Futsal reprezentacija svećenika BiH najavljuje prvo mjesto na Euru i poručuju: ‘Vrime je’

Posjetili smo trening futsal reprezentacije svećenika Bosne i Hercegovine koja se u Kreševu pripremala za Europsko prvenstvo. Euro se igra sljedeći tjedan, a u skupini s malonogometašima svećenicima iz BiH su još i Kosovo, Srbija te Slovenija, a ukupno sudjeluje 16 reprezentacija. Ako prođu skupinu, u što nitko ne sumnja, vjerojatno se križaju s Hrvatskom ili Portugalom. Posljednje dvije godine prvenstvo nije igrano zbog pandemije koronavirusa, a na zadnjem koje se igralo Bosna i Hercegovina izgubila je u finalu od Poljske i to tek nakon penala.

O dosadašnjim iskustvima na Europskim prvenstvima govorio nam je kreševski župnik i gvardijan fra Josip Tomas.

”Bio sam na desetak prvenstava. Iskustva su jako lijepo. Upoznajemo svećenike iz drugih zemalja, razgovaramo, razmjenjujemo iskustva. Ove godine idemo u Rumunjsku. Nadam se da će nam biti lijepo. Upoznat ćemo Rumunjsku…”, kazao nam je fra Josip Tomas i ako ste kao i ja pomislili da je rezultat na ovim natjecanjima u drugom planu, prevarili ste se.

”Rezultat nikad nije u drugom planu”, kroz smijeh nam objašnjava fra Josip i dodaje kako je rezultat uvijek motiv te da se oni uz sav svoj svećenički angažman trude i na sportskom području.

Kreševski župnik i gvardijan fra Josip Tomas

”I kroz nogomet odgajamo mlade. Učimo ih odgovornosti poštovanju, da se ne psuje na nogometnim utakmicama… Znači, učimo ih kulturi, a svakako nam je nam je motiv biti među boljima u Europi. Do sada je naša reprezentacija svećenika osvajala, druga, treća, četvrto mjesto. Najlošiji rezultat je bio peto mjesto. Uvijek nam izmakne to prvo mjesto jer nam je nedostajalo i te sportske sreće”, kazao je fra Josip, koji je sa stilom odgovorio i na naš upit: ”Je li sada vrijeme za prvo mjesto?”

”Nadam se. Što kažu Dalmatinci za Hajduk: ‘Vrime je.’ Vrime je da i mi uzmemo to prvo mjesto, napokon”, govori nam fra Josip, koji je u Kreševu domaćin svećenicima iz cijele BiH, dok promatramo žustri trening najboljih svećenika nogometaša pod paskom izbornika Mate Neretljaka.

”Svatko želi dobiti mjesto u prvoj ekipi. Normalno da je pozitivan naboj i da se ide žestoko i žustro, ali pazimo jedni druge. Normalno da se ozbiljno radi, jer ovo se shvaća ozbiljno. Za ovo se i priprema, jer uz sve svoje obveze nađemo vremena da se sastanemo i odradimo dobar trening”, kazao nam je fra Josip, koji je trening napustio ranije, jer kao pravi domaćin nikome nije dao otići iz Kreševa bez druženja u samostanu i, naravno, večere, a svu tu laganu hranu prilagođenu sportašima trebalo je i pripremiti.

Dopinga nije bilo, ali za dobar uspjeh na Europskom prvenstvu nakon posljednjeg treninga nazdravilo se šljivovicom, na što je zažmirio izbornik Mato Neretljak.

Izbornik Mato Neretljak

”Spremni su za Europsko prvenstvo. Dosta su dobra ekipa. Zadnji put smo u Pragu izgubili na penale od Poljaka. Imamo dobru i kvalitetnu ekipu. To su svećenici, kulturni, pametni, dobro uče, ima i dosta dobrih nogometaša pa se nadamo da ćemo ove godine ostvariti dobar uspjeh”, kazao nam je Neretljak, a trening koji smo gledali bio je dosta naporan s puno rada, bez opuštanja i neizostavnom galamom. Sve je kao i na treningu bilo kojeg sportskog kolektiva, samo nema psovke.

”Nema psovke”, smije Neretljak, koji je ovu reprezentaciju vodio i u Pragu kada ih je doveo do finala.

”Imam dosta prijatelja tu. Slušaju, dobri su momci. Ne znam je li netko na prvenstvu jači od nas, ali sigurno smo u najvišem rangu. Okupljamo se i treniramo svaki tjedan ovdje u Kreševu, momci upijaju i akcije i sve pa vjerujem da ćemo ove godine biti bolji nego prošli put”, kazao je Mato Neretljak, a biti bolji nego prošli put znači osvojiti prvenstvo. Neretljak je u stručnom stožeru za mlade reprezentacije u HNS-u s Ognjenom Vukojevićem, ali ne krije kako mu je čast voditi i ovu reprezentaciju.

”Fra Ivica Tomas je bio na službi u mojoj rodnoj župi u Tolisi. Družili smo se, igrali nogomet i na njegovu zamolbu postao sam izbornik. Vjernik sam, idem u crkvu. Puno mi to znači. I kroz karijeru i kroz život Bog je onaj koji nam pomaže. Najčešće ga se sjetimo u najtežim trenucima, ali uvijek je uz nas”, kazao je Neretljak, ističući kako su mnogi sportaši vjernici, ali ne ističu to često, iako ih je sve više koji ističu svoju vjeru i pomoć s neba, a budući da smo reportažu s treninga radili u srijedu, na dan kad je umro Miroslav Ćiro Blažević, morali smo se prisjetiti i legendarnog trenera svih trenera.

”Bio je jedan od mojih trenera. Jedan veliki prvo čovjek, a onda i trener. Puno smo mogli od njega naučiti. Imao sam sreću i prigodu surađivati s njim, kao i s Ottom Barićem i Cicom Krnajčarom. Pričam samo o ljudima koji su nas napustili, ali jednostavno takav je život. Neka mu je laka zemlja i hvala mu na svemu”, zaključio je Nerteljak, a što su nam on i fra Josip Tomas još rekli poslušajte u audiozapisu.

Malonogometnu reprezentaciju svećenika čine: fra Nikola Pejčin (župni vikar – Livno), don Dražen Kustura (župnik – Novo Sarajevo), fra Ivica Tomas (župnik – Banbrdo), fra Nikica Tomas (HKM Krefeld), don Vladimir Pranjić (ekonom Vrhbosanske nadbiskupije), fra Mario Jelić (župnik – Ljubučić), fra Ivan Jelić (župni vikar – Ljubunčić), fra Jure Perić (župnik – Livno), fra Ivan Tučić (župnik – Bihać), don Stjepan Didak (župnik – Jelaške), fra Ivan Stanić (župni vikar – Tolisa), fra Jure Šekerija (župni vikar – Bugojno), don Josip Papak (ekonom Vrhbosanske teologije), don Ljubo Zadrić (profesor na KBF-u Sarajevo), fra Ivan Hrkać (župni vikar – Međugorje), fra Josip Tomas (župnik i gvardijan – Kreševo), Mato Neretljak je izbornik, Ivica Vincetić pomoćni trener, a Saša Tirić je fizioterapeut.

Velimir Begić

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne