18.4 C
Međugorje
30.07.2121.

Kupreška kosidba postala dio UNESCO-ove nematerijalne kulturne baštine

Kupreška kosidba, tradicionalno natjecanje i manifestacija koja njeguje običaje uz nekadašnje ručno košenje trave u općini Kupresu u jugozapadnome dijelu BiH, postala je dio UNESCO-ove nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Kako su u srijedu navečer izvijestili iz ministarstva civilnih poslova BiH, ta je institucija danas obaviještena da je ‘Dan kosidbe ili Strljanica’ na 15. sjednici Odbora UNESCO-a upisana na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Kupreška kosidba ili Strljanica je višestoljetna tradicija u Kupresu. Godišnje okuplja tisuće posjetitelja i pratitelja ove iznimne kulturne manifestacije. Običaj kosidbe ručno rađenim kosama i viteško natjecanje kosaca predstavljaju godišnju krunu ove aktivnosti.

Inicijativu za nominaciju pokrenula je lokalna zajednica koja baštini ovu tradiciju, a upis na UNESCO-ovu listu doprinosi podizanju svijesti ne samo o važnosti nematerijalne baštine nego i važnosti njezina daljnjeg očuvanja i prenošenja na mlade, navodi ministarstvo civilnih poslova BiH.

Običaj natjecanja u košnji trave na Kupresu je četvrta po redu upisana nematerijalna baština Bosne i Hercegovine. Ranije se na tome popisu našao Zmijanjski vez, Konjičko drvorezbarstvo i Branja trave ive na Ozrenu, a Kupreška kosidba prvi je hrvatski oblik nematerijalnih dobara iz BiH upisan na listu svjetske zaštićene baštine.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne