Papin gardist Ivan Šarić postao svećenik i proslavio mladu misu

Kako je i najavio nakon što je završio službu u papinskoj švicarskoj gardi, Ivan Šarić krenuo je prema novom putu – postati svećenik. I taj put je završio pa je od prošle subote i blagdana Blagovijesti Ivan Šarić postao – don Ivan Šarić.

Nekadašnjeg člana Papinske švicarske garde, 32-godišnji Ivana Šarića je u katedrali u švicarskom gradu St. Gallenu, na svetkovinu Blagovijesti biskup Markus Büchel zaredio za svećenika. Dan poslije, na Petu korizmenu nedjelju, u tamošnjoj crkvi sv. Martina služio je svoju prvu svetu misu. Sudjelovali su brojni Hrvati, a među njima i Klapa Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj, prenosi Vatican News.

-Imali smo radost nastupiti na svećeničkom ređenju i mladoj misi vlč. Ivana Šarića, kojeg smo upoznali 2014. godine u Lourdesu tada kao pripadnika papinske švicarske garde, objavila je na svojoj facebook stranici klapa Sveti Juraja HRM-a.

-Odluka za odlazak u svećenike pala je nakon dugog razmišljanja o duhovnom zvanju. Pričao sam sa svećenicima o njihovim pozivima i tako dobio od njih savjet, istaknuo je ranije Ivan koji prije stupanja u Papinu gardu i odlazak u Vatikan nije razmišljao o svećeničkom pozivu.

-Prije švicarske garde nisam razmišljao o svećeništvu, tek nakon što smo u gardi imali prve duhovne vježbe počeo sam razmišljati o tome. Ja sam uvijek bio vjernik, molili smo zajedno u obitelji svake večeri 15 minuta, išli svake nedjelje na Svetu misu, hodočastili svakog ljeta u Međugorje…, govori Ivan o svom duhovnom pozivu za što su ga inspirirali i brojni sveci Katoličke crkve.

Osvrćući se na ovaj za njega nezaboravan vikend don Ivan Šarić je kazao kako je ”duboko zahvalan Bogu za ovakve divne ljude koje mi je dao i koji su me učinili ovakvim kakav jesam. Bog vas sve blagoslovio”.

Uz brojne prijatelje, rodbinu i uzvanike, među kojima su bili i pripadnice Papine švicarske garde, don Ivanu je i papa Franjo poslao svoj blagoslov.

-Papu Franju viđao sam dva do tri puta tjedno. Svaki susret s njim za mene je jako lijep. Primjerice uvijek kad prođe pored mene, pozdravi, pružajući ruku i zaželi mi ugodan dan. Također i ja njemu. Na mene je ostavio jako snažan dojam. Izuzetno je ljubazan, što se ne može ne primjetiti. Čak nas i prepoznaje, a jako nas je teško razlikovati u uniformi, a uz to gardisti stalno dolaze i odlaze, ali Sveti Otac mnoge od nas prepoznaje, što nije nimalo jednostavno – kazao nam je ranije Šarić o susretima s papom Franjom za vrijeme službe u Vatikanu, a služio je papi Bendiktu.

Don Ivan, sin Stipana i pok. Ljubice Šarić rođen je u Wilu gdje su živjeli njegovi roditelji koji su onamo stigli iz duvanjske župe Prisoje. Mladu misu don Ivan će proslaviti i u Vatikanu, zatim u Njemačkoj, a 9. kolovoza u Prisoju.

Tekst: Velimir Begić
Foto: Facebook Ivan Šarić i Klapa sveti Juraj HRM-a

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne