Trajna izgradnja svećenika hercegovačkih biskupija

Susret trajne izgradnje za svećenike do 10 godina svećeništva Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije te Hercegovačke franjevačke provincije održan je 28. i 29. veljače u „Franjevačkoj kući molitve“ u Masnoj Luci.

Na ovogodišnjem seminaru, trećem po redu, sudjelovalo je 30 dijecezanskih i redovničkih svećenika i 7 đakona koji su kroz radionice, diskusije i predavanja imali mogućnost proširivanja znanja i stjecanja spremnosti za izazove koji ih čekaju u pastoralnom djelovanju.

Tijek predavanja i diskusija moderirao je don Nikola Menalo, generalni vikar. Na početku je sve sudionike pozdravio i ohrabrio i njihovu poslanju fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM.

Biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić u svom pozdravu osvrnuo se na „Direktorij za službu i život prezbitera“ koji doziva u svijest temeljne sastavnice koje su u središtu identiteta, duhovnog života i trajne izgradnje prezbitera.

Biskup je na početku zavalio svim svećenicima „za služenje, za darovani život Gospodinu, za vašu hrabru i paradoksalnu prisutnost u svijetu. Zašto hrabra i zašto paradoksalna? Hrabra – zbog toga što nastojite živjeti neke vrednote i na taj način drugima svjedočite da se isplati živjeti za Isusa i njegovu Radosnu vijest, a paradoksalna zbog toga što u svijetu hedonizma, konzumerizma, egocentrizma, nagriženom sekularizmom i liberalnošću stavova i pogleda nije baš suvremeno živjeti život u poslušnosti i beženstvu/celibatu, odnosno živjeti evanđeoske savjete siromaštva, čistoće i poslušnosti.

U tom i takvom svijetu nužno su nam potrebni ovakvi susreti i trajna izgradnja je s jedne strane odgovornost, vaša osobna, zatim i biskupova, ali trajna izgradnja je i odgoj.

Više od „izgradnje“, odgoja, ovo je zapravo pratnja; pratnja na vašem životnom putu koja vam želi pomoći u suočavanju s izazovima i u susretima s drugima i drugačijima.

Ovi su susreti potrebni kako bismo razvili osjećaj pripadnosti, jer svećeničku službu ne ostvarujemo za sebe i poziv na koji smo se odazvali nema smisla ako nije za druge“, naglasio je biskup Palić.

Biskup je, također, ukazao i na aspekte afektivnosti i intelektualnosti u trajnoj izgradnji, zaključivši da ne trebamo zaboraviti kako smo mi uvijek učenici, učenici u slušanju Gospodina.

„Budimo ono što jesmo i ispunit ćemo svoju zadaću i biti sretni“, zaključio je svoj pozdrav biskup Palić.

Nakon uvodnih pozdrava uslijedilo je prvo predavanje doc. dr. sc. Anite Begić, pročelnice studija Socijalnog rada Filozofskog fakulteta SUM-a te voditeljica Obiteljskog centra pri biskupijskom Caritasu. Prof. Begić govorila je o važnosti komunikacije i radu na vlastitim emocijama. Nakon predavanja, uslijedila je radionica u kojoj su svi sudionici imali priliku reći kako pokazuju svoje osjećaje i kako se nose s njima u svom pastoralnom djelovanju.

Uslijedio je duhovni dio susreta: Večernja molitva i euharistijsko klanjanje.

Drugi dan seminara započeo je Službom čitanja i Jutarnjom molitvom. U prijepodnevnim satima, prof. Begić održala je drugo predavanje na temu: „Osobne granice i samozaštita“, u kojemu je ukazala kako su osobne granice i samozaštita važan dio oblikovanja zdrave slike o sebi. Prof. Begić je govorila o načinu postavljanja osobnih granica, osvješćivanju vlastitih osjećaja i potreba, preispitivanju svojih uvjerenja, kao i asertivnom načinu komuniciranja.

Nakon kraće diskusije i stanke, biskup Petar Palić održao je završno predavanje na temu: „Brinuti o sebi da bih mogao brinuti o drugima“.

Svoje predavanje biskup je započeo podsjećajući na dva izričaja iz starogrčke etike, epimeleia heautou i gnothi seauton, kao i smislu svetopisamskog načela: „Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe“. (usp. Lev 19, 18)

Zatim je biskup govorio o tjelesnom i duhovnom zdravlju, odnosno čistoći srca i ukazao na neke aspekte uravnotežene i zdrave svećeničke osobnosti u brizi za druge.

Euharistijskim slavljem, koje je predvodio biskup Petar u zajedništvu s provincijalom fra Jozom Grbešom i generalnim vikarom don Nikolom Menalom, uz izrečenu zahvalu voditelju „Franjevačke kuće molitve“ fra Josipu Vlašiću i pomoćniku fra Marku Galiću, završena je dvodnevna duhovno-obrazovna izgradnja mladih svećenika.

Tekst i foto: Biskupija-mostar.ba

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne