Fra Marinko Šakota predstavio program proslave 40. godišnjice Gospinih ukazanja

U tijeku su pripreme župe Međugorje za 40. obljetnicu Gospinih ukazanja. Župa i župljani intenzivno se pripremaju već cijelu ovu godinu. Tako je jedna skupina točno godinu dana prije ove jubilarne obljetnice počela svakog jutra moliti krunicu na Podbrdu pripremajući se 365-nicom za ovu obljetnicu.

Župa Čitluk devet nedjelja prije obljetnice počela je s hodočašćem i pješačenjem od Čitluka do Međugorja i tako će činiti svake nedjelje do kraja lipnja, a djelatnici Informativnog centra Mir Međugorje, župnog ureda i Centra Mir Međugorje veliku devetnicu ususret 40. obljetnici Gospinih ukazanja na Podbrdu mole svakog petka.

”Na uočnicu misu predslavi fra Miro Šego, sin ove župe, sin Bijakovića, Podbrda, gdje je sve i počelo, sudionik tih događaja prvih dana…”

”Danas na Brdu ukazanja počinje devetnica Kraljici Mira molitvom krunice i trajat će do 23. lipnja. Svaki dan će se na brdu na kojem je sve počelo krunica moliti u 16 sati. Molitvom krunice srce se pripremi za ono što nam Gospa donosi ovdje i što znači godišnjica njezinog prvog dolaska, njezinih ukazanja, njezine ljubavi prema nama i njezinih poziva…”, kazao je međugorski župnik fra Marinko Šakota, dodajući i kako molitva krunica u crkvi, odnosno priprema za euharistiji počinje sutra 16 lipnja i trajat će devet dana do Ivandana.

”Tom molitvom krunice pripremamo župa se priprema za 40. obljetnicu ukazanja pa župljani predmole krunicu. Hodnja mira bit će u 6 sati na uočnicu 24. lipnja. Kreće s Humca i molimo za mir na Gospine nakane, to je nešto tako dobro, tako lijepo, a i Čitluk organizira isto tako lijepu molitvenu hodnju na uočnicu od Čitluka do crkve u Međugorju”, kazao je fra Marinko Šakota i dodao kako će u devetnici euharistijsko slavlje predvoditi fratri koji su bili na službi u Međugorju, kao župnici i kapelani.

”Procesija na godišnjicu kreće s Brda ukazanja, od Gospina kipa, s mjesta prvih Gospinih ukazanja. Polazimo s izvora. Želimo na taj način sebi posvjestiti važnost izvora. To je Podbrdo, to su Bijakovići, ono mjesto gdje je Gospa sišla prvi put i susrela se s vidiocima i želimo s tog izvora milosti u procesiji i molitvi krunice krenuti prema crkvi. Dakle, Gospa nas vodi Isusu i to je ta poruka

”Na uočnicu misu predslavi fra Miro Šego, sin ove župe, sin Bijakovića, Podbrda, gdje je sve i počelo, sudionik tih događaja prvih dana… Na samu obljetnicu misu će predvoditi naš provincijal fra Miljenko Šteko”, kazao je fra Marinko, a potom pojasnio i kako će izgledati procesija s Brda ukazanja do međugorske župne crkve, koja će ove godine biti prvi put.

”Procesija na godišnjicu kreće s Brda ukazanja, od Gospina kipa, s mjesta prvih Gospinih ukazanja u 16 sati i 30 minuta. Polazimo s izvora. Želimo na taj način sebi posvjestiti važnost izvora. To je Podbrdo, to su Bijakovići, ono mjesto gdje je Gospa sišla prvi put i susrela se s vidiocima i želimo s tog izvora milosti u procesiji i molitvi krunice krenuti prema crkvi. Dakle, Gospa nas vodi Isusu i to je ta poruka. Gospa u svemu što čini ovdje vodi nas Isusu, vodi nas euharistiji. Najprije ćemo moliti Vjerovanje i sedam Očenaša, Zdravo Marija i Slava Ocu, molitvu koju su vidioci najprije molili na Podbrdu s Gospom, a onda ćemo u molitvi krunice i pjesmama nizbrdo krenuti i cestom doći do župne crkve”, pojasnio je međugorski župnik fra Marinko Šakota, a ono što nam je rekao donosimo i u tonskom zapisu.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne