Polaganje prvih privremenih i obnova zavjeta

Polaganje prvih privremenih zavjeta

U nedjelju, 7. srpnja 2024., u crkvi sv. Ante Padovanskoga na Humcu, pod večernjom svetom misom u 19 sati, sedmorica novaka položila su svoje prve privremene zavjete. Kandidat Franjevačke provincije Bosne Srebrene bio je fra Toni Divković (Župa sv. Franje Asiškoga – Šikara). Kandidati Hercegovačke franjevačke provincije bili su fra Ivan Boras (Župa sv. Ante Padovanskoga – Humac), fra Dragan Čabraja (Župa bl. Ivana Merza – Zagreb), fra Dominick Grgić (Župa sv. Jeronima – Chicago), fra Joel Sirovina (HKM – Zürich), fra Mario Širić (Župa Bezgrešnog začeća BDM – Posušje) i fra Zoran Tomić (Župa sv. Mihovila Arkanđela – Duvno).

Misno slavlje predvodio je provincijal fra Jozo Grbeš. Uz njega bili su provincijal Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, magistri novaka iz naše Provincije i Bosne Srebrene, gvardijan na Humcu fra Dario Dodig i petnaestak svećenika.

Humački zbor uljepšao je slavlje svojim pjevanjem. Fra Andrija Majić i postulanti naše Provincije ravnali su liturgijom.

Franjevci svoju mladu braću preporučuju u vaše molitve.


 

Duhovna obnova i obnova zavjeta

U samostanu u Zagrebu, 5. srpnja 2024. godine, braća franjevački bogoslovi su obnovili privremene zavjete na godinu dana. Dvadeset i jedan brat se zavjetovao da će godinu dana živjeti u poslušnosti, siromaštvu i čistoći. Provincijal fra Jozo Grbeš primio je zavjete. U duhovnom nagovoru, fra Jozo je istaknuo kako nam je Riječ, koja je Krist, odredila život. Pozvao nas je na osluškivanje Riječi kako bi bili istinski Božji svjedoci u svijetu. Trojica braće su pred doživotnim zavjetima, od kojih je jedan brat član Franjevačke provincije svetoga Jeronima u Dalmaciji i Istri.

U koncelebraciji na svetoj misi uz provincijala fra Jozu sudjelovali su odgojitelj bogoslova fra Serđo Ćavar i fra Ante Bekavac. Stihovima ulazne pjesme: „Hoćeš li biti savršen, idi, prodaj što imaš i podaj siromasima, a onda dođi i idi za mnom“, započelo je misno slavlje. Fra Jozo je u propovijedi istaknuo da je poziv Božji dar te da uvijek i u svim (ne)prilikama života treba biti postojan u zahvalnosti Bogu za taj nezasluženi dar.

Neka Gospodin podari mir i ustrajnost braći na redovničkom putu u službi Bogu, Crkvi i svakome čovjeku!, objavljeno je na web stranici Hercegovačke franjevačke provincije Franjevci.info.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne