Otkriven spomenik za učenike koji su poginuli u eksploziji 1951. u Čitluku

Povodom 72. obljetnice stradanja jedanaest učenika u Čitluku danas je otkriveno i blagoslovljeno spomen obilježje. Čitlučani se na današnji dan prisjećaju tragičnog događaja koji se dogodio 7. Veljače 1951. godine kada je život izgubilo 11 učenika, a četvero učenika je ranjeno. Vraćajući se kući, učenici Osnovne škole Čitluk naišli su na eksplozivnu napravu iz Drugog svjetskog rata, koja je u tom trenutku eksplodirala.

Prije otkrivanja i blagoslova spomenika u crkvi Krista Kralja u Čitluku slavljena je sveta misa.

Spomen obilježje smješteno je na platou pored glavnog ulaza u groblje Podadvor, a izradu je iniciralo Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk i realiziralo ideju o izradi spomenika.

Sami spomenik za jedanaestero poginulih učenika pun je simbolike i povezan je s Brotnjom, s nacionalnim i vjerskim identitetom, pripadnosti hrvatskom narodu i katoličkoj vjeri.

Obljetnica stradanja jedanaest učenika obilježit će se u Čitluku u utorak, 7. veljače. Povodom 72. obljetnice stradanja učenika u župnoj crkvi Krista Kralja u Čitluku u 10 sati bit će slavljena sv. Misa, a nakon misnog slavlja u blizini mjesta stradanja bit će otkriveno i blagoslovljeno spomen obilježje.

Smrtno su stradali su učenici petog razreda čitlučke osnovne škole: Zdravko Kordić (Barišin), Mirko Barić (Stankov), Drago Vidić (Antin), Ivica Pejdo (Jozin), Stojan Ljolje (Matin) iz Blizanaca, Niko Karačić (Rafin) iz Biletića, Pero Prskalo (Marijanov), Jago Zubac (Andrijin), Drago Zubac (Ivanov), Jure Zubac (Ivanov) i Slavko Buntić iz Paoče.

Uz to, ranjeni su: Ivan Jerkić (Karlov) i Pero Krndelj iz Blizanaca te Ivan Paponja (Žarkov) i Mate Doko (Jakovljev) iz Paoče.

Za ovih jedanaestero poginule broćanske djece podignuti su i križevi na memorijalnom Groblju mira na Bilima.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne