FOTO: U Međugorju obilježen 3. Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba

Treći svjetski dan djedova, baka i starijih osoba u nedjelju se obilježavao u cijelom svijetu pa tako i u Međugorju pod geslom ”Od koljena do koljena dobrota je Njegova” (Lk 1, 50). Ovu temu 3. Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba izabrao je Sveti Otac.

Program obilježavanja ovog dana u Međugorju počeo je u 17 sati katehezom u Dvorani sv. Ivana Pavla II. koju je okupljenima održao nadbiskup Aldo Cavalli, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje.

Prije kateheze nadbiskupa Cavallija, zadovoljstvo brojem okupljenih izrazio je  međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić, koji ih je pozdravio te im naglasio kako danas u Međugorju mogu dobiti i potpuni oprost, a nakon kateheze pozvao ih je na molitvu krunice i sakrament ispovijedi. U Međugorju je bila i gospođa Catherine Willey, predsjednica Udruženja katoličkih djedova i baka.

Ne boj se!

Mons. Cavalli u svojoj katehezi osvrnuo se na poruku koju je povodom 3. Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba uputio papa Franjo te ju detaljnije protumačio.

Papina poruka za 3. Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba

”Gledajmo naprijed, pustimo da nas oblikuje Božja milost, da nas oblikuje Duh Sveti koji, od naraštaja do naraštaja, oslobađa tromosti u djelovanju i žaljenja za prošlošću! I to je tako kroz stoljeća. Isto je bilo i prije šezdeset godina. Molimo Ga da nam da snagu, da nam da milost da možemo otvoriti naša vrata, otvoriti prozore i naviještati evanđelje. Jedna od vrlo značajnih rečenica objave je: Ne boj se! Proroci su govorili: Ne boj se! Mariji iz Nazareta je rečeno: Ne boj se! Apostolima je rečeno: Ne bojte se! I Duh Sveti nama govori: Ne boj se, ja te pratim i pratit ću te zauvijek”, riječi su kojima je nadbiskup Cavalli završio svoju katehezu te zaključio molitvom koju je papa Benedikt XVI. kako je rekao ”napisao za sve nas stare da bismo mogli živjeti u milosti i u vjeri”.

 

Nakon kateheze na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova uslijedila je molitva krunice koju je predmolio fra Antonio Petric i volonteri Marijinih ruku, a potom i sveta misa koju je predslavio međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić uz koncelebraciju 43 svećenika.

Sjeme Kraljevstva Božjega

U svojoj propovijedi fra Zvonimir se osvrnuo na današnji evanđeoski ulomak (Mt 13, 24-43) koji govori o dobrom sjemenu i kukolju kojega je posijao neprijatelj dok su ljudi spavali.

”Ovaj izraz „spavali“ ne odnosi se toliko na večernji počinak i ne govori toliko o njemu, nego više smjera prema onoj nezainteresiranosti, odnosno ravnodušnosti prema onome što je Božje, što je dobro i što trebamo činiti. Svaki put kad okrećemo svoju glavu od dobra koje smo pozvani činiti, tada neprijatelj dolazi i sije kukolj u naša srca. Opisujući slabosti mnogih osoba u Bibliji, često susrećemo prije tih slabosti njihovu pospanost, spavanje, odnosno nezainteresiranost.

Što nam to govori, braćo i sestre? Govori nam da ne smijemo biti nezainteresirani za svijet, za bližnjega pored nas. Ne smijemo duhovno spavati i misliti kako se trebamo odmoriti i od Boga i od molitve. A molitva treba biti takva da ona postane naš život, obrazac našega življenja, da se toliko stopi sa svime što jesmo, da se iz te molitve onda rađa i raste svaki blagoslov”, kazao je fra Zvonimir Pavičić i, govoreći dalje o molitvi, dodao ”kako tužno zvuče one izjave u ispovjedaonicama: ne idem redovito na svetu misu nedjeljom, ne molim se redovito, ne čitam Sveto pismo!”

Propovijed fra Zvonimira Pavičića na 3. Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba

”A sve je to sjeme Kraljevstva Božjega koje Bog želi posijati u naša srca, da nikne pšenica koja će postati kruhom – kruhom života – kruhom koji ne propada nego daruje vječni život!

A sav se taj rast od sjemena do kruha odvija polagano, iz dana u dan, i tako onda zahvaća čitav naš život, od početka do kraja. Zato je važno što sijemo na njivi svojega života, jer ćemo u svojoj starosti gledati svoje plodove. To već sada mogu iskusiti stariji među nama, naše bake i djedovi, čiji dan danas u Crkvi slavimo. Koliko je važno ono sjeme koje sijemo u zemlju. Malo sjeme dobrote, ljubavi, mira, može roditi velikim i sočnim plodovima, ne samo za tu osobu, nego za čitavu obitelj i zajednicu pa i šire. To je logika Kraljevstva nebeskoga. Malo neznatno postaje veliko, ako raste uz Božji blagoslov”, kazao je fra Zvonimir Pavičić, koji se osvrnuo i na poruku pape Franje za ovaj 3. Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba, a onda na kraju i pozvao da budemo ”zahvalni danas Gospodinu na našim bakama i djedovima, na svima starijima koji su bili prije nas i uzgajali sjeme dobra da bismo mi mogli uživati plodove”.

”I molimo za buduće naraštaje, da i oni mognu živjeti u hladu kojeg daje stablo izraslo iz gorušičina zrna, stablo Crkve u kojoj nas Bog okuplja, hrani i osposobljava za vječni život”, zaključio je međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić.

Tekst: Velimir Begić
Foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne