U Rami uskoro blagoslov kipa Kraljice Mira na Gospinu trgu

Gospin trg u Rami, u mjestu Podbor, bit će uskoro mjesto gdje će biti postavljen kip Gospe Kraljice Mira istovjetan onome kakav se nalazi ispred crkve sv. Jakova u Međugorju. Bit će to mjesto susreta i poveznica Rame i Međugorja. Mnoge priče prethode ideji izgradnje Gospina trga, te postavljanju kipa Kraljice Mira, kao i mnogi ljudi i njihova iskustva. Priča je to o jednom hodočasničkom zavjetu, prvim ramskim hodočasnicima u Međugorje iz godine 1982., dobrim ljudima koji su im bili okrjepa na tom hodočasničkom putu, pa sve do sinova i unuka prvih hodočasnika koji su krenuli u realizaciju ovog lijepog projekta.

Gospin trg u Podboru dobila ovih dana svoje zacrtane konture, a blagoslov kipa trebao bi biti 19. ovoga mjeseca, kako bi onda hodočasnici iz Rame 22. lipnja s tog mjesta krenuli pješice u Međugorje gdje se očekuju u povodu ovogodišnje obljetnice Gospinih ukazanja. Ivan Bilić jedan od inicijatora ove ideje kazao je za Radiopostaju Mir Međugorje kako je inicijativa pokrenuta prije pet godina, a nju su između ostalih pokrenuli Dinko Juričić, te Ivanov zet iz Rame Ivan Ćališ koji je, nažalost, u međuvremenu preminuo.

”Riječ je o tome da se u povodu 40. obljetnice hodočašća hodočasnika iz Rame u Međugorje postavi znak ili simbol toga događaja, da imamo za uspomenu” kazao je Ivan, te dodao da su ”sada na 70 posto završenih radova”.

”Kip Gospe Kraljice Mira je već dopremljen u Ramu, ali su se čekali svi potrebni dokumenti vezani za prostor na kojem će biti postavljen”, kazao je Bilić ”prostor gdje će biti postavljen kip, u vlasništvu je obitelji jednog od međugorskih hodočasnika pokojnog Mile Ćališa Penave. Oni su donirali zemljište, tu nismo imali nikakvih problema. Željeli smo da sve bude regularno i uz završenu potrebnu dokumentaciju i to je malo duže vremenski potrajalo. Tri mjeseca su se ‘gonjali papiri’, a u 15 sada smo gotovo završili sve radove. Mi smo sebi zadali zadatak da do polaska za Međugorje 22. lipnja pokušamo sve napraviti i mislim da će nam sve uspjeti!”

Govoreći pak o prostoru budućeg Gospinog trga u Podboru Ivan ističe kako se radi o prostoru površine 500 kvadratnih metara. Trg će biti kružnog oblika, a Gospin kip će biti u središtu toga prostora. Tri će staze voditi od puta prema kipu, trg će biti ukrašen s dvije zelene površine, a bit će postavljene i klupe, za dobronamjernike i prolaznike koji će tu dolaziti, pomoliti se, sjesti.

”Mi smo ga nazvali trg i ima lijepi pogled na Franjevački samostan na Šćitu, lokacija je prilično dobro izabrana. Imamo još neke sitne završne radove učinit na kamenu, na ogradi oko samoga kipa, majstori su kazali kako im za to treba 7 do 10 dana. U tom vremenu ćemo dogovoriti dolazak našega župnika fra Andrije i međugorskog župnika fra Marinka Šakote. Naša je nakana da blagoslov bude 19. lipnja. Međugorski župnik je izrazio želju, što bi nama bilo jako drago, da dođe on i jedna skupina ljudi, da se obavi blagoslov i slavi Misa”, kazao je Ivan Bilić.

Sjećanje na 40 godina hodočašća u Međugorje iz Rame u središtu je ovoga događaja, ali i želja da se ima jedna polazna točka odakle će u budućnosti hodočasnici polaziti na hodočašće u Međugorje.

”Ako Bog da 22. lipnja odatle će krenuti i ove godine. Koliki broj još točno ne znam. Lani nas je bilo 106”, kazao nam je u razgovoru Ivan Bilić, a cijeli razgovor s njim dostupan je u audiozapisu.

Dragan Soldo

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne