FOTO: Pepelnica u crkvi sv. Jakova u Međugorju

Za katoličke vjernike, Pepelnicom ili Čistom srijedom započinje korizma – najplodnije razdoblje crkvene godine. Početak i kraj korizme označeni su strogim postom i nemrsom.

Nad svima, već na Pepelnicu, lebdi Isusova riječ koja zove: ‘Kraljevstvo Božje je pred vratima, obratite se i vjerujte Radosnoj vijesti!’

Pri posipanju blagoslovljenim pepelom na Pepelnicu, svećenik onomu koga pepeli kaže: ‘Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti.’ Ili riječima: ‘Obrati se i vjeruj Evanđelju!’ Tako je danas bilo i u Međugorju, što možete pogledati u fotogaleriji našeg Matea Ivankovića.

Svečano misno slavlje u 7 sati i 30 minuta u punoj crkvi sv. Jakova predvodio je fra Zvonimir Pavičić uz koncelebraciju još 12 svećenika, među kojima je bio i apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli.

Fra Zvonimir Pavičić, koji je i blagoslovio pepeo, na početku mise napomenuo je kako se danas na poziv pape Franje posti i moli za mir u Ukrajini i cijelom svijetu.

Svi su pozvani da u korizmi nešto posebno učine, da zaoru neku osobitu brazdu svoga života i posiju novo sjeme u svoje dane i godine.

Tko je dobro iskoristio korizmu, taj postaje iskusni kršćanin, vjernik i čovjek. Tako Uskrs na kraju korizme postaje ne samo slavlje Isusova uskrsnuća i nade u naše, nego također novi početak, proljeće vlastitog života, proljeće zdravlja, humanosti i plemenitosti.

Obred pepeljanja u Međugorju bit će i na večernjoj svetoj misi, koja je u 18 sati, a kojoj u 17 sati prethodi molitva krunice.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne