Film Hodočasnici o nastradalim Poljacima na putu za Međugorje večeras na HTV-u

Na Hrvatskoj televiziji večeras će biti prikazan film Hodočasnici. Dokumentarni je to film o patnjama poljskih hodočasnika stradalih u prometnoj nesreći na putu za Međugorje, ali i Hrvatima koji su im pomažući svjedočili njihovoj vjeri što im je pomoglo da i sami pronađu vjeru.

U prometnoj nesreći koja se dogodila ujutro 6. kolovoza 2022. na autocesti A4 kod Brezničkog Huma u slijetanju poljskog autobusa smrtno je stradalo 12 osoba, a 31 je ozlijeđena. Radilo se o hodočasnicima iz Poljske koji su krenuli iz Częstochowe u Međugorje. I dok su Poljaci iz autobusa iskušavali smrt, bol i patnju, ali sačuvali ljubav, vjeru i nadu, Hrvati koji su im priskočili u pomoć svjedočeći toj vjeri i sami su je pronašli. Na kraju su se svi zajedno uputili u Međugorje kako bi završili hodočašće svjedočeći Božjoj ljubavi.

Film je nastao u produkciji Hrvatske radiotelevizije i Televizije Poljske te se radi o prvoj koprodukciji Odjela dokumentarnih sadržaja HTV-a s nekom javnom televizijom u Europi, članicom EBU-a. U koprodukciji su još sudjelovali poljska producentska kuća Silver Frame te Radiotelevizija Herceg-Bosne.

Režiju potpisuje Ljiljana Bunjevac Filipović, a scenarij Vladimir Brnardić.

”Film govori o tome da su Hrvati gledajući njih i njihovu vjeru, pronašli svoju vjeru. Doživjeli su svojevrsno obraćenje, počeli su moliti krunicu, otišli su u Međugorje… Ti hodočasnici se u bolnici nisu ponašali onako kako bi se očekivalo da se ponaša netko tko je doživio traumu. Liječnici su čak mislili da su oni ljudi s posebnim potrebama, s nekakvim oštećenjima… Nisu nikog proklinjali, nisu nikog osuđivali, nisu pitali zašto… Hrvati su vidjeli Poljake koji nisu izgubili vjeru, nego im je narasla tom nesrećom i tako je utjecala na njih. Iako film govori o tragediji, o patnji, o boli, o smrti, film zapravo na kraju govori o vjeri, ljubavi i nadi”, kazao je Vladimir Brnardić, gostujući u našem programu, a naglasio je i kako su hodočasnici stigli u Međugorje i u svibnju završili svoje hodočašće i zahvaljujući majci Božjoj jer su preživjeli.

Ovaj dokumentarni film prikazat će se na Veliki petak u 20 sati i 15 minuta, a repriza je na Uskrsni ponedjeljka u 17 i 10 na drugom programu HTV-a, a bit će dostupan i platformu HRTi.

Cijeli razgovor sa scenaristom filma Hodočasnici Vladimirom Brnardićem, u kojem je donio još detalja o snimanju filma, ali i o obraćenju u svojoj obitelji, poslušajte u audiozapisu.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne