Iz evanđelja u život – Časoslov kao obveza trećara

Časoslov je molitvena rutina koja nije rezervirana samo za Bogu posvećene osobe, nego se preporučuje i laicima u Crkvi. Sastoji se od skupine molitava za svaki dan, u različitim trenucima, od jutra do noći. Svjetovni franjevci – trećari su također pozvani pridružiti se molitvi časova. Više o tome u subotnjoj emisiji „Iz evanđelja u život“ govorila je nacionalna povjerenica za formaciju  Franjevačkog svjetovnog reda, Mirela Barbarić.

Božanski časoslov je molitva Crkve kojom se, prema staroj kršćanskoj predaji, davanjem hvale Bogu posvećuje čitav tijek dana i noći. Kada tu divnu pjesmu hvale prema propisu pjevaju svećenici i drugi koji su odlukom Crkve za to određeni, ili kad je na odobreni način Kristovi vjernici zajedno mole sa svećenikom, tada je to zaista glas same Zaručnice koja oslovljava Zaručnika, štoviše, to je molitva koju Krist sa svojim tijelom upravlja Ocu.

Božanski časoslov Crkva moli ‘bez prestanka’, pa je časoslov tako uređen da se slavljenjem Boga ‘posveti čitav tok dana i noći.

Molitelji časoslova sjedinjuju se s Kristovim molitvama koje on neprestano upućuje Bogu za sve ljude i njihove potrebe. Osim za molitvu u crkvi, časoslov je pogodan i za molitvu u obitelji i ima sedam molitvenih časova koji prate tijek dana.

Sastavni su dijelovi molitve časova himni, psalmi i hvalospjevi, antifone, biblijska čitanja, molbenice, prošnje i molitve te određeni izabrani tekstovi koji prate liturgijska vremena kroz godinu: došašće, božićno vrijeme, korizmu, vazmeno vrijeme te vrijeme kroz godinu.

Razni dokumenti FSR-a govore o redovitoj molitvi časoslova jutrom i večeri, kao obaveza svejtovnih franjevaca.

Tako pravilo FSR-a 8 kaže: „Kao što je Isus bio pravi Očev klanjatelj, neka tako i oni nastoje da im molitva i razmatranje budu duša života i rada. Neka sudjeluju u sakramentalnome životu Crkve, osobito u Euharistiji; i neka se pridruže liturgijskoj molitvi u jednome od oblika koje je Crkva predložila, proživljavajući na taj način iznova otajstvo Kristova života.“

A Generalne konstitucije (14,4) nadopunjavaju: „Braća i bratstva neka se drže odredaba Obrednika što se tiče različitih oblika pridruživanja u liturgijskoj molitvi Crkve, dajući prednost liturgijskome slavlju Časova.“

Cijelu emisiju „Iz evanđelja u život“ o molitvi Časoslova i obvezi trećara poslušajte na našem YouTube kanalu.

Josipa Vukoja

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne