FSR Čitluk: Izložba likovnih radova povodom svetkovine sv. Franje

Članovi bratstva Franjevačkog svjetovnog reda iz Čitluka povodom svetkovine svetoga Franje Asiškog organizirali su izložbu likovnih radova trećari i framaši. Izloženo je 30-ak radova koje su izradili članovi kreativne sekcije „Franjini kreativci“. Više o izložbi i o tome kako su nastali radovi ispričale su Anela Korać i Ivana Čilić u emisiji „Iz evanđelja u život“.

Anela je istaknula kako je ideja za ovu radionicu nastala još u adventu prošle godine, na poticaj jednoga člana bratstva, vijeće se složilo pa se krenulo u realizaciju ideje. U radu sekcije za sada sudjeluje osam članova, među kojima je i nekoliko framaša. Većina radova su slike, rađene različitim tehnikama, a ima i nekoliko skulptura. Svi radovi prikazuju svetoga Franju, onako kako ga pojedini autor doživljava. Izložen je i jedan zajednički rad, nastao od različitih materijala kao što su traperice framaša, zavjese trećarica itd.

Kroz sve ovo vrijeme članovi sekcije učili su jedni od drugih, pomagali u nastajanju radova, izmjenjivali iskustva te se družili i upoznavali. Ovo je bila i prilika da se braća i sestre bolje upoznaju te razgovaraju o različitim životnim temama što na redovitim susretima ne stignu, a u manjoj skupini je to puno lakše. Također, i prilika da se framaši druže s trećarima te kroz to bolje upoznaju Franjevački svjetovni red. A framašica Ana-Marija istaknula je kako je ova izložba oplemenila svetkovinu svetoga Franje i uljepšala proslavu.

Dio likovnih radova članova FSR-a Čitluk, koji su izloženi u župnoj dvorani u Čitluku

Radovi do daljnjega ostaju izloženi u župnoj dvorani u Čitluku, pa svi koji su zainteresirani i imaju mogućnost, pozvani su da svrate i razgledaju radove.

Svoje dojmove o izložbi, ali i o radu bratstva Trećeg reda u Čitluku, iznijeli su i ministar bratstva Josip Primorac te duhovni asistent bratstva fra Miro Šego. Obojica su istaknuli kako su ponosni na braću i sestre koji su se odvažili i upustili u ovakav projekt, te kako su iznenađeni da imaju ovoliko talentiranih osoba u bratstvu.

Cijelu emisiju ‘Iz evanđelja u život’, u kojoj članovi bratstva Čitluk govore o izložbi povodom svetkovine sv. Franje, poslušajte na našem YouTube kanalu.

Josipa Vukoja

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne