FOTO: Počelo 9. Međunarodno hodočašće za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom

U petak, 12 svibnja, svetom misom u 18 sati na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova u Međugorju koju je predslavio fra Renato Galić, svećenik Hercegovačke franjevačke provincije koji je trenutno na službi u Zagrebu kao pomoćni odgojitelj bogoslova, počelo je 9. Međunarodno hodočašće za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, te će trajati do nedjelje, 14. svibnja. Tema ovogodišnjeg hodočašća, kao i svih drugih u 2023. godini u Međugorju je: „Evo majke moje i braće moje!” (Mt 12, 49), a koordinator hodočašća je fra Ivan Hrkać, župni vikar u Međugorju. Fra Renato Galić se u svojoj propovijedi, između ostaloga dotaknuo života i djela sv. Leopolda Bogdana Mandića kojega je Crkva proslavila toga dana.

„Ruka sv. Leopolda Bogdana Mandića i u sakramentu pokore je druge liječila i njegovala njihove rane, baš kao što je Krist činio sa svojim rukama pomažući drugima. Sveti Leopold, baš kao i svaki drugi svetac, je bio prijatelj Božji, a sveci su Božji prijatelji. Osim što je bio Božji prijatelj, sv. Leopold Bogdan Mandić je, kako to lijepo kaže naslov jedne knjige na hrvatskom jeziku, bio i prijatelj ljudima. Bio je prijatelj ljudima, posebno prijatelj grešnicima koji su mu dolazili u sakrament ispovijedi. On je bio uz njih, bio im je blizak, bez obzira na njihove slabosti i na njihove grijehe. Draga braćo i sestre, lijepo je rekao papa Pavao VI. za sv. Leopolda Bogdana Mandića kako njegov primjer s jedne strane potiče sve nas svećenike na vršenje tako važne službe ispovijedanja, dok s druge strane njegov primjer doziva u pamet kako je ovaj sakrament vrelo milosti i vrelo mira. Ono nam daje mogućnost da se vratimo na pravi put u slučaju da smo se odvojili od svoga Isusa, od svoga prijatelja, da smo se odvojili od njegove ruke koja stoji na našem ramenu. Neka ovo bude poticaj svima nama da i mi uvijek u svojim životima koračamo s Isusom, sa svojim prijateljem. Da koračamo pored njega i da idemo u istom smjeru. Gajimo poput njega iste osjećaje, ali ono što je još važnije, ne zadržavajmo se samo na osjećajima, već djelujmo poput njega, ispunjajući njegovu zapovijed ljubavi: Vi ste moji prijatelji, ako činite što vam zapovijedam”, kazao je između ostaloga fra Renato Galić u svojoj propovijedi.

Program 9. Međunarodnog hodočašća za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom nastavio se jutros molitvom krunice u 10 sati u dvorani sv. Josipa u Majčinu selu. Iako je prvotno bilo zamišljeno da se molitva krunice održi kod Gospina kipa na Brdu ukazanja, gdje bi župljani Međugorja i njihovi prijatelji volonteri na svojim rukama iznijeli djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, zbog velike kiše je taj dio programa otkazan, te se molitva krunice prebacila u Majčino selo. No, to nije omelo više od 450 sudionika ovog posebnog hodočašća, te su srcem molili radosna otajstva Gospine krunice, a između svakoga desetka su razmatrali o tim otajstvima, pročitali neku od Gospinih poruka, te pjevali duhovne pjesme. Tijekom molitve krunice, sudionici su imali mogućnost i za pristupanje sakramentu ispovijedi. Nekoliko riječi s nama je podijelio fra Ivan Hrkać, župni vikar u Međugorju i koordinator ovoga hodočašća.

„Na ovo 9. Međunarodno hodočašće za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom odazvalo se između 450 i 500 sudionika, tako da smo zadovoljni. Jako važno je da je Međugorje otvoreno i za ove osobe koje su, rekli bi najmanji, a Isus nam kaže da što god učinismo jednom od najmanjih, njemu učinismo. Međugorje uvijek pokaže da je otvoreno za sve osobe, za sve one koji žele pronaći Boga, koji su blizu Boga i njegove Majke Marije”, kazao nam je fra Ivan.

Poslijepodnevni program započinje u 15 sati predstavljanjem sudionika i predstavom “7 darova Duha Svetoga” Udruge “Iskra svjetlosti” iz Splita u kojoj glume osobe s teškoćama u razvoju, a drugi dan ovog hodočašća će završiti svetom misom u 18 sati u crkvi sv. Jakova.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne