Sjećanje na Ljubicu Lukić, nekadašnju glavnu urednicu Radiopostaje Mir Međugorje

Prije 20 godina, 19. prosinca 2001. godine, u Zagrebu je preminula naša nekadašnja glavna urednica Ljubica Lukić, koja je rođena 11. studenog 1959. godine u Konjicu, kao najmlađe, šesto, dijete u roditelja Luke i Milke Lukić. U rodnom mjestu je pohađala osnovnu školu i gimnaziju. Studij defektologije je završila na zagrebačkom sveučilištu, a kao defektolog radila je s djecom u Zagrebu, Splitu i Mostaru. U tijeku rata uključila se u skrb djelatnika vojne policije i uređivala je vojni časopis. U veljači 1998. dolazi na radiopostaju “Mir” Međugorje na kojoj je dvije godine bila glavna urednica. Pisala je i poeziju, pomagala u liječenju alkoholičara i osoba oštećena sluha. Radila je u Srednjoj ugostiteljskoj školi u Mostaru, a povodom 20. obljetnice njene smrti, odlučili smo ovom specijalnom emisijom oživjeti sjećanje na Ljubicu Lukić.

O njenim najranijim godinama života, školovanju i studiranju, za naš program progovorila je njena sestra Lenka Ćorić. Njena nećakinja Maruša Bartolić, prisjetila se radosnih trenutaka koje je provela sa svojom tetom Ljubicom, te nam kazala zašto ju je posebno voljela, i zašto joj je Ljubica bila uzor u životu. Nekih zanimljivih crtica iz života Ljubice Lukić, prisjetila se i njena bliska prijateljica Danijela Kegelj, a lijepih uspomena prisjetio se i fra Ante Marić.

U drugom dijelu emisije, osvrnuli smo se na njen rad na RPMM, a njenog prvog dolaska prisjetio se prvi ravnatelj Informativnog centra Mir Međugorje fra Miljenko Mića Stojić. Ljubica Lukić u veljači 1998. godine, odgovorila je na poziv da postane dio radijske obitelji, a uskoro je prihvatila težak i odgovoran posao glavne urednice. Kako je bilo raditi s Ljubicom, prisjetila se i prva glavna urednica, koju je Ljubica naslijedila, Marija Dugandžić. Tih prvih godina Radio postaje Mir Međugiorje, kada se skromnim, ali opreznim koracima stvarao  program, bilo je važno pronaći nove osobe koje će se svim svojim srcem odazvati na poziv Kraljice Mira, te putem radijskih valova širiti Radosnu vijest. Jedna od tih osoba je i naš kolega Dragan Soldo, koji se prisjetio svoga prvoga susreta s Ljubicom.

Glas Ljubice Lukić utihnuo je 19. prosinca 2001. godine u bolnici u Zagrebu, no mi smo zavirili u naš arhiv, i pronašli njen glas, kakvog ga pamte njeni najmiliji. Stoga poslušajte cijelu emisiju, koju smo emitirali povodom 20. obljetnice smrti nekadašnje glavne urednice Radiopostaje Mir Međugorje Ljubice Lukić.

Andrija Šego
Foto: Privatni album

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne