Matea Soldo i Mirjana Ćavar, članice Nacionalnog vijeća FSR-a BiH najavile kapitul koji je u subotu u Međugorju

U posljednjoj emisiji „Iz evanđelja u život“, prije ljetne stanke gostovale su Matea Soldo i Mirjana Ćavar, članice Nacionalnog vijeća Franjevačkog svjetovnog reda u Bosni i Hercegovini.

Matea je svoj franjevački put započela još u osnovnoj školi, u maloj Frami. Nakon odlaska na studij u Zagreb, ona i prijateljica su osjetile da bi trebale učiniti korak dalje i učlanile su se u bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda Dubrava.

”Tek je bilo osnovano to mjesno bratstvo u dubravi 2008. i mi smo se tamo priključile. Od tada sam u Trećem redu. 2009. prvi zavjeti, 2011. trajni zavjeti. I tako je to sve dalje teklo. Što za mene znači svjetovni red, mogla bih puno toga reći. Nekako mi je to kao druga obitelj. Kada imaš neki problem, poteškoću, možeš ga podijeliti s braćom i sestrama, imaš iza sebe vojsku molitelja i prijatelja”, ispričala nam je Matea., a potom je svoj franjevački put opisala i Mirjana.

”U Franjevački svjetovni red sam se primljena 2010., a trajne zavjete dajem 2013. Generacija sam koja nije imala Framu u srednjoj školi i nekako kad bi gledala framaše uvijek bi mi bio neki osjecaj kako bi bilo lijepo pripadati negdje gdje smo svi okupljeni oko Krista u zajedništvu. O FSR-u nisam puno znala kako djeluje sada.  Moja baka je bila trećarica, moja mama je trećarica, ali to je onaj stari kov trećara koji svakodnevno moli krunicu sv. Franje živi svoje franjevaštvo u obitelji i to je to. U crkvi bih viđala naše trećarice kako su povezane, kako je neka posebna spona među njima. Često bih sebe uhvatila u razmišljanju kako bi bilo biti dio njih. Vremenom kroz molitvu i češće odlaske na svetu misu u meni je sazrijevala ideja da se priključim FSR-u, ali sam uvijek mislila da nisam dostojna biti dio te zajednice. Čak sam jedanput pitala jednog svećenika kao razmišljam o tome da se priključim FSR-u, ali nekako mislim da nisam dostojna na što mi je on rekao da nisam ali tko od nas jeste i da se svakako trebamo truditi kroz život biti što dostojniji zvati se svjetovnim franjevcem. I tako sam se na ovaj moj franjevački put odvažila krenuti 2010. godine i dalje je sve povijest”, kazala nam je Mirjana.

Nacionalno vijeće Franjevačkog svjetovnog reda Bosne i Hercegovine

Matea i Mirjana su objasnile što je to kapitul te najavile Nacionalni kapitul Franjevačkog svjetovnog reda BiH, koji će se održati u subotu, 10. srpnja, u Međugorju. Kapitul će biti izborni. Na njemu će biti izabrano novo Nacionalno vijeće.

Njih dvije su bile dva mandata u Nacionalnom vijeću.

”Moje iskustvo kao članice nacionalnog vijeća je jako pozitivno. Kada sam prihvatila službu tajnice u nacionalnom vijeću bila sam tek nekih pola godine trajno zavjeotvani član i mislila sam ‘ajme kako ću ja to, mogu li ja to…’. Ali vremenom se sve to nekako posložilo, naučila sam mnogo toga. Tako da često naglašavam koliko god sebe daješ nekako dobijaš strostruko. Stekla sam nova, ne mogu samo reći prijateljstva, već kako to samo može biti u FSR-u, specijalne spone s dragim ljudima i to ne samo iz BiH već i iz svijeta”, istaknula je Mirjana o iskustvu iz toga razdoblja.

”Moje iskustvo kao članice Nacionalnog vijeća u dva mandata, kao nacionalna ministra, nekako se vremenom to sve mijenjalo. Iz početka, kao kad te netko ubaci u vatru. Dosta mlada, kada sam se vratila iz Zagreba sa studija, kažu kao Matea će biti nacionalna ministra. Ništa nisam ni znala, kako šta funkiconira, šta treba činiti. Ali vremenom, uz potporu drugih članova vijeća i druge braće i sestara, lagano učiš. Tu je puno stečenog iskustva, puno blagoslova primljenoga. Kada dadneš i uložiš svoje vrijeme i svoj trud baš puno toga dobiješ natrag što te obogati, što te čini boljim i drugačijim”, govori nam Matea.

Gošće su se prisjetile i važnijih događanja koja su obilježila proteklih sedam godina, a posebno su istaknule kako je BiH bila domaćin  II. europskog kongresa FSR-a i Frame u Mostaru 2015., te kako je deset predstavnika Frame i FSR-a sudjelovalo na III. europskom kongresu u Litvi 2018.

Ovih dana tiskan je i novi Statut Franjevačkog svjetovnog reda BiH, o čemu su nam također govorile Mirjana i Matea. Cijelu emisiju poslušajte na našem YouTube kanalu.

Josipa Vukoja

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne