Predsjednik Poljske biskupske konferencije mons. Tadeusz Wojda želi autentične kršćane

Predsjednik Poljske biskupske konferencije, gdanjski nadbiskup Tadeusz Wojda, poručio je u utorak 16. travnja u intervjuu poljskoj katoličkoj novinskoj agenciji KAI da mu je prioritet obnova vjere, prenosi Katolička novinska agencija (KNA).

„Moramo najprije obnoviti našu vjeru, kako bismo pružili uvjerljivo svjedočanstvo“, rekao je nadbiskup Wojda dodavši da smatra da se tako daju riješiti mnogi drugi problemi.

Danas su potrebni autentični svjedoci, koji su poput apostola spremni patiti za Evanđelje, poručio je te pojasnio da su apostoli prije dva tisućljeća u kratkom vremenu pridobili mnogo vjernika jer su bili autentični i vjerni Isusu Kristu. Prema njegovim riječima, „to nam svima malo nedostaje“.

Gdanjski nadbiskup mons. Tadeusz Wojda: I ja sam u Međugorju sjeo i ispovijedao

Osvrnuo se i na statističke podatke o smanjenju broja vjernika u Poljskoj, nazvavši ih zabrinjavajućima. Međutim, naglasio je, one ne pružaju potpunu sliku stvarnosti. Mnogi mladi Poljaci neumorno prakticiraju svoju katoličku vjeru, dodao je.

Smatra da neki roditelji ne predaju vjeru svojoj djeci jer su mišljenja da ona sama kasnije kad odrastu mogu birati vjeru. „To je velika odgojna pogreška“, rekao je predsjednik Poljske biskupske konferencije. Pojasnio je da je teško odlučiti se za nešto što se ne poznaje i što se još nije doživjelo.

Mons. Wojda kritizirao je stigmatiziranje i ismijavanje vjere. Istodobno, optimist je glede suradnje između svećenika i laika u župama. „Raste svijest da smo svi odgovorni za Crkvu i da svatko od nas u njoj ima poslanje koje treba ispuniti“, zaključio je.

Poljska se dugo smatrala jednom od utvrda katoličanstva. Prije nekoliko godina Crkvu u Poljskoj uzdrmali su slučajevi zlostavljanja i mnogi članovi okrenuli su joj leđa. Tijekom popisa pučanstva 2021. 27 milijuna od ukupno skoro 37 milijuna Poljaka izjasnilo se pripadnicima Katoličke crkve, što je za 6 milijuna manje nego deset godina ranije, prenosi KNA.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne