Programi u Franjevačkoj kući molitve Masna Luka kroz 2023. godinu

Franjevačka kuća molitve Masna Luka i ove godine pripremila je bogat program duhovnih obnova, a sada su ga i objavili.

”Radosni smo predstaviti vam programe koje smo pripremili za vas i koji će se održati tijekom 2023. godine. Pronaći ćete posve nove programe, kao i one iste iz prošle godine no možda s novim voditeljima ili nekim drugim promjenama. Neke programe smo zbog vaše velike potražnje čak “umnožili”. Vjerujemo da ćete pronaći nešto za sebe! Uživajte u istraživanju!”, objavili su na svojoj Facebook stranici, a voditelj Franjevačke kuće molitve Masna Luka fra Josip Vlašić poziva da se na vrijeme prijavite uz šaljivu napomenu ”nemojte da u zadnji tren bude: ima li još jedno misto za mene, nisam na vrime vidio/vidila…”


 

POST, MOLITVA i ŠUTNJA

Uz početak korizme i adventa organiziramo intenzivne duhovne vježbe u postu, molitvi i šutnji. Početak je u nedjelju u večernjim satima, a završetak u subotu prijepodne. Programom su predviđena dva duhovna nagovora dnevno, euharistija, krunica i druge pobožnosti, cjelonoćno klanjanje, fizički rad, pokorničko bogoslužje s prilikom za ispovijed itd. Cijelo vrijeme blaguje se domaći kruh s planinskim čajem i medom.

Vrijeme održavanja:

19.- 25. veljače

26. studenoga – 2. prosinca

Voditelj: fra Slaven Brekalo, OFM
Kotizacija: 210 KM
Prijave: https://forms.gle/YEfM7RKMUHK75vhg7


 

NOVO: ZAIGRA MI OD RADOSTI ČEDO U UTROBI!

Za sve trudnice osmislili smo program koji će im pomoći duhovno, emocionalno i tjelesno pripraviti se za trenutak poroda koji je često trenutak ispunjen strahom i strepnjom. Ova trodnevna duhovna obnova želi biti trenutak zahvalnosti, molitve, radosti i dubljeg povezivanja sa životom kojeg trudnica u sebi nosi i koji s njom i u njoj raste kao predivan Božji dar. Na program se mogu prijaviti trudnice iza 12. tjedna trudnoće. Moguće je da s trudnicama dođu i njihovi muževi.

Vrijeme održavanja:

  1. – 18. lipnja

Voditelji: dr. Nikolina Penava, spec. ginekologije i opstetricije; Lucija Bajkuša, dipl. fizioterapeut i fra Josip Vlašić, OFM
Kotizacija: 150 KM
Prijave: https://forms.gle/BhXoWbPDZrgah7be8


 

NOVO: UVOD U KONTEMPLATIVNU MOLITVU

 

Ako želite iskustveno saznati što je to kršćanska kontemplativna molitva, onda je ovo program za vas. Tečaj u svome programu uključuje: molitvu u šutnji, fizički rad (za što je potrebno ponijeti odgovarajuću odjeću), razgovore s voditeljima, lectio divina (božansko čitanje), euharistiju. Za tečaj se potrebno pripremiti. Koji prvi put sudjeluju na ovom tečaju, prethodno trebaju obaviti razgovor s voditeljem. Zainteresirani sve informacije mogu naći na www.jeka-tisine.org

Vrijeme održavanja:

  1. – 20. kolovoza

Voditelji: s. Dominika Anić, ŠSF i fra Josip Vlašić, OFM
Kotizacija: 210 KM
Prijave: https://forms.gle/8nYt6RVRFKGwPYaT6


 

NOVO: RAZGOVOR BOGA I ČOVJEKA

Susreti Isusa s ljudima su model ljubavi. Bog je u svijet ušao kroz riječ jer u početku bijaše Riječ. U svijetu bezbrojnih poruka, buke i kakofonije teško razabiremo između Božjega i govora svijeta. Komunikacija s Bogom je preduvjet dobroga dijaloga s ljudima. Svjesni smo da govorimo istim jezikom, ali se ne razumijemo. Dođite osluškivati Boga jer je Njegova riječ najbolja terapija.

Vrijeme održavanja:

  1. – 12. studenoga

Voditelj: Fra Mario Knezović, OFM
Kotizacija: 210 KM
Prijave: https://forms.gle/jTfFTHPD1CMknAXz8


 

NOVO: MALA ŠKOLA NUTARNJEG MIRA

„Tko ima mir, ima svemir!“ – stoji napisano na zidu jedne ruševne zgrade. Ovaj program namijenjen je onima koji žele tragati za nutarnjim mirom i strpljivo ga izgrađivati. Nutarnji mir je dar, ali svatko može ponešto učiniti za očuvanje tog dara. Kako od nemira doći miru? Kako kroz vlastite nemire prolaziti mirno? Kako se u miru suočiti s vlastitim strahovima, ranama, pogreškama…? Ako želiš tražiti te korake i vježbati se u njima, bit će nam drago da to činimo zajedno. Upamti: najviše što možeš učiniti za mir u svijetu, u svojoj obitelji i na svom radnom mjestu jest da izgradiš i sačuvaš mir u sebi, u svom malom svijetu.

Vrijeme održavanja:

  1. – 19. studenoga

Voditelj: fra Josip Vlašić, OFM i suradnici
Kotizacija: 250 KM
Prijave: https://forms.gle/Yca8LHxBuUsavQw3A


 

DUHOVNE VJEŽBE ZA SUDIONIKE E-DUHOVNIH VJEŽBI

Ove duhovne vježbe namijenjene su onima koji sudjeluju u e-duhovnim vježbama putem istoimene aplikacije, ali i svima drugima koji četiri korizmena ili adventska dana žele provesti u duhovnom ozračju zajedno s drugim bogotražiteljima. Program započinje svetom misom u četvrtak navečer, a završava ručkom u nedjelju. Sastoji se od svakodnevne euharistije, duhovnih nagovora, osobnih razmatranja, zajedničkih klanjanja Presvetom, molitve Puta križa i krunice u prirodi itd.

Vrijeme održavanja:

30. ožujka – 2. travnja

14. – 17. prosinca

Voditelji: fra Josip Vlašić, OFM i br. Marinko Klaić
Kotizacija: 210 KM
Prijava: https://forms.gle/SWpx37bRapGNs25QA


 

EVO TI MAJKE!

Svibanj i listopad marijanski su mjeseci. Osim što u tim danima intenzivno molimo krunicu, lijepo je poći u Marijinu školu i dopustiti joj da nas poučava životu. Ovim programom upravo to želimo: učiti od Marije i s Marijom. Učit ćemo živjeti i vjerovati. Učit ćemo ljubiti i nasljedovati. Učit ćemo od nje kako se radovati i spasonosno trpjeti. Program započinje svetom misom u četvrtak navečer, a završava ručkom u nedjelju.

Vrijeme održavanja:

4. – 7. svibnja (voditelj: fra Slaven Brekalo, OFM)

12. – 15. listopada (voditelj: fra Augustin Čordaš, OFM)

Kotizacija: 210 KM
Prijave: https://forms.gle/Bz3WWxwDV6Ag6YMQ7


 

MOLITVA U POKRETU

Blidinje nudi savršene uvjete ne samo za molitvu i odmor nego i za sportsku rekreaciju. Molitva u pokretu jest duhovno-rekreativni program. Ako želiš spojiti duh i tijelo, iskusiti trenutke molitve i tjelovježbe – onda je ovo program za tebe! Bit će tu meditacije, pjesme, hodanja, trčanja… Program započinje u četvrtak navečer, a završava ručkom u nedjelju. Termin u lipnju je zahtjevnija tj. teža verzija ovog programa. Od sudionika se očekuje da budu fizički spremni na cjelodnevne naporne izazove u planini. Termini u srpnju su više rekreativnog karaktera i namijenjeni su onima sa osnovnim kondicijskim sposobnostima.

Vrijeme održavanja:

8. – 11. lipnja (skoro pa extreme version!)

20. – 23. srpnja

27. – 30. srpnja

Voditelji: Kristina Jurić, sportski trener i fra Josip Vlašić, OFM
Kotizacija: 260 KM
Prijave: https://forms.gle/8sEBrbnw3V5Hk9B89


 

GOSPODINE, ŠTO HOĆEŠ DA UČINIM?

Za sve mlade od 18 do 30 godina, bilo da su radnici ili studenti, nudimo dane zajedništva, molitve, pjesme, boravka u prirodi. Što je Božja volja za tvoj život? Kako doći do istinske radosti? Koji je smisao tvog postojanja? Zajedno uzlazimo na goru, tražimo odgovore i radujemo se životu. Pridruži nam se! Početak je u četvrtak navečer u 18 sati, a završetak ručkom u nedjelju.

Vrijeme održavanja:

  1. – 16. srpnja

Voditelj: fra Marin Karačić
Kotizacija: 150 KM
Prijave: https://forms.gle/BcWx3sDJDp4fAWHF8


 

ADAME, GDJE SI?

Program je namijenjen muškarcima: i oženjenima i neoženjenima, i muževima i samcima, i očevima i sinovima. Kroz predavanja, rad u skupinama, propovijedi i razmatranja biblijskih tekstova i saznanja iz psihologije, tražit ćemo istinu o cjelovitom muškarcu. Molit ćemo, razgovarati, pjevati, hodati, šutjeti. Spojit ćemo psihologiju i duhovnost. Tražit ćemo Adama u sebi. Tražit ćemo sebe. I Boga. Nakon prošlogodišnjeg super iskustva, idemo dalje s novim voditeljima i novim temama.

Vrijeme održavanja:

  1. – 10. rujna

Voditelji: fra Serđo Ćavar, OFM; Mario Brkić, dipl. psiholog i fra Josip Vlašić, OFM
Kotizacija: 230 KM
Prijave: https://forms.gle/kAFSTfacWB3Td5QXA


 

NOVO: ODGOVORITI ŽIVOTU S FRANJOM IZ ASIZA

Sveti Franjo Asiški veliki je učitelj života. Crkva i Franjevačka obitelj pripremaju se uskoro proslaviti 800. godina od njegovog rođenja. Već u ovoj godini slavimo 800. godina kako je Franjo napravio prve jaslice u Grecciu i napisao Pravilo po kojem toliki muškarci i žene žive. Ako želite s nama uroniti u bogatstvo Franjinog života i njegove karizme i ako želite s Franjom i od Franje učiti kako živjeti, dobro ste nam došli.

Vrijeme održavanja:

  1. – 22. listopada

Voditelji: fra Josip Vlašić, OFM i fra Marko Galić, OFM
Kotizacija: 210 KM
Prijave: https://forms.gle/1ntX6Exi2D1nCAaC9


 

DUHOVNE VJEŽBE ZA SVEĆENIKE

Duhovne vježbe za svećenike započinju prvog dana uvodnim nagovorom u 16 sati, a završavaju ručkom posljednjeg dana. Duhovne vježbe u srpnju bit će kombinirane s dužim boravcima i razmatranjima u prirodi, što ne pretpostavlja zahtjevno planinarenje, ali se svakako očekuje da sudionici mogu hodati u komadu cca 10 kilometara.

Vrijeme održavanja:

27. veljače – 2. ožujka (voditelj: fra Stanko Mabić, OFM)

3.– 6. srpnja (voditelj: fra Josip Vlašić, OFM)

Kotizacija: 250 KM
Prijave: https://forms.gle/E4R2JUK5DLreS5tu5


 

”Ako želite podržati naš rad svojom donacijom, učinite to uplatom na neki od ovih računa s obveznom naznakom: „Masna Luka – donacija“

Vlasnik računa: Hercegovačka franjevačka provincija
Franjevačka 1, 88000 Mostar
Hrvatski račun (za uplate u eurima):
Privredna banka d.d., 10000 Zagreb
IBAN: HR8423400091170010486

Za inozemne uplate:

Privredna banka d.d., 10000 Zagreb

IBAN: HR8423400091170010486

SWIFT: PBZGHR2X
BIH račun (za uplate u konvertibilnim markama):
Addiko Bank d.d., 71000 Sarajevo
Broj računa: 3060 0100 0017 7819
Za više informacija možete se javiti na: masnaluka@nullgmail.com

Osim ovih, očekuju vas i drugi programi koje naša kuća priprema za vas i koje ćemo objaviti tijekom godine”, stoji u objavi na Facebook stranici Franjevačke kuće molitve Masna Luka.

Ako još netko ne zna gdje je Masna Luka i kako do nje doći, pogledajte na linku ispod:

Google Maps

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne