Emitirana 1000. emisija Agape: ‘U svijetu straha postali ste istina’

”Telefonska centrala nam pada. Ovo nije normalno”, opisuju nam tonski realizatori Ante Jerković i Mario Komadina svoje ‘slatke muke’ koje su im prouzročili naši slušatelji, dok su uživali u slušanju i gledanju emisije Agape i nastavljaju – dokazujući nam kako je u ovoj tisućitoj emisiji puno toga bilo u znaku broja 1000 – da su ”imali više od tisuću poziva slušatelja”, a samo mali broj njih mogao se uključiti u ovu jubilarnu emisiju.

U tisućitoj emisiji Agape koju već dvadeset godina uređuje i vodi fra Mario Knezović, gost je zapravo bio fra Mario, a emisiju je vodila glavna urednica Radiopostaje Mir Međugorje. Na početku su se prisjetili samih početaka, ne samo emisije Agape, nego i drugih emisija u programu Radiopostaje Mir Međugorje, snimanja prvog jingla, prvog gosta…

Upravo taj prvi gost, fra Bože Vuleta, javio se i u ovu jubilarnu emisiju i još jednom bio gost s Fra Marija Knezovića i voditelju uživo čestitao na ovom jubileju. Prisjetili smo se i njegovih riječi iz te prve emisije emitirane 5. listopada 2001. godine, a potom je govorio o vremenu koje je prošlo od te prve emisije.

Nedohvatljiva slika u pokretu

”Kad spomenemo vrijeme, izlaze nam vječne žalopojke, ‘vrijeme leti’, ‘vrijeme prolazi’… Samo je pitanje jesu li to žalopojke o vremenu ili je to naša, kao što je rekao Tin Ujević, svakidašnja jadikovka. Vrijeme je slika u pokretu, ali nama nedohvatljiva. Neka emisija bude jedan agape, neka bude stol uz koji se ljudi druže, kao što je i do sada bila”, poručio je fra Bože Vuleta, a kroz emisiju smo čuli i neke od 1.254 dosadašnjih gostiju.

”Radujem se prigodom 20. godišnjice emisije Agape koju vodi fra Mario Knezović. Zadovoljstvo mi je da sam i ja bio gost u tim emisijima, a fra Mariju čestitam na vođenju tisuću emisija s istim žarom”, kazao je nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, a uz njega čestitke voditelju uputili su i Ljilja Vokić, Emilio Perić, Davor Pavuna,Tihomir Dujmović, Ivan Ugrin, Darko Pavičić…, a kao i svakoga petka navečer, u emisiji Agape sudjelovali su i brojni slušatelji. Oni koji su uspjeli dobiti liniju koja je bila užarena pa su se mnogi javljali komentarima na svim našim platformama i društvenim mrežama, a nisu rijetki ni oni koji fra Marija žele susresti uživo. Mnogima se i posreći.

”Jednom sam mijenjao gume na automobilu, a kada sam došao platiti, kažu mi: ”Plaćene su gume. Platio ih je onaj čovjek tamo”, rekli su mi i rukom pokazali na čovjeka koji je stajao ispred autoservisa. Kažem mu da se zabunio i da su to moje gume, a on mi kaže: ”Ne, ne, to su moje gume, vi ste ih za mene potrošili vozeći se u Međugorje i za moju obitelj. Mi slušamo svaku Vašu emisiju”, jedna je od anegdota koju je o svojoj emisiji ispričao fra Mario.

Samo jedan petak bez emisije

”Emisija Agape je mjesto susreta, a susreti su bogatstvo. Pa tako svaki vaš petak čini život bogatijim. I tako već više od 1000 petaka. Lijepo je biti dio tisuća petaka. Uvijek je fantastično biti dio, jer pripadati je božanski. Stoga čestitam, jer u svijetu praznine postali ste hrana, u svijetu kontrole postali ste pitanje, u svijetu straha postali ste istina. Ispričali ste mnoge životne priče, a ti životi postali su inspiracija tisućama, uz čestitke poručio je fra Jozo Grbeš, a čuli smo i druge goste poput vlč. Zlatka Sudca, fra Velimira Bavrke, fra Nikole Pašalića, don Damira Stojića…

Emisija Agape nije emitirana samo jednom. Jedan mladi fratar noseći emisiju na CD doživio je nezgodu i emisija nije emitirana, a jednog sugovornika sam dogovorio, čuo se s njim i sat vremena prije emisije, dogovorili se, zovemo ga i on se ne javlja. Emisija krenula, nema gosta. Ja pričam, stalno ga zovemo, on se ne javlja. Nazovem dvoje ljudi, sveučilišnih profesora iz Osijeka i kažem: ”Ništa me ne pitajte: Bit ćete moji gosti. Spasite mi emisiju”, a taj gost koji se nije javljao imao je prometnu, i tek navečer me nazvala medicinska sestra i rekla da je nakon što se probudio samo spominjao: ”Fra Mario, Agape”, a imao sam i jednoga gosta koji je zbog treme i šoka na sve odgovarao s ”da” ili ”ne”, pa sam ranije emisiju priveo kraju nakon što sam se s njim mučio 45 minuta.

Nagrade slušateljima i dar fra Mariju

Sanja i fra Mario prisjetili su se u 1000. emisiji prve emisije, prvog gosta, prvog jingla… Naravno, nije zaboravljen ni prvi tehnički realizatori ove emisije, a on je bio Ivo Šego, koji je i danas programski realizator Radiopostaje Mir Međugorje. Upravo on fra Mariju Knezoviću uručio je dar djelatnika Radiopostaje Mir Međugorje.

Fra Mario Knezović danas je župnik i duhovni asistent Frame na Kočerinu, koja je glazbom i pjevanjem uljepšala ovu tisućitu emisiju, uživo realiziranu i emitiranu i na našem YouTube kanalu. Na kraju je četvero slušatelja nagrađeno knjigama, a jedan slušatelj Mato iz Livna, koji živi u Kaštelima dobio je novi mobitel, dar HT Eroneta. Nagrađenima čestitamo, fra Mario je rekao kako će sljedeći petak objaviti koji je to dar dobio, a od Mate očekujemo da nam se sada još češće javlja u program s novog mobitela. Emisiju Agape možete pogledati na našem YouTube kanalu.

Piše: Velimir Begić
Foto: Mateo Ivanković

Fra Mario Knezović s kočerinskim framašima, djelatnicima ICMM i Digital Foto Video Studija Đani

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne