Svečana akademija u prigodi 20. obljetnice Didakovih dana u ponedjeljak u HNK Zagreb

Svečana akademija u prigodi 20. obljetnice Didakovih dana pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, a uz supokroviteljstvo Hrvatskog narodnog sabora BiH te u nazočnosti državnog vrha i uzvanika iz hrvatskog javnog života, održat će se u ponedjeljak 9. listopada 2023. u 11 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

”Međunarodna kulturno-znanstveno-duhovna manifestacija „Didakovi dani“, koja je pokrenuta u čast velikog dobrotvora i prosvjetitelja fra Didaka Buntića slavi 20 godina postojanja. Tim povodom ćemo se prisjetiti njegovih velikih djela i zasluga za hrvatski narod, uručiti priznanja onima koji promiču vrijednosti koje je živio te predstaviti vrhunske glazbene mlade talente, kakve je i sam poticao, kroz prigodni koncert” priopćili su organizatori.

Fra Didak Buntić s gladnom djecom Hercegovine na putu za Slavoniju

Fra Didak Buntić (1871–1922) bio je hercegovački franjevac i provincijal, graditelj, narodni dobrotvor, prosvjetitelj, političar i jedna od najutjecajnijih osoba u Bosni i Hercegovini početkom 20. stoljeća. U godinama velike gladi krajem Prvog svjetskog rata spasio je preko 12.000 djece prikupljajući pomoć za gladne, te odvodeći djecu iz Hercegovine i Bosne u plodne krajeve Slavonije i Srijema, gdje ih je privremeno udomio kod dobročinitelja. Kroz njegove programe masovnog opismenjavanja, od 1910. do 1917., naučilo je čitati i pisati oko 20.000 ljudi. Također je osmislio program gospodarske, infrastrukturne i kulturne obnove Hercegovine. Bio je iznimno vezan za Zagreb, gdje je dobivao potporu za svoje projekte, a gdje je 1919. otvorio konvikt za školovanje siromašnih talentiranih učenika i studenata. Često ga se naziva Ocem Hercegovine te Hercegovačkim Mojsijem.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne