Molitveno-humanitarna akcija framaša i trećara u Hercegovini

Već nekoliko godina područna vijeća Frame i Franjevačkog svjetovnog reda u Hercegovini organiziraju korizmenu molitveno-humanitarnu akciju. U vremenu smo korizme, što znači da je još jedna takva akcija upravo u tijeku, pa je to bio povod da u emisiji Iz evanđelja u život razgovaramo s Ana Marijom Nuić, područnom predsjednicom Frame Hercegovina i Marijanom Barbarić, područnom ministrom OFS-a.

Marijana je za početak govorila o humanitarnom dijelu akcije. Ove godine se sredstva prikupljaju za osobe kojima je potrebna pomoć za kupnju invalidskih kolica, naočala i ostalih ortopedskih pomagala. Osobe kojima će to biti uručeno pronašli su trećari u svojoj okolici diljem Hercegovine. Akcija je zamišljena tako da ju u svojoj župi zajednički organiziraju framaši i trećari. To će pomoći u njihovoj boljoj povezanosti i suradnji, a i pomoći će potrebitima. Akciju svaka župa osmišljava kako želi, a većinom je to prodaja maslinovih grančica, kolačića i slično.

Ana-Marija je pojasnila molitveni dio akcije, u koji su uključeni svi trećari i framaši u Hercegovini. Molitveni dio pod nazivom Ljubav nije ljubljena sastoji se od evanđelja dana i kratkog razmatranja, a također je već tradicija da se uz razmatranje upoznaje i život nekoga sveca. Ove godine je to Blažena Djevica Marija. Ova razmatranja objavljuju se na društvenim mrežama i svaki dan se šalju svakom od bratstava. Također, kroz vrijeme korizme svako bratstvo Frame i OFS-a moli za neko drugo bratstvo u Hercegovini.

Marijana se osvrnula i na akcije koje su provođene prethodnih godina i lijepe rezultate koji su proistekli iz toga. Bratstva su se svake godine potrudila i nešto organizirala, a župljani se svesrdno uključili i pomogli.

Marijana i Ana-Marija ukratko su iznijeli i statistiku OFS-a i Frame u Hercegovini, a govorile su i o tome kako izgleda kada framaši i trećari rade nešto zajedno i kako framaši uopće doživljavaju trećare.

Cijeli razgovor poslušajte u emisiji Iz evanđelja u život na našem YouTube kanalu.

Josipa Vukoja

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne