadalje, Gospa uvijek prati, no nije protagonist. Ona prihvaća i usmjerava prema Isusu. „Svaki put kada dolazimo ovdje, prisjetimo se: Marije se ovdje na poseban način uprisutnila, kako bi se nevjerica tolikih srdaca otvorila Isusu. Svojom prisutnošću pokazuje na Isusa. I danas je među nama, uvijek je među nama, ali nam je danas posebno blizu”.

Papa je na Svjetskom susretu mladih zajedno s 800 tisuća mladih u parku Eduarda VII. u Lisabonu 4. kolovoza molio pobožnost križnoga puta, te ih je podsjetio kako Isus i danas hoda s njima, ispunjen ljubavlju i nadom za svakoga.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne