Tradicijska kultura potresom pogođenog područja u Hrvatskoj

U prvoj ovogodišnjoj emisiji Sitan kamen do kamena govorili smo o tradicijskoj kulturi potresom pogođenog područja Republike Hrvatske odnosno Sisačko-moslavačke županije. U emisiji su nam se javila tri gosta s terena

Prva gošća u emisiji bila je Helena Idžan predsjednica KUD Kolovrat iz Lekenika koja se javila s terena gdje raspoređuju pomoć stradalim selima ove županije. U svom javljanju kazala nam je s čime se trenutno ovo područje najviše bori, a to su hladnoća i neprospavane noći. Helena se zahvalila svima koji pomažu ovom području i pozvala da to i dalje činimo.

Drugi gost emisije bio je predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije koji nam se u emotivnom obraćanju osvrnuo i na teško stanje kulture.

Treća gošća bila je Valentina Dačnik stručna suradnica za plesnu kulturu Hrvatskog sabora kulture koji inače svoju državnu smotru održava u Sisku.

Svakako smo se spomenuli i kulturnih dobara ovoga lijepoga kraja bogate tradicije, koja je trenutno pod dodatnom ugrozom. Tijekom emisije korišteni su snimci glazbenih motiva iz ovoga područja. Na samom koncu prve ovogodišnje emisije poslušali smo tonski zapis koreografije Na Baniji bubanj bije koreografa dr. sc. Ivan Ivančan, u Glazbenoj obradi: dr. sc. Ivan Ivančan i Marijan Makar koja je izvedena na godišnjem koncertu ansambla Lado 2017. godine u pripremi gospodina Andrije Ivančana.

U ovoj koreografiji prikazani su običaji  Područja Banije koje se etnološki nalazi na granici alpske, panonske i dinarske sfere. Čitavo područje poprimilo je ponešto od folklornih elemenata svih tih strana. Tu su se sačuvali mnogi arhaični oblici plesa, pjesme, svirke i nošnje. Kada kirjalice, djevojke iz hrvatskih sela, dođu na Spasovo srpskim susjedima i izvedu svoje obredno kolo, bit će dobar urod lana i drugih poljoprivrednih proizvoda. Slično se vjerovalo i povodom dolaska srpskih momaka čaroičara u hrvatska sela. Uz starinski bubanj i svirale, tamburaše, starije i nove pjesme i plesove, završava zajedničko veselje. Poslušajte emisiju Sitan kamen do kamena koju uređuje i vodi Vedran Vidović.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne