Uzalud vam potkopavanje, papa Ivan Pavao II. je svet

Sveta Stolica je 10. studenoga objavila poduže izvješće o bivšem nadbiskupu Washingtona, kardinalu Theodoreu McCarricku, kojeg je papa Frane prošle godine sveo s kleričkog na laički stalež, nakon što ga je unutarnja vatikanska istraga proglasila krivim za seksualno zlostavljanje maloljetnika i odraslih te zloupotrebu moći. Ova tema izazvala je brojne komentare unutar i izvan Crkve, a u njima se navodi pogled na događanja navedena u izvješću i njegove posljedice po Crkvu. Među njima je i komentar pomoćnog biskupa Los Angelesa Roberta Barrona, koji je – prenosi portal bitno.net – poručio kako je u nedavno objavljenom dokumentu na površinu izišla sva grešnost i neuspješnost crkvenog sustava, ali i da se iz njega može iščitati i nada u oporavak.

Ono što je ljude ponajviše zanimalo u izvješću su djelovanja trojice papa tijekom čijeg su se pontifikata pojavljivali prigovori na McCarricka. “Mislim da se može reći da Ivan Pavao II. nije donio dobru odluku unaprjeđujući McCarricka, posebice kada ga je imenovao nadbiskupom Washingtona i kasnije kardinalom”, rekao je biskup Barron.

Ipak, ponudio je i opravdanje za ovu pogrešku poljskog pape koja je vezana za njegovo iskustvo življenja pod komunizmom. “Tijekom komunizma bilo je uobičajeno blatiti svećenike optužbama za seksualno napastovanje. Ivan Pavao II. bio je predodređen da bude skeptičan prema optužbama. No svejedno je proveo istraživanje i nije dobio adekvatne informacije od biskupa u Americi”, kazao je pomoćni biskup Los Angelesa, odlučno odbacivši tvrdnje onih koji slučaj pokušavaju iskoristiti kako bi kanonizaciju Ivana Pavla II. proglasili ishitrenom.

“Ne mogu zamisliti potpuniji način za potkopavanje Crkve od ovog skandala. Crkva je kroz stoljeća prošla kroz mnoga teška vremena. Ali ako imate bolji plan za potkopavanje svega onoga što Crkva radi od ovoga, pokažite mi ga, jer se ja ne mogu dosjetiti ničega goreg. To je remek-djelo neprijatelja Crkve”, zaključio je biskup Barron.

Kao posebna posljedica slučaja McCarick je obnova debate između branitelja i klevetnika Ivana Pavla II., koja je pratila njegovu kanonizaciju – priznanje da je osoba živjela i umrla na tako uzoran način da je s Bogom na nebu i da je vrijedna javnog štovanja kao sveca u crkvenoj zajednici. “Sveci su ljudska bića i sveci se, u svojoj ljudskosti, mogu prevariti”, rekao je papin biograf George Weigel. Čelnik Poljske biskupske konferencije, piše Hina, izjavio je da je McCarrick “cinično prevario” Ivana Pavla II., ali ne slažu se svi Poljaci s time. Netko je na ulični znak na Aveniji Ivana Pavla II. u Varšavi postavio naljepnicu pa sada na tom mjestu piše “Avenija žrtava Ivana Pavla II.”.

U cijelu ovu priču uvučen je i nekadašnji dugogodišnji osobni tajnik svetog pape Ivana Pavla II., a sada nadbiskup krakovski u miru, kardinal Stanisław Dziwisz. U medijima su se pojavljivale određene sumnje da je Dziwisz skrivao korespondenciju o slučaju McCarrick od pape Woytile, no, prema pisanju Cruxa, nedavno objavljeno izvješće ukazuje da su pisma koja je dobio proslijeđena poljskom papi, uključujući ono koje je u kolovozu 2000. poslao McCarrick kako bi se obranio od optužbi.

U razgovoru za Crux, Dziwisz je kazao kako je istini za volju McCarickovo pismo bilo adresirano na njega, “ali je zapravo bilo za Papu. Predao sam pismo, Papa ga je pročitao i poslao tajništvu Svete Stolice”, kazao je poljski kardinal i dodao kako “glavni papin suradnik u upravljanju Crkvom nije osobni tajnik, nego državni tajnik”.

Dziwisz je kazao i kako je Papa uvijek djelovao u duhu evanđelja, transparentno i nedvosmisleno dodavši da bi po pitanju McCarrickova slučaja “zasigurno osudio takve čine i pobrinuo se za žrtve” da je znao ono što danas znamo.

A poznato je kako su svojedobno svi ovi slučajevi pedofilije u svećeničkim redovima počeli isplivavati na površinu početkom ovog tisućljeća otkrivanjem strašnih kleričkih zločina u bostonskoj nadbiskupiji starih po nekoliko desetljeća, o čemu je prije par godina snimljen i Oscarom nagrađeni film “Spotlight”. Kad su svjedoci počeli javno pričati o kleričkim zlostavljanjima, iako već star i bolestan, papa Ivan Pavao II. sazvao je sve američke biskupe i tražio hitno djelovanje za iskorjenjivanje zlodjela pedofilije. Na tom tragu je nastavio njegov nasljednik papa Benedikt XVI. a današnji papa Frane pokazuje se kao osobito strog, i prema onima koji su to prikrivali, među njima i biskupima, i prema kršiteljima celibata koji to čine na najgori i najpodliji mogući način, iskorištavajući za svoje sklonosti – prije svega homoseksualne – maloljetnike, pa je tako, primjerice, lišio svećeništva i poznatog splitskog fratra pedofila fra Gracijana Gašperova.

Zaključio bih s riječima katoličke autorice Dawn Eden Goldstein, koja je napisala da izvješće o McCarricku nije promijenilo njezino uvjerenje o svetosti Ivana Pavla II., ali je promijenilo način na koji mu se moli. “Sada se molim: Dragi sveti Ivane Pavle II., ti si to slomio, ti to i popravi.”

Ivan Ugrin / Slobodna Dalmacija

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne