‘Ti si blagoslov u ovoj kući’

„Ti si blagoslov u ovoj kući“, riječi su sina Matije Bevanda, nastanjene u župi Međugorje, koja danas slavi 100. rođendan. Jedine su to riječi koje će on izgovoriti u ovoj emisiji, ali smo prepoznali njihovu snagu i izdvojili ih u naslov emisije. Puno će nam više reći sama slavljenica, iako u stotoj godini još pokretna, dobrog sluha i vida, bistrog razuma.

A reći će nam i fra Karlo Lovrić i to najviše u stihovima. On je za 100. rođendan opjevao u desetercu život stogodišnje Matije. Njegovu će pjesmu za ovu prigodu uz gusle otpjevati Jure Miloš.

Sveto pismo govori o blagoslovu duboke starosti, kada se dočekaju djeca djece svoje. Još više od toga dočekala je Matija, koja će reći: „Tribala sam davno umrijeti, ali hvala Bogu koji me još drži“.

Čuli smo u Međugorskim minutama i više od te žene vjere i molitve. A od njezinog sina samo jednu rečenicu, odgovor na te njezine riječi „Neka te baba, ti si blagoslov u ovoj kući.“ Dovoljno za pouku.

Da nema vjere, da nije upoznala Boga kaže da do sada ne bi ni živjela, živjela bi  živinskim životom da Boga ne poznaje i da ne vjeruje – što bi drugo bio život bez Boga. Prilog je pripremila Višnja Spajić, a donosimo ga u audiozapisu.

Fra Karlo Lovrić i Matija Bevanda

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne