Prva skupština svećenika hercegovačkih biskupija

Skupština dijecezanskih i redovničkih svećenika Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije održana je 21. rujna u duhovno-pastoralnom centru „Emaus“ u Bijelom Polju kod Mostara.

Nakon molitve Trećeg časa, generalni vikar don Nikola Menalo pozdravio je mostarsko-duvanjskog biskupa i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. Petra Palića i nazočne svećenike koji su se odazvali pozivu na ovu skupštinu. Napomenuvši kako je to prvi susret ovakve vrste u ovim biskupijama, don Nikola je kazao kako je razlog organiziranja skupštine želja progovoriti o temama koje se tiču pastoralnog rada u biskupijama.

Nakon generalnog vikara nazočnima se obratio mons. Palić prvobitno zahvalivši za gostoprimstvo don Željku Majiću, ravnatelju Caritasa kojemu je povjerena uprava centrom “Emaus”. Kazao je kako je tijekom svoje dvogodišnje službe te nakon promatranja, osluškivanja svećenika i vjernika laika te na temelju poslanja koje biskupska služba sa sobom nosi odlučio da bi bilo dobro i svrsishodno, uz ostale susrete tijekom godine, organizirati i ovakav susret na početku pastorale godine kako bi se razgovaralo o temama koje su važne u pastoralnom djelovanju.

Uvodne misli posvetio je važnosti zajedništva s Bogom, zajedništva s drugima, odnosno unutar prezbiterija i služenju drugima. Govoreći o izazovu zajedništva s Bogom, biskup Petar je rekao kako “početak svakog našeg djela, našeg služenja mora započeti našim zajedništvom s Bogom, koje se događa po molitvi, a osobito u euharistiji. Sačuvati i stvoriti prostor u svojem životu, gdje Boga možemo čuti i gdje nam Bog može govoriti veliki je izazov za sve nas danas. Nužno je potrebno provoditi vrijeme s Bogom, kako bismo uvijek bili svjesni tko smo i kome smo poslani i što Bog očekuje od nas.”

Mons. Palić je potom govorio o važnosti spoznaje da je čovjek ljubljen i kako nikada nije sam te o tome kako to utječe na stvaranje zajedništva. “Ako njegujemo zajedništvo s Bogom i vjerujemo njegovu glasu, onda smo sposobni stvarati zajedništvo. Zajedništvo nije uvijek romantika. Ali u zajedništvu možemo živjeti samo ako nam je srce duboko ukorijenjeno u Bogu”, naglasio je biskup Petar. Podsjetio je kako papa Franjo u pobudnici Radost evanđelja  podsjeća kako nas “način na koji se odnosimo prema drugima ozdravljuje, umjesto da nas čini bolesnima”. I poziva nas da ne “dopustimo da nam se ukrade zajedništvo”. (EG 92)

Naglasio je kako vjernike koji su im povjereni neće moći odgajati za župno ili biskupijsko zajedništvo, ako sami nisu svjesni važnosti zajedništva jednog prezbiterija.

Podsjetivši kako zajednica nije malo sigurno mjesto, u kojemu ću provesti svoj život ugodno i kako je Isus pozvao apostole i osnovao zajednicu da bi ih poslao u svijet da naviještaju Radosnu vijest, biskup Petar je ustvrdio da nismo pozvani samo u zajedništvo s Bogom i međusobno, nego da služimo ljudima. “Stoga, ovakvi trenuci našega zajedništva, trebaju nam pomoći da sačuvamo prostor za govor s Bogom, prostor za molitvu. Ovi trenuci nam trebaju pomoći da sačuvamo prostor za izgradnju zajedništva, a da ne budemo posesivni“, rekao je mons. Palić.

Govoreći o percepciji pastorala biskup Petar je progovorio o dvije stvarnosti. Jedna stvarnost je uopće shvaćanje pastorala danas, a druga je shvaćanja župne zajednice danas.

Što se tiče shvaćanja župne zajednice podsjetio je da je „mjesna, odnosno partikularna Crkva, utjelovljena u vremenu i prostoru, organizirana na ljudski način, jer uzima svoj povijesni oblik. Temeljni problem koji danas proizlazi iz promišljanja o župi i župnom pastoralu je dvostruk. S jedne strane, je li župa još uvijek u svojoj konkretnoj vidljivosti sposobna naviještati i živjeti Kristovo spasenje u njegovoj punini? S druge strane, je li župa još uvijek institucionalno predstavlja značajan prostorni i vremenski oblik za suvremeni svijet?”, zapitao se biskup Petar. Osvrnuo se također na dokument Kongregacije za kler Pastoralno obraćenje – župne zajednice u službi evangelizacijskog poslanja Crkve  (29. lipnja 2020.), te kazao kako u tom dokumentu postoje odgovori na mnoga pitanja suvremene problematike koja se tiču župne zajednice.

Nakon uvodnog promišljanja, skupštinu je moderirao generalni vikar don Nikola.

Svoja su izvješća, svatko za svoje područje, podnijeli: don Ivan Aničić, povjerenik za ministrante, don Branimir Bevanda, povjerenik za mlade i studentski kapelan te don Krešo Puljić, povjerenik za obiteljski pastoral. Svi su oni nazočne svećenike upoznali s dosadašnjim djelovanjem i programima vijeća i odbora kojima su na čelu. Don Stipe Gale, povjerenik za duhovna zvanja i fra Stanko Ćosić, tajnik Hercegovačke franjevačke provincije nazočne su upoznali s brojem bogoslova i sjemeništaraca.

Na skupštini se još raspravljalo o temi tečajeva priprave za brak, slavlju sakramenta svete potvrde u župama, župnim ekonomskim vijećima, kanonskim vizitacijama i primopredajama župa. Uslijedila je otvorena i konstruktivna rasprava sudionika.

Što se tiče tečajeva priprave za brak naglašeno je kako je potrebno ujednačiti trajanje tečaja i definirati teme koje se obrađuju na tečajevima.

Što se tiče slavlja sakramenta svete potvrde bilo je govora o materijalima za pripravu za sakrament, dobi krizmanika i o izazovima s kojima se svećenici na župama susreću s obzirom na aktualne odredbe Zakonika kanonskoga prava o kumstvu i stvarnog stanja.

Župna ekonomska vijeća su prema odredbama Zakonika kanonskoga prava obvezatna za svaku župu, te će se čim prije pristupiti osnivanju i imenovanju ekonomskih vijeća u župnim zajednicama gdje još uvijek ne postoje.

Biskup Petar je s nazočnim svećenicima podijelio razmišljanje o kanonskim vizitacijama, s kojima će započeti tijekom korizme 2023. Nazočni svećenici su se, također, osvrnuli na primopredaje župa i s onim što je potrebno promijeniti kako bi primopredaje župa ubuduće protekle uredno.

Na kraju susreta don Nikola je sudionike upoznao s važnim događajima u životu ovih biskupija, objavljeno je na web stranici biskupija-mostar.ba.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne