FOTO: Održane XII. Međunarodne večeri folklora ‘Vionica 2023.’

U organizaciji Hrvatskog kulturno umjetničkog društva sv. Marko Vionica od 14. do 16. srpnja održane su XII. Međunarodne večeri folklora “Vionica 2023.” na malonogometnom igralištu u Vionici u župi Međugorje. U petak, 14. srpnja, prve večeri XII. Međunarodne smotre folklora posjetitelji su mogli uživati u bogatoj enološkoj i gastronomskoj ponudi predstavljanjem djelića kulturne baštine te odabranih vina i gastronomskih specijaliteta na „Večeri Baranje u Vionici“, te uz nastupe „Bocanjevačkih pajdaša” i Muške pjevačke skupina HKUD-a sv. Marko Vionica.

U subotu, 15. srpnja, druge večeri međunarodne smotre folklora na vioničkoj pozornici kulturno bogatstvo krajeva iz kojih dolaze predstavili su: KUD „Šumari“ Vinkovci, KUD „Puračić“ Lukavac, HKUD „“Šurmanci“ Čapljina, KUD „Tribanj“ Livno, KUD „Mohač“ Mađarska, Pučki pjevači „sv. Nikola“ Metković, te domaći folkloraši iz HKUD-a sv. Marko Vionica, a za zabavni program bio je zadužen Tamburaški sastav „Stari fenjer“.

Dok su u nedjelju, 16. srpnja posljednje večeri ove hvalevrijedne međunarodne smotre folklora, pred mnogobrojnom publikom nastupili KUD „Mladost“ Crna Gora, KUD „Krenica“ Gala Hrvatska, KUD „Drimkol“ Vevcani Makedonija, KUD „Mohač“ Mađarska, Folklorni ansambl „Đido“ Bogatić Srbija, Vukšićki bećari i HKUD sv. Marko Vionica, a u zabavnom dijelu programa nastupio je Tamburaški sastav „Dukati” iz Širokog Brijega.

Damir Mandarić, predsjednik HKUD-a sv. Marko Vionica, nije krio oduševljenje s još jednim vrhunski organiziranim folklornim večerima na Vionici koje svake godine iznova prikazuju veliko bogatstvo folklorne baštine.

„Ovo su XII. Međunarodne večeri folklora „Vionica 2023.” koje su trajale tri večeri. Prvu večer je bilo predstavljanje Baranje, sinoć su bila društva iz Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, a večeras na završnoj večeri bit će gosti iz šest država. Folklor je jako bitan, posebno za naše krajeve, pošto su se izgubili tradicija i običaji i radi toga je bitno da se što više mladih uključi u folklor da ne bi zaboravili svoje korijene. Ovom prilikom ih i pozivam, pozivam da se što više mladih uključi u folklor. Odazivom publike smo jako zadovoljni, kao što se i vidi, tijekom sve tri večeri naše igralište je bilo puno, tako da je stvarno fenomenalno i pozitivno sa svih strana, od naših mještana, tako i od svih gostiju, oduševljeni su svi. Također, znajući koliko u Međugorje dolazi hodočasnika iz svih krajeva svijeta, tako znamo da i oni dolaze ovdje i gledaju ovo bogatstvo folklora”, kazao nam je Damir Mandarić. Voditelj ovih XII. Međunarodnih večeri folklora na Vionici bio je poznati hrvatski voditelj Branko Uvodić, urednik i voditelj kultne emisije ‘Lijepom našom’, a kako je to izgledalo na Vionici pogledajte u našoj fotogaleriji.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne