Knjiga „Svjetlost u boli“ mr. sc. Darje Pavlović Rozić, liječnice iz Mostara

Knjiga „Svjetlost u boli“ mr. sc. Darje Pavlović Rozić, liječnice internistice iz Mostara, kliničke imunologinje, bila je poticaj za gostovanje u emisiji Susret Radiopostaje Mir Međugorje.

„Iz svakog retka i između svih redaka očituje se njezin pozitivan stav prema pacijentu, čovjeku patniku, s kojim dijeli njegove tjeskobe, radosti i nade. Iskrenost i jednostavnost bude radoznalost čitatelja i potiču ga da i on otkrije u svom životu i radu kako pristupati drugima i obogatiti se obogaćujući druge“ napisao je u recenziji Ivan Marijanović.

Knjiga donosi šesnaest priča, šesnaest naslova koje je autorica dala prema svom doživljaju pacijenta, šesnaest situacija bolesti i liječenja, što je za dr. Darju zbližavanje s čovjekom u potrebi. Zanimljiva je njezina ljubav prema pacijentu, koja je prepoznata pa i, barem donekle, uzvraćena. Tako joj je „Cvijet“ pisala poruke u bolnicu u Zagreb, gdje se i sama doktorica našla u ulozi pacijenta. O jednoj od njih doktorica kazuje:

„Ja u bolesničkom krevetu u Zagrebu, a meni moja pacijentica piše – draga doktorice, ja sam danas bila u Međugorju, naručila svetu misu za vaše ozdravljenje. Kada sam se zaliječila i vratila u Mostar, ta je moja pacijentica već je bila umrla. Zamislite, podršku dobiti od tako teške pacijentice! Njezina mi je sestra kasnije rekla – moja je seka završila svoje poslanje na ovome svijetu i otišla u Gospodinovo naručje… Tada sam, se i ja sjetila vlastitih gubitaka“ nastavila je svoj zanimljiv i od slušatelja iznimno dobro prihvaćen govor u emisiji Susret.

Dr. Darja je dodala kako joj je p. Antun Cvek za vrijeme studija Medicinskog fakulteta u Zagrebu, budući da je dvije godine volontirala u Kapi dobrote, predložio da ostane u tom gradu raditi, na što je ona suočena s gubitkom oca i brata rekla „Više ne mogu ljudima darivati radost jer u duši nosim bol“. I vratila se rodnoj Hercegovini gdje daje puno više od onoga što se od liječnika očekuje.

„Vidjeti i znati da ima takvih ljudi koji sebe daju za život drugoga, da taj život bude u punini, doista je utješno i budi nadu u ovom svijetu punom sebeljublja, sebičnosti i samodostatnosti. Ovom knjigom otvara se vidik koji nadilazi uske, katkad sterilne, profesionalne usluge i postaje zagrljaj ljudskosti. … Hvala dr. Darji što nam otkriva neslućene dimenzije služenja u ljubavi, što je zapravo kristovski motiv. Jer nema veće ljubavi nego dati svoj život za prijatelje! Dakako da davanjem Darja nije na gubitku, nego i ona uživa plodove svoje žrtve i predanja“ zapisao je don Ivan Marijanović, koji je također sudjelovao u emisiji Susret, kao i pacijentica Ilijana Azinović, novinarka iz Mostara.

Emisiju poslušajte na našem YouTube kanalu.

Višnja Spajić

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne